PŘEHLEDNĚ: Francie znovu v plamenech. Proč se lidé bouří a kdy nepokoje skončí?

Smrt mladíka u Paříže zažehla vlnu násilností.

Francie je opět v jednom ohni, a to doslova. Od minulého týdne v zemi panují rozsáhlé a velmi násilné protesty, které začaly poté, co policisté zastřelili mladého řidiče ujíždějícího při dopravní kontrole. Do ulic vyrazily desítky tisíc lidí a francouzská města se ocitla v plamenech. Dochází k rabování, hromadným zatýkáním a vlně střetů mezi demonstranty a bezpečnostními složkami. Poslední dvě noci se situace začala uklidňovat. Následující řádky nabízejí přehledné shrnutí aktuálního dění.

Spouštěč nepokojů

Proč se vůbec rozhořely nynější protesty? Jejich spouštěčem byla smrt teprve 17letého mladíka Nahela M. Ten byl zastřelen při dopravní kontrole. Odmítl uposlechnout výzvy policistů a znovu se rozjel, přičemž jeden ze strážců zákona po něm vystřelil. Kulka zasáhla právě mladíka se severoafrickými kořeny, konkrétně z Alžírska.

Krátce nato začaly protestní pochody, do jejichž čela se postavila matka zabitého muže Mounia. Ona i další si na sebe zprvu brali bílá trička a nosili transparenty jako „Všichni nenávidí policii“, „Spravedlnost pro Nahela“ nebo „Už nikdy více“. „Je třeba, aby celý svět viděl, že když pochodujeme za Nahela, pochodujeme za všechny, kteří u sebe neměli kameru,“ prohlásila matka zastřeleného na začátku čtvrtečního průvodu. Narážela tím na tvrzení, dle kterých podobný incident není ojedinělý, jen se ho zpravidla nepodaří natočit na kameru, a proto chybí důkazy.

Ve francouzských městech následně začaly další protesty, které se však zcela vymkly kontrole. Výtržnosti, střety s policejními těžkooděnci, rabování a požáry se staly denním chlebem mnoha Francouzů.

Ničemu zatím nepomohlo ani vyjádření babičky zastřeleného mladíka. „Lidem, kteří teď něco ničí, říkám: ‚Nechte toho!‘ Nahela použili jako záminku,“ nechala se žena slyšet v nedělním rozhovoru pro francouzskou televizi BFM TV. Na střílejícího policistu má sice podle svých slov zlost, ale nechce ji vztahovat na celou francouzskou policii. Samotný strážce zákona, který Nahela zastřelil, byl mezitím obviněn přímo prokuraturou z úmyslného zabití.

Kde probíhá „válka“?

„Je to válka!“ Tak měl komentoval situaci ve městě Lyon z konce minulého týdne jeden z místních obyvatel pro list Le Monde. Přímo v Lyonu docházelo ke střetům zejména na předměstí Vaulx-en-Velin, kde došlo i na výbuchy. V neděli zde byl vidět velmi rozsáhlý požár. A nejde o jediné město zaplavené násilím.

Ke střetům došlo také v přístavním městě Marseille. Například v pátek se konal pochod výtržníků, kteří zde zapalovali odpadkové koše. Shromáždění nakonec rozehnala policie. Násilí ale pokračovalo i v dalších dnech. Požáry po výtržnících byly také v Lille či Toulouse.

Jasným epicentrem nepokojů je však Paříž. Násilnosti se objevily dokonce i přímo v centru historické metropole poblíž proslulého muzea Louvre. Lidé zde v ulici Rivoli vyrabovali několik obchodů, které posléze zapálili. Střety byly i na hlavní pařížské třídě Champs-Élysées, kde se skupinky demonstrantů dostaly do potyček se stovkami policistů.

Nejtvrdší střety se však odehrávají na předměstích. Požáry vyvolané raubíři měly za následek smrt hasiče ve čtvrti Saint-Denis. Drsnou situaci pak zažil starosta městečka L'Haÿ-les-Roses u Paříže Vincent Jeanbrun. Přímo na jeho dům totiž demonstranti zaútočili autem, které posloužilo jako beranidlo. Sám starosta byl v tu chvíli (noc ze soboty na neděli) na radnici, doma byla pouze jeho žena se dvěma dětmi. Manželka starosty utrpěla zranění, stejně tak jedno z dětí.

Další oběti protestů

Důsledkem protestů ve francouzských městech byly bohužel i lidské oběti. Napřed měl během noci ze čtvrtka na pátek ve městě Petit-Quevilly u Rouenu zahynout 19letý mladík kvůli pádu ze střechy obchodu, na který zaútočili výtržníci. Při převozu do nemocnice byl sice ještě naživu, avšak lékaři u něj konstatovali stav mozkové smrti.

Na pařížském předměstí Saint-Denis pak v noci z neděle na pondělí zemřel hasič. Francouzská média uvádí, že šlo o 24letého Doriana Damelincourta. To později potvrdila i francouzská administrativa prostřednictvím ministerstva obrany. Damelincourt utrpěl infarkt při hašení požáru na parkovišti jednoho z obytných bloků. Na místě bylo kromě něj dalších 200 hasičů, kteří mu však přes rychlou reakci nedokázali pomoci.

Ve Francouzské Guyaně pak při střetech s policisty zemřel 50letý muž. Podle místní prokuratury jej zasáhla „zbloudilá kulka“, jak informuje například web Franceinfo.

Macronova administrativa reaguje

Francouzský prezident Emmanuel Macron kvůli aktuálním nepokojům ve Francii zrušil svoji návštěvu Německa a vyzval své ministry, aby v zemi „obnovili pořádek“. Opatření by již měla začít zabírat. Aktuálně bylo do akce nasazeno na 45 tisíc policistů po celé zemi. Francouzská média hlásila, že noc z neděle na pondělí již patřila ke klidnějším a zadrženo bylo „jen“ 78 lidí. Může se tak zdát, že nepokoje polevují, ale je třeba vyčkat na další dny, či lépe řečeno noci, kdy většinou ke střetům dochází.

Smrt mladíka a následné protesty mezitím řeší i zbytek politického spektra. Kupříkladu levicové subjekty se přímo účastnily několika pochodů konaných přes den po boku rodiny zastřeleného Nahela. Vedle toho bývalý prezidentský kandidát a lídr krajně levicové strany Nepoddajná Francie (v originále La France Insoumise, pozn. red.) Jean-Luc Mélenchon se v televizní diskusi rozvášněně opřel do bohatší vrstvy obyvatelstva. „Chtějí žít odděleně od ‚škodlivých‘, jak je policie nazývá. Chtějí si je držet dál od těla a kontrolovat je. Bohatí už nechtějí žít společně s ostatními. Mají své domy zabarikádované, to samé i auta a nemocnice,“ dušoval se ve vysílání televize TF1 Mélenchon.

Nezahálí však ani krajní pravice. „Je zjevné, že se nacházíme (v rané fázi) občanské války. To jsou střety mezi obyvatelstvem a orgány veřejné moci. Máme tu etnickou vzpouru, ale lidé se chovají i prospěchářsky, všude se rabuje,“ pronesl pro rádio Europe 1 další neúspěšný prezidentský kandidát Éric Zemmour.

Tagy: