Francií hýbe sbírka pro střílejícího policistu. Vybral více než rodina usmrceného, místní zuří

Násilné protesty ve Francii slábnou. Zemí ale hýbe jiná aféra.

Ve Francii vznikla sbírka pro rodinu policisty, který zastřelil mladíka

Násilné protesty ve Francii slábnou. V noci na úterý policie zadržela už jen osm desítek výtržníků. Prezident Macron po týdnu krvavých nepokojů pozval na schůzku starosty 240 nejvíce zasažených měst. Zemí ale hýbe další aféra, a to sbírka na pomoc rodině policisty, který zastřelil mladíka ujíždějícího před silniční kontrolou.

Dvě sbírky a úplně jiný zájem lidí. Zatímco na rodinu zastřeleného se vybralo zhruba 200 tisíc eur, na kontě sbírky pro rodinu policisty přistálo za čtyři dny přes jeden a půl milionu. Mnozí volají po jejím zrušení.

ČTĚTE TAKÉ: Rasismus v Česku je na ústupu. Nesrovnávejme Pardubice s Francií, apeluje Zdechovský

„To není věc vlády, aby rozhodovala o existenci takové sbírky. To je eventuálně záležitost soudů. Ovšem fakt, že ji vyhlásila osoba blízká extrémní pravici, samozřejmě nepřispívá k uklidnění situace,“ uvedla podle AFP francouzská premiérka Élisabeth Borneová.

„Radši organizuji sbírku pro policistu než pro delikventa. Ten policista je trestaný za to, že vykonával svou práci. V které zemi na světě je zlem podporovat rodinu policisty, který sloužil vlasti? Rodinu, která se ocitla bez prostředků, která musela opustit svůj domov, protože její adresu zveřejnili a stala se terčem útoků,“ vysvětlil podle CNEWS zakladatel sbírky pro policistu z Nanterre Jean Messiha.

Bývalý český velvyslanec Petr Drulák vidí situaci jako debakl prezidenta Macrona. „Přiznal před veřejným míněním, že si musí ujasnit, co se vlastně ve Francii děje, že se pokouší porozumět tomu, co ve Francii probíhá,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

A velmi rozhořčení jsou i starostové, které si v úterý prezident Macron sezval. „Prezident toho řekl velmi málo. Zatím jen naslouchá. My jsme si vědomi, že je to policie, kdo odvádí pozoruhodnou práci. A to často za velmi protichůdných příkazů,“ nechal se slyšet předseda Asociace starostů David Lisnard.

„Vlastně se jedná o to, kdo bude kontrolovat ta území. Jestli to budou obchodníci s drogami, nebo islamisté, kteří hlásají násilí náboženského typu, nebo jestli tam budou platit pravidla republiky. A tenhle zápas není rozhodně skončený,“ uvedl jeden z dalších bývalých českých velvyslanců ve Francii, současný senátor Pavel Fischer.

Tagy: