Ředitelka nemocnice: Lidí ve vážném stavu je hodně. Kritické je i zajištění personálu

Ředitelka Nemocnice AGEL Prostějov Marie Marsová

Ředitelka Nemocnice AGEL Prostějov mluví o vývoji epidemie koronaviru

Boj s koronavirem v Česku není zdaleka vyhraný. V některých regionech se však povedlo zlomit dosud vzrůstající křivku a počet nakažených se začal mírně stabilizovat. I tak mají nemocnice stále vysoká čísla lidí v kritickém stavu. Ve středu navíc padl další rekordní nárůst, kdy přibylo 15 729 pozitivně testovaných. Nemocnice mají problém i s personálním pokrytím, protože je mnoho zdravotníků nakažených koronavirem.

Například v Olomouckém kraji je osm nemocnic s akutní lůžkovou péčí, ve kterých je přes 1 700 lůžek s kyslíkem. Aktuálně obsazených jich je skoro 1 200.

„V našich třech nemocnicích v Prostějově, Přerově a ve Šternberku ke čtvrtku máme téměř 190 pacientů ve vážném stavu, z nich 28 ve vážném až kritickém stavu na oddělení ARO, čísla jsou skutečně vysoká. Ale máme připravených 250 lůžek pro pacienty, takže kapacity jsou,“ popsala v pořadu CNN Prima NEWS Nový den ředitelka Nemocnice AGEL Prostějov Marie Marsová s tím, že každý den se u nich schází krizový štáb.

Dodala, že v posledních dnech se nárůst počtu nakažených relativně stabilizoval. „Každý den však přicházejí noví pacienti, protože doznívá vlna vysokého počtu nakažených z minulého a předminulého týdne,“ podotkla.

Kritické je personální zajištění

Na odděleních ARO a jednotkách intenzivní péče v Olomouckém kraji pracuje přes 850 zdravotníků. V celém kraji už se koronavirem nakazila asi tisícovka lékařů, sester a dalšího personálu. I Marsová potvrdila, že je pro ně kritické personální zajištění. „Naši lékaři, sanitáři i sestřičky jsou covid pozitivní, a tak nejsou přítomni v zaměstnání. Nicméně se nám podařilo sehnat velké množství mediků na pomoc, studentů a studentek vyšších odborných škol a pomáháme si i navzájem v rámci naší společnosti, což je důležité. Takže se nám daří naší personální situaci zajišťovat,“ uvedla.

V laboratoři nemocnice otestovala 12 tisíc vzorků, ze kterých byla skoro polovina pozitivní. To je podle ředitelky dáno tím, že se změnil algoritmus testování. „Testují se pacienti noví. Další věc ukazuje na to, že se nemoc šíří komunitně v naší oblasti. Reflektuje to i počet nemocných v Olomouckém kraji,“ vysvětlila a poděkovala všem zdravotníkům i dobrovolníkům, kteří v nemocnicích pomáhají.

Tagy: