GLOSA: Rusko na prvním místě i nafukovací Václavák aneb Bizarní incidenty z demonstrace

Demonstrace proti vládě Petra Fialy (ODS) na Václavském náměstí, 28. října 2022

V pátek se na Václavském náměstí uskutečnila další protivládní demonstrace uskupení „Česká republika na 1. místě“, za nímž stojí proruský dezinformátor Ladislav Vrabel. Podle policie dorazily na shromáždění nižší desítky tisíc lidí. Demonstranti požadovali mimo jiné demisi vlády, konec podpory Ukrajiny v boji s ruskou agresí či přímé smlouvy o dodávkách plynu z Ruska. Událost se neobešla bez několika bizarních incidentů.

Na prvním místě Česko, nebo Rusko?

I když představitelé uskupení „Česká republika na 1. místě“ neustále tvrdí, že jejich akce nejsou ve volném překladu prosazováním politických zájmů Moskvy a že jim jde především o zájmy české, ze stokrát řečené lži se stejně pravda nestane.

Stačí se podívat na svolavatele akce. Ladislav Vrabel, který dluží svým věřitelům včetně státu zhruba tři miliony korun, v poslední době mimo jiné proslul tím, že neumí odpovědět na jednoduchou otázku, zda ruská armáda na Ukrajině vraždí civilisty. Vrabel totiž „nechce hrát válečný fotbal“.

Potom je dobré se namátkou podívat, kdo v pátek na Václavském náměstí vlastně vystoupil. Například stalinista a člen KSČM Josef Skála, který papouškuje prokremelskou propagandu a mluví o údajné přítomnosti neonacismu na Ukrajině, či exposlanec Lubomír Volný, jenž často při svých vyjádřeních na sociálních sítích propaguje písmeno „Z“, tedy symbol ruské invaze.

Třešničkou na dortu bylo vystoupení aktivisty Jakuba Netíka, který uvedl, že „vláda se neštítí znásilňovat naše práva“. Narážel tím na středeční rozsudek kladenského soudu, který poslal Patrika Tušla a Tomáše Čermáka na několik měsíců do vězení. Rozsudek zatím není pravomocný.

Je přinejmenším komické, že Netík z něčeho takového vůbec viní vládu. Asi mu ještě nikdo neřekl, že naše Ústava striktně odděluje moc soudní a moc výkonnou, v níž je vláda vrcholným orgánem. Patrik Tušl a Tomáš Čermák letos v srpnu na sociálních sítích živě vysílali video, v němž dehonestovali Ukrajince.

„Pět tisíc z*sranejch špinavejch Ukrajinců (na shromáždění). Tam musíme bejt,“ zvolal tehdy Tušl. Čermák poté ještě přitvrdil: „Je potřeba okamžitě začít jednat. Musíme už k*rva ukázat, kdo je tady doma. Zvednout p*dele a vyhecovat to. Jestli chtěj boj, tak ať to zkusí. Dělaj tady ostudu, tak pojďte do pořádný ofenzívy proti těm b*zerantům zasr*nejm.“

U soudu vzal ale Čermák zpátečku. Uvedl, že nevěřil tomu, co na nahrávce říká, ale šlo mu o sledovanost. Ani tuto zprávu nejspíš Netíkovi nikdo nepředal.

Někteří účastníci mají na prvním místě zřejmě Rusko

U Vrabela a jeho kolegů jistě nelze popírat, že jsou schopni zmobilizovat poměrně velký počet lidí a tuto masu pak využít pro své zájmy. Co jsou ale účastníci takových demonstrací vlastně zač? Bezpochyby jsou mezi nimi občané, kteří nijak nechtějí podporovat zájmy Moskvy.

Mají pouze strach, který je v důsledku současné energetické krize a skokového zdražování naprosto opodstatněný. Nelíbí se jim kroky vlády a chtějí prostě vyjádřit svůj nesouhlas s kabinetem na demonstraci. Takoví lidé buď nevědí, co jsou Ladislav Vrabel a jemu podobní zač, anebo to vědí, ale je jim to jedno či jsou schopní to akceptovat.

Na páteční demonstraci se však vyskytli i lidé, kteří fanaticky podporují ruskou invazi a ani to nijak neskrývají. Na tento fakt upozornil například i člen liberálního křídla KSČM Jiří Dolejš. „Češi na prvním místě? Já tam čtu Specnaz a Putin. Kde je chyba?“ zeptal se exposlanec na Twitteru.

Na sociálních sítích se skutečně šíří fotky účastníků demonstrace, kteří na sobě měli oblečení propagující Rusko. Například muž s namalovanou českou vlajkou na obličeji, ale také s bundou s nápisem Specnaz (speciální jednotky ruské armády).

Do fotoaparátů mnoha přítomných novinářů se také často usmívaly dvě paní s tričkem, na němž byla podobizna ruského prezidenta Vladimira Putina. „Chceme mír. Stojíme za Putinem. Válku rozpoutala Amerika,“ vysvětlila jedna z žen, proč má na tričku obličej masového vraha.

KSČM vyzývá k nenásilné revoluci a žebrá o podpisy

Během protestu šlo zaslechnout mnoho bizarních projevů. Do absurdna dotáhli své projevy například zástupci KSČM. „Směřujeme k nenásilné revoluci,“ řekl na pódiu Josef Skála, který v minulosti opakovaně hájil komunistický puč v roce 1948.

Kandidát KSČM na prezidenta by chtěl nyní vytvořit strukturu, která bude zastupovat všechny Čechy. „Spojí se síly od levého až po vlastenecký demokratický pravicový proud u nás. Ty budou dál tlačit vládu k demisi. Musíme zabránit válce s jadernou mocností,“ dodal Skála, načež spolu s demonstranty začal skandovat heslo „Fialovej hnus“.

Na akci vystoupila také europoslankyně a šéfka KSČM Kateřina Konečná. Ta, jakožto neúnavná kritička Západu, nejdříve s iPhonem od americké společnosti Apple v ruce kritizovala ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) za vztyčení vlajky ČR a Ukrajiny doplněné o podobiznu Vladimira Putina. Později také žebrala o podpisy pro prezidentskou kandidaturu Skály i dalších „vlasteneckých“ uchazečů.

„Je vás tu dneska 100 tisíc. Možná víc. Kandidáti, kteří se vám představují, potřebují 50 tisíc podpisů. Všichni tady mají svoje podpisové archy a vy máte občanky. Ne, že někdo odejde z Václaváku bez toho, aniž byste se podepsali,“ rozkazovala politička.

Nafukování Václavského náměstí

Konečná nebyla zdaleka jedinou osobou, která během akce zmiňovala 100tisícovou účast. „Když policie píše o nižších desítkách tisíc lidí, tak tu určitě je 50, 70 nebo 100 tisíc lidí,“ odhadoval z pódia expremiér Jiří Paroubek. Pořadatelé také mluvili o „plném Václaváku“.

Skutečně zaplněný byl pouze prostor přibližně od sochy svatého Václava k Opletalově ulici či o několik domů dál. Dále už se jednalo spíše o menší hloučky. „Je tady tak o polovinu či třetinu méně lidí, než bylo na předchozích demonstracích,“ připustil v neformálním rozhovoru pro CNN Prima NEWS jeden z účastníků. Policie hovořila o nižších desítkách tisíc lidí.

Shánění Ferdinanda Vaňka

Leckomu také neunikl žert o hledání Ferdinanda Vaňka. Během demonstrace vyhlásil Ladislav Vrabel do mikrofonu vzkaz, že se prý ztratil vnuk, který čeká na svého dědečka. „Pan Vaněk Ferdinand by se měl dostavit ke koni,“ řekl Vrabel. Vaněk je postavou z divadelní hry Audience dramatika a exprezidenta Václava Havla.

Jméno Ferdinanda Vaňka se objevilo i v blahopřejném inzerátu k narozeninám v říjnu 1989 v příloze tehdejšího Rudého práva. Ironií tak v listu, který hlásal názory tehdy vládnoucí komunistické strany, vyšlo blahopřání k narozeninám jednomu z nejvýraznějších disidentů. K pátečnímu žertu se přihlásil učitel Marko Vukadinović, který si na starý inzerát vzpomněl, když sledoval první demonstraci na Václavském náměstí.

Tagy: