Gamer Babiš? Předvolební vábnička. Premiér se chlubí herním průmyslem, kterému nepomohl

Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve své předvolební knize „Sdílejte, než to zakážou“ chlubí úspěchy české herní scény. Tuzemským tvůrcům her také slíbil do dalších let podporu ze strany státu. Ti ale připomínají, že se Babiš během svého osmiletého působení ve vládě nijak k výraznější podpoře českého herního průmyslu neodhodlal. Někteří z nich ho označili za demagoga, který se na úspěších vývojářů snaží jen přiživit a nalákat tak další voliče.

Babišova předvolební publikace na několika stranách vyjmenovává největší zářezy české herní scény. V kapitole zvané „Jsme světová velmoc ve výrobě her“ například zmiňuje akvizici autorů hry Beat Saber technologickým gigantem Facebook a studia Geewa společností AppLovin, prodejnost hry Euro Truck Simulator, čínské investice do studií Bohemia Interactive a Madfinger Games či originální tvorbu vývojářů z Amanita Design.

Mimo jiné si Babiš pochvaluje také miliardový prodej Warhorse Studios, ačkoliv už nezmiňuje, že šlo o herní studio podnikatele Zdeňka Bakaly, kterého dlouhodobě kritizuje.

„Počítačové hry jsou dost možná naším největším kulturním exportem. Přijde mi, že by se o tom mělo mluvit víc, a jak jsem už psal, měli bychom být na český herní průmysl patřičně hrdí. A podpořit ho,“ konstatoval v knize Babiš. Posléze se rozepsal o státním herním fondu, který by měl pomáhat s investicemi do nadějných herních projektů. „Šikovní čeští programátoři, designéři a umělci si to totiž zaslouží. A potvrdí vám to miliony hráčů po celé planetě, kteří si denně užívají jejich díla,“ zaznělo v kampaňové knize.

Pochvaly ze strany premiéra v jeho předvolební publikaci ale překvapily zástupce české herní scény. Babiš totiž o hrách během svého osmiletého působení ve vládě mluvil zřídkakdy. Naposled je zmínil na jarním summitu visegrádské skupiny, dříve občas pogratuloval českým herním tvůrcům ke konkrétním úspěchům. Ze své pozice v kabinetu se ale doposud nijak aktivně neangažoval v podpoře herní scény, ať už jako premiér, či dříve jako ministr financí.

S kapitolou v Babišově knize nemají zástupci českého herního průmyslu dle svých slov nic společného. „Nijak jsme se na tom nepodíleli. Alespoň ne vědomě. Posílali jsme v rámci přípravy na summit V4 na Úřad vlády ČR materiály a dokumenty, které si vyžádalo ministerstvo kultury, ale to je vše. Nevěděl jsem nic o tom, že by se premiér Babiš zajímal o herní průmysl nebo něco takového,“ uvedl pro CNN Prima NEWS předseda Asociace českých herních vývojářů Pavel Barák.

I kdyby ho předseda vlády oslovil, nepodílel by se na soukromé volební kampani jedné strany. „Náš zájem není podporovat jednu stranu a pohled, ale zlepšení tuzemského herního průmyslu, ať už vládne kdokoliv,“ pokračoval Barák, která za asociaci volal například po zjednodušení administrativních pravidel pro pracovní sílu z ciziny či rozšíření akreditovaného vzdělání ve vývoji her.

Dodal, že například s ministerstvem kultury byl v poslední době v kontaktu mimo jiné i v souvislosti s Národním plánem obnovy, který počítá se zapojením herní scény. Pochválil také spolupráci se státní agenturou CzechInvest, která spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu. S ní řeší především mezinárodní akce a export.

Babiš je demagog, chlubí se cizím peřím

Ostřejší slova zvolil Martin Vaňo, zkušený herní vývojář, lektor a ředitel herní vzdělávací platformy GameDevHub. „Babiš je chytrý demagog moderního střihu, takže šikovně míchá pravdu se lží tak, aby byla těžko pozorovatelná. Z toho, co jsem četl, prostě vyjmenovává úspěchy českého herního průmyslu, a tak nějak to celé působí, že to je vlastně jeho zásluha. Není. Stejně jako vždy mu jde o laciné body u jeho voličů, kteří mu zbaští úplně cokoli. I chlubení se cizím peřím,“ nešetřil kritikou Vaňo.

Pro CNN Prima NEWS doplnil, že se podpora herního průmyslu ze strany státu sice zlepšuje, ale stále není dostatečná. „Nezlepšuje se ale Babišovou zásluhou. V tématu se hodně angažuje ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se snaží rozšiřovat státní podporu kreativních odvětví i na hry,“ rozvedl dále herní designér.

Připomněl, že se k podpoře sektoru vyjadřoval již dříve také předseda Pirátů Ivan Bartoš, který se před několika lety objevil na pražské herní konferenci Game Developers Session. Podobný krok kdysi učinil i někdejší šéf lidovců Pavel Bělobrádek, a to z pozice místopředsedy pro vědu a výzkum za vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Na herních materiálech pro setkání zástupců V4 se podílel společně s dalšími institucemi i Jakub Bedecs, ředitel brněnské iniciativy GameDev Area. Ani on nemá informace o tom, že by se vláda nějak více angažovala ve hrách nad rámec ministerstva kultury a CzechInvestu.

„Bylo to propojené a trošku narychlo kvůli chystanému summitu V4. Do pár dní jsme vše poslali a dál jsem už o tom neslyšel ani slovo, pokud mám mluvit za sebe. Nemyslím si, že by tam proběhla nějaká další komunikace. Vše se řešilo v rámci summitu a vyžádalo si to ministerstvo kultury. Knihu jsem nečetl a ani to neplánuji,“ napsal redakci CNN Prima NEWS.

Stejného názoru je i jeho kolega Roman Vanke, který se v rámci GameDev Area stará o marketing. „Když se podíváte do některých zemí v zahraničí, tam je herní vývoj podporován o něco více než u nás. Že si (premiér Babiš) české úspěchy takto přivlastňuje, je přinejmenším nevhodné. To se nedělá, nechlubíte se cizím peřím. Spolupracuje se tu s CzechInvestem a ministerstvem kultury, do Belgie nás poslalo České centrum. Pokud se ale nepletu, nic z toho nebyla iniciativa Andreje Babiše,“ navázal na téma Vanke.

Podle předsedy brněnského spolku Herní Klastr a zkušeného herního vývojáře Jaroslava Koláře žádná vláda zatím herní vývoj žádným způsobem nepodpořila.

„Úspěchy herních vývojářů jsou jen dílem jejich vlastní práce a snažení. V posledních letech se herní vývojáři v čele se svojí asociací snaží upozornit vládu, že herní průmysl v ČR existuje a je kulturně i ekonomicky zajímavý. Fakt, že předseda vlády zmíní herní průmysl ve své předvolební knize, mě neuráží ani se necítím zneužitý, byť na úspěchy tohoto průmyslu nemá žádné zásluhy,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS šéf týmu vývojářů v Ingame Studios.

Na druhou stranu ale vnímá jako pozitivum, že se o herním průmyslu mluví na úrovni zástupců státu. „Považuji to za posun kupředu,“ uzavřel téma Kolář.

Tagy:
počítačové hry kniha videohry Andrej Babiš ČSSD CNN Prima NEWS volby ANO 2011 vláda Gaming volby 2021 herní průmysl Asociace českých herních vývojářů Sdílejte, než to zakážou GDA peří Ministerstvo kultury České republiky CzechInvest