Hamás během míru jen přeskupí síly, tvrdí vojenský psycholog. Popsal hlavní chybu Západu

Vojenský psycholog a psychoterapeut Daniel Štrobl

K VĚCI 21.11.2023

Zatímco Izraelcům jde o záchranu rukojmích, pro Hamás bude možné příměří znamenat přeskupení sil a oddech v boji. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedl vojenský psycholog a psychoterapeut Daniel Štrobl. Zdůraznil, že vyhrát nad nenávistnou ideologií je nemožné, a proto je pro pro židovský stát představitelnější si na život vedle nepřátelského souseda navyknout. Za největší problém západní společnosti označil „projekci vlastních hodnot do výrazně odlišných civilizačních prostředí“.

Podle Štrobla musíme chápat rozdíl mezi duševním nasazením vojáků obou stran. „Terorista má zcela jinak postaven žebříček hodnot. Život má pro něj cenu pouze v okamžiku, kdy se může obětovat a vzít s sebou řadu nepřátel,“ pronesl v pořadu K věci.

K TÉMATU: Tunely teroristů pod nemocnicí? Štáb CNN do chodeb nahlédl, vedou k záhadným dveřím

Při rozebírání bojů je tak podle psychologa nutné brát v potaz i tuto perspektivu. „Izraelský voják bude chtít primárně přežít, aby mohl i nadále plnit své povinnosti, zatímco terorista hodlá napáchat co nejvíce škod i za cenu vlastního života,“ vypíchl expert.

„Radikálové od začátku nedbali na ženy, děti, raněné či nemocné. Proto pro ně bude blížící se příměří znamenat především oddech v boji a přeskupení sil. Židovský stát bude naopak dohodu vnímat jako příležitost k záchraně rukojmích,“ poznamenal Štrobl.

Projekce vlastních hodnot je chyba

Vyhrát nad nenávistnou ideologií, jakou představuje doktrína Hamásu, je prý nemožné i vzhledem k historické zkušenosti. „Na místě Izraele bych se spíše smířil s tím, že se vedle mě rozkládá enkláva, která mě nenávidí. V takovém prostředí je nutné si vytvořit podmínky k žití,“ řekl v pořadu K věci.

V souvislosti s tím psycholog zmínil i největší chybu Evropy a USA. „Problémem západní společnosti je neustálá projekce našich vlastních hodnot a postojů do civilizačních okruhů, které se od nás výrazně liší. Jsme přitom opakovaně utvrzováni v tom, že ochotu jednat vnímají teroristé jako slabost, jako hození flinty do žita. Z toho pak pro ně vyplývá, že si mohou nárokovat více,“ doplnil.

Horší než dehumanizace

Brutalita útoků Hamásu je podle Štrobla nepochopitelná i pro jeho kolegy z oboru psychologie a psychopatologie. „Ve válkách hraje důležitou roli dehumanizace, kdy druhou stranu přestanu vnímat jako člověka a nakládám s ním jako s hmyzem. To, co dělali členové Hamásu, však byl čistokrevný sadismus, což je mnohem horší. Pokud mučím děti před očima rodičů, vím, že mám před sebou lidskou bytost s citovým základem, a tato bestiální tortura mi přináší potěšení,“ analyzoval hrůzné činy teroristů.

Motivace natolik brutálního útoku tak pro něj zůstává stále nejasná. „Člověk, který vhodí novorozeně do ohně, překračuje všechny možné meze, a to dané i islámem, neboť jeho učení takové počínání nedovoluje,“ konstatoval a rovněž zdůraznil, že přijímat informace od Hamásu je „totéž jako přebírat zprávy od dr. Goebbelse“.

„Západní svět, ale i arabské státy budou muset Palestincům připomenout, že mají možnost vykročit směrem k mírovému soužití, ale ne určitě tak, že si zvolí do svého čela teroristické uskupení,“ shrnul Štrobl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Reportér Primy ve vesnici u Gazy. Pomáhali tu palestinským dětem, Hamás je upálil zaživa

Tagy: