Šedivý: Naše armáda stále není plně modernizovaná. Jsme závislí na sovětské technice

Česká armáda 32 let po pádu komunismu a 23 let od vstupu do NATO stále není plně modernizovaná. V některých případech dál využívá sovětskou techniku a neobejde se bez dodávek náhradních dílů z Ruska, což ji v určitých situacích může oslabit. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to říká někdejší náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Od sametové revoluce uplynulo více než 32 let, 12. března oslavíme 23. výročí vstupu České republiky do NATO. Jak daleko se za tu dobu posunula modernizace české armády?

Začali jsme modernizovat brigádu rychlého nasazení, kdy byla vyřazena bojová vozidla pěchoty, která byla navíc přesunuta k 7. mechanizované brigádě. Ale dodnes není 3. prapor této brigády vybaven vozidly Pandur. Brigáda je z tohoto pohledu poměrně hodně ochuzená. Nemá ani praporní brigádní dělostřelectvo. A 7. mechanizovaná brigáda, to je jeden velký problém.

Zjednodušeně řečeno, armáda nevyhrává pouze speciálními silami, to je zkrátka realita, ačkoliv si těch vojáků velice vážím. Nevyhrává ani pouze stíhačkami, pracuje jako komplexní systém, jehož jednotlivé složky se vzájemně doplňují. Nám se bohužel stalo, že hlavní síly mechanizované brigády jsou nejslabším článkem naší armády.

A co letectvo? Stále využíváme ruské vrtulníky Mi24 a Mi171.

Jejich náhradu jsme ještě nedořešili. Je to opravdu jeden z nejcitlivějších problémů. Vrtulníky Mi24 a Mi171 jsou závislé na dodávkách náhradních dílů z Ruska. A právě s těmito dodávkami byly problémy už v době pandemie covidu. Nějaké zásoby ještě asi máme, ale dlouho asi nevydrží a měli bychom se této techniky co nejrychleji zbavit. Navíc jsou to staré technologie a vrtulníky Mi171 jsou transportní.

Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) mají být ruské helikoptéry příští rok nahrazeny americkými.

Ano, uzavřeli jsme se Spojenými státy americkými dohodu o dodávkách několika vrtulníků, ale je to skutečně malý počet, který není schopen naplnit potřeby Armády ČR. Navíc lze v tuto chvíli předpokládat, že Rusové budou mít velký zájem na co nejrychlejším ukončení provozu ruských bojových vrtulníků Mi24 v české armádě. Je to věc, se kterou budeme muset velice rychle něco dělat, protože to není jen otázka ekonomická, ale jde o obranyschopnost naší republiky.

Mluvil jste o náhradních dílech, jak je to s bojovými vozidly pěchoty?

Ano, logicky jsou to stará vozidla, která jsou z části ještě závislá na dodávání některých náhradních dílů. Byť cestou kanibalizace a využívání zásob máme ještě možnost udržet tato vozidla několik málo let v provozu. Ale rozhodně je nutná co nejrychlejší výměna, protože se opět jedná o zastaralou technologii, která nestačí do dnešní bojových operací.

A stejně jsou na tom i tanky T72, které, byť modernizované, naše armáda stále má. Vidíme na snímcích z bojiště, že jsou konceptem velmi špatným, ale bohužel stále jsou v naší výzbroji.

Jak jsme na tom s radary a protivzdušnou obranou?

Stále ještě jsme závislí na starých sovětských radarech, ale už byla podepsaná smlouva s Izraelem na jejich náhradu. Doufejme, že to bude relativně rychle zrealizováno. To samé se týká takzvaných SHORADů, což jsou protiletadlové raketové systémy, které by měly nahradit ten starý sovětský KUB.

Je opravdu nutné, aby se náhrada povedla poměrně hodně rychle, protože je zcela zřejmé, že Rusové vědí, jak tyto systémy narušit, byť ty naše jsou modernizovány. Ale přece jenom rakety jsou pořád toho typu, který jsme kdysi koupili od Sovětského svazu.

Tagy: