Výhody a nevýhody eura: Čechům by hrozila vyšší inflace, firmám odpadnou výkyvy kurzu

Českou korunu by prezident vyměnil za eura

Je vhodný čas pro přijetí eura?

Téma přijetí eura znovu rezonuje mezi odborníky a politiky. Rozbuškou byl novoroční projev prezidenta Petra Pavla, který se vyslovil pro ukončení existence české koruny. Politici ale nejsou jednotní a spíše se přiklánějí k zachování národní měny. Pokud by Česká republika euro přijala, musela by se připravit na vyšší inflaci a ztratila by možnost pomáhat ekonomice. Jaké jsou největší klady a zápory?

Výhody přijetí eura

Pro firmy a společnosti by přijetí eura bylo výhodou. Společná evropská měna by podnikům s vysokým podílem zahraničních obchodních aktivit zajistila stabilitu podnikání a nehrozily by nepředvídatelné kurzovní pohyby.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda neumí přesvědčit občany, opozici ulehčuje práci, míní Pavel. Ocenil nepopulární kroky

Jako hlavní argument pro přijetí to považuje i ekonom Michal Skořepa. „Nejvýznamnějším důvodem je kurzová nejistota. Pokud je kurz koruny volný vůči euru, tak firemní plánovači jsou mnohdy překvapeni při pohybu kurzu dolů nebo nahoru. To je výhoda při přechodu na euro,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Skořepa.

Firmy obchodující se zahraničím totiž ve svém plánování musí zohlednit dopady změn měnového kurzu. Čím delší je plánovací horizont, tím víc roste i nejistota. Proti těmto rizikům se mohou částečně zajistit u bank. To je ale spojené s vyššími náklady.

Pro běžné občany je přijetí eura spojené s výhodami při cestování nebo nakupování. Jednotná měna totiž usnadňuje porovnávání cen zboží a služeb. Lidé nemusí složitě přepočítávat z jedné měny do druhé a pomáhá jim to v orientaci o cenách. Porovnání cen může působit jako tlak na výrobce, protože spotřebitelé se mohou snáze obracet na zahraniční firmy. „Dnes máme stále strach nakupovat v zahraničí. Není to ale z důvodu přepočtu měny, ale kvůli jiné legislativě,“ řekl Skořepa.

Euro je také výhodné pro cestovatele. Při služební cestě nebo dovolené si turisté musí měnit české koruny na eura. Lidem se ušetří čas při hledání směnárny s nejvýhodnějším kurzem. Podle ekonoma Skořepy ale tento argument není příliš silný. „Velmi často využíváme placení kartou. Tento důvod tak může odpadnout,“ dodal. Banky si ale nicméně účtují poplatky za konverzi měny. Placení platební kartou by tak přeci jen mělo být po přijetí eura výhodnější.

Nevýhody přijetí eura

Přechod na společnou evropskou měnu by podniky jednorázově přišel na vysoké náklady. Společnosti totiž musí upravit informační systémy, přecenit zboží, vydat nové ceníky či přeškolit zaměstnance. Jednalo by se o vstupní náklady, které by ležely na bedrech firem. Po určitém čase by ale nevýhoda měla pominout.

Konec české koruny by byl velkou ranou pro Českou národní banku (ČNB). Centrální banka by totiž nemohla provádět měnovou politiku. Veškeré pravomoci by se přesunuly na Evropskou centrální banku (ECB), která by nerozhodovala jen podle potřeb českého státu.

Hlavní poradce České bankovní asociace a hlavní analytik webu Hrot24 Miroslav Zámečník upozornil, že ECB zvyšovala sazby až měsíc poté, co české základní úrokové sazby vystoupaly na nynějších sedm procent. V případě přijetí eura by Česká národní banka nemohla sama intervenovat proti vysoké inflaci.

Podle odborníků by nynější inflace vystoupala do daleko vyšších čísel, než jsme byli svědky v posledních dvou letech. Důvodem by byla ztráta vlastní měnové politiky a nízké sazby nastavené Evropskou centrální bankou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Novoroční projev prezidenta Petra Pavla, který vyzval k přijetí eura

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda doplňuje, že česká koruna podala mezi lety 2020 až 2023 podstatně lepší výkon než euro. „To zároveň znamená, že nemůže být viněna z mimořádně vysoké inflace, která je v Česku jedna z nejvyšších v EU. Pokud by Česko platilo eurem, bude mít za jinak stejných okolností inflaci ještě vyšší, než ji má, neboť euro vůči dolaru v uplynulých čtyřech letech oslabilo citelněji než koruna,“ uvedl Kovanda.

Zdražení by se týkalo například pohonných hmot. Jejich současné výši napomáhá silná koruna. Ropa se totiž obchoduje v dolarech. Nejde ale zdaleka jen o pohonné hmoty a ropu. „Tuzemská mimořádná inflace, která počínaje tímto měsícem (lednem 2024) navíc končí, pramení z jiných příčin, než je měna. Euro by ovšem Česko nejenže neochránilo před inflací, ale dokonce ani před vyšším zadlužováním a zhoršením ratingu. Stačí se opět podívat na data. A také za hranice, na Slovensko,“ dodal Kovanda.

Euro rozděluje i politiky a zejména ODS

Odborníci se shodují, že přijetí eura není ekonomickou otázkou, ale zejména politickou. Volení zástupci ale nejsou jednotní. Předseda SPD Tomio Okamura je například tvrdě proti přijetí eura. „Zásadně nesouhlasím s tím, že by se mělo přijmout euro. Poškodí to Českou republiku ekonomicky, protože budeme spoluzodpovědní za astronomické dluhy jižních států. S tím SPD nesouhlasí,“ řekl Okamura pro CNN Prima NEWS. Podobně se vyjádřila i europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná.

Proti je také místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). „Česká koruna byla v minulém roce jednou z nejúspěšnějších měn. Spolu se švýcarským frankem byla jednou z mála, která posílila vůči dolaru. Exportéři měli také dobré výsledky a koruna nebyla brzdou ekonomiky,“ řekl Skopeček.

ODS ale není v otázce přijetí eura jednotná. Zejména konzervativnější část strany si nepřeje jakékoliv otevírání tématu přijetí eura. Strana nechce otevřít širší diskusi nad celým tématem, zejména před blížícími se evropskými volbami. Poněkud překvapivě ale možné přijetí eura okomentoval v minulém roce předseda vlády Petra Fiala (ODS).

Podle něj je pravděpodobné, že letos Česká republika splní klíčové maastrichtské kritérium pro přijetí eura. „A to je, že deficit veřejných rozpočtů bude pod třemi procenty,“ uvedl Fiala. Podle jednoho z maastrichtských kritérií je třeba, aby byl podíl deficitu státního rozpočtu na HDP nižší než tři procenta.

Pro přijetí eura se vyslovují zejména levicové a liberální strany. Konec české koruny podporuje například europoslanec Jiří Pospíšil. „Dneska je to odvážné říci a TOP 09 to říká dlouhodobě. Chceme jít za eurem a dnes je jasné, že přijetí eura je pro nás ekonomicky výhodné,“ řekl pro CNN Prima NEWS Pospíšil.

S podobným postojem souhlasí i Pirátka Markéta Gregorová. „Když se bavím s celým politickým spektrem, tak většina mi řekne, že pro euro spíš je. Jejich strany se ale obávají. Když se podíváme na statistiku společnosti, tak stále přetrvává strach,“ dodala.

Tagy: