Hádka o euro: Do eurozóny chce už jen blázen, řekla Konečná. Bohapustý blábol, reagoval Peksa

Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) a europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS

360° (4)

Současná vláda nemá žádný mandát k tomu, aby přijala euro, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Do eurozóny chce podle ní vstoupit jen blázen. Europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) ale její slova označil za bohapustý blábol. Zdůraznil, že země eurozóny měly většinově nižší inflaci než Česká republika a mají také nižší úroky na státních dluhopisech.

Prezident Petr Pavel svým novoročním projevem rozvířil debatu o přijetí eura. Podle něj je načase začít dělat konkrétní kroky. Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) ale v pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedla, že tato debata je úplně zbytečná a většina občanů si ji ani nepřeje. „Tato vláda nemá žádný mandát k tomu, aby to přijala. Dneska chce do eurozóny vstoupit pouze blázen. Navíc by euro bylo pro české občany velmi nevýhodné,“ sdělila Konečná. Pavel by se podle ní měl spíš soustředit na českou politickou scénu, české občany a problémy českých domácností a téma eura neotevírat.

K TÉMATU: Přijetí eura? Obrovský útok na Česko, zlobil se Klaus. Prezidenta Pavla označil za laika

S tím ale nesouhlasí europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti): „To je bohapustý blábol, co paní Konečná říká. Státy eurozóny měly většinově nižší inflaci než má Česká republika, mají nižší úroky na státních dluhopisech, stojí si lépe a když se zeptáte obyčejných lidí v eurozóně, co si myslí o měně, kterou platí, tak 70 procent občanů řekne, že je s ní spokojeno a neměnilo by,“ podotkl Peksa.

Zároveň zmínil, že se tu konečně řeší to, co byl závazek České republiky už před 20 lety, kdy jsme vstupovali do Evropské unie. „Naprostá většina evropských států už euro přijala, a to včetně takových zemí, jako je Slovinsko, Slovensko, Chorvatsko a podobně. Ty další ve východní Evropě se na to přirozeně chystají,“ uvedl Peksa. Dodal, že jde o cestu, jak se vrátit do normální ekonomické role.

Podle Konečné však nejde o závazek, ale o to prosadit si svůj názor, jako to udělalo například Švédsko, které odmítlo euro a dál platí švédskou korunou. „Nechci být pod žádnou kuratelou. Chci, aby naše země byla suverénní, a to znamená, že bude mít i svou měnu a měnovou politiku,“ sdělila europoslankyně. „Celá tahle demagogie o kuratele je prostě bohapustý antiněmecký blábol, který tady komunisté šířili posledních 80 let,“ reagoval Peksa.

V současné době není pro přijetí eura ani europoslanec Alexandr Vondra (ODS): „Nemám žádné ideologické předsudky proti euru, ani bych tady nešermoval suverenitou, ale říkám teď ne, nedává to žádný smysl,“ sdělil. Podle něj by o takovém kroku navíc mělo rozhodovat referendum. „Tohle je skutečně závažné rozhodnutí. Měnou platíme všichni ráno, v poledne i večer. Je to skutečně věc, která se týká úplně každého, takže mít o tom referendum není úplně od věci,“ dodal.

Pro přijetí není vhodná doba ani podle premiéra Petra Fialy (ODS). Ten zároveň upozornil, že Česko v posledních letech neplnilo kritéria pro vstup do eurozóny. Zdůraznil zejména kritérium veřejných financí, jejichž deficit nesmí překročit tři procenta hrubého domácího produktu.

Tagy: