Pikantní rošáda ve francouzské vládě: Šéfem diplomacie se stal bývalý partner premiéra

Úřad francouzského prezidenta Emmanuela Macrona ve čtvrtek večer oznámil jména členů nové vlády, v jejímž čele stane premiér Gabriel Attal. Zřejmě nejdiskutovanější osobou nového kabinetu je předseda liberální frakce europoslanců Stéphane Séjourné, který obsazuje post ministra zahraničí. V osmatřiceti letech se stane nejmladším šéfem diplomacie, kromě toho byl životním partnerem premiéra Attala.

Server Politico napsal, že vztah Attaly a Séjourného skončil, oba prý přestali nosit snubní prsteny a ve svých daňových přiznáních se vzájemně neobjevili jako partneři sdílející jednu domácnost. Oba politici ale rozchod dosud veřejně nepotvrdili. Objevují se proto spekulace, že jejich vztah pokračuje.  Séjourné má velmi blízko k Macronovi, jemuž před svým nástupem do europarlamentu dělal poradce.

Macron k obměně vlády přikročil v době, kdy se dosavadní premiérka Élisabeth Borneová potýkala s poklesem popularity. Prezident chtěl najít jejího nástupce, který dokáže udržet jednotu vládního bloku rozštěpeného mimo jiné kvůli neshodám kolem zákona o přistěhovalectví. Čtyřiatřicetiletý Attal jako nejmladší premiér v historii země s prezidentem ve čtvrtek jednal o složení kabinetu, které podle francouzských komentátorů nepřineslo žádná velká překvapení.

ČTĚTE TAKÉ: Přání dvou třetin Francouzů bylo vyslyšeno. Premiérka Borneová rezignovala na funkci

Elysejský palác představil jména 11 ministrů, z nichž osm si udrželo své dosavadní funkce. Mezi trojici nových tváří patří vedle Séjournéa ministryně kultury Rachida Datiová a ministryně práce, zdraví a solidarity Catherine Vautrinová. Obě jsou představitelkami konzervativní pravice, které měly blízko k bývalému prezidentu Nicolasi Sarkozymu.

Jméno Datiové média skloňují i v souvislosti s tím, že ji úřady vyšetřují kvůli údajné korupci. Attal po oznámení její nové funkce v televizi TF1 prohlásil, že ctí presumpci neviny a že si cení její „angažovanosti a energie“. Bývalá Sarkozyho ministryně spravedlnosti a současná starostka sedmého pařížského obvodu byla krátce po zveřejnění nového postu vyloučena ze strany Republikánů s vysvětlením, že konzervativci jsou v opozici proti Macronovi.

Posty si udrželi šéfové některých klíčových ministerstev: Bruno Le Maire zůstane ministrem hospodářství, Gérald Darmanin ministrem vnitra a Éric Dupond-Moretti ministrem spravedlnosti. Rezort obrany dál povede Sébastien Lecornu.

Vládu tvoří i ministři – zmocněnci

Cílem vládních změn je mimo jiné nalézt spojence k dosažení většiny v parlamentu, kterou vládní tábor v současnosti nemá. Macron se podle francouzských komentátorů výměnou členů vlády snaží také získat novou energii pro svůj druhý pětiletý mandát, do jehož konce zbývají ještě tři roky v době, kdy se na jeho oblibě negativně projevují nepopulární reformy. Chce také získat sympatie voličů před červnovými volbami do Evropského parlamentu, kde je jeho strana vůdčí formací liberální frakce.

Vedle 11 ministrů budou Attalovu vládu tvořit tři ministři – zmocněnci, kteří budou podléhat přímo premiérovu úřadu. První zasedání vlády je na programu v pátek.

PODÍVEJTE SE: Paříž se připravuje na olympijské hry. Řeší štěnice, hygienické problémy i časový pres

Tagy: