Příměří mezi Izraelem a Hamásem se blíží. Dojít by mělo i k masivní výměně vězňů a rukojmích

Izraelsko-palestinský konflikt

Milníky války Izraele s Hamásem

Izraelská vláda začala v úterý večer projednávat plán, který počítá s přestávkou v bojích s palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy výměnou za propuštění většího počtu rukojmích. Premiér Benjamin Netanjahu podle webu listu Haarec na úvod schůze kabinetu zdůraznil, že klid zbraní neznamená konec války, kterou Izrael nezastaví, dokud Hamás nezničí.

Hamás bude v rámci rýsující se dohody zajatce propouštět postupně, přibližně po 12 či 13 denně, řekl odpoledne listu The Times of Israel (ToI) nejmenovaný izraelský vládní zdroj. Doplnil, že v rámci dohody Izrael nepropustí žádné palestinské vězně, kteří byli odsouzeni za vraždu. Americký prezident Joe Biden v úterý prohlásil, že osvobození rukojmích je velmi blízko a že o to Spojené státy usilují už několik týdnů.

ČTĚTE TAKÉ: Pozastaví válku. Izrael a Hamás se předběžné dohodly, budou propuštěny desítky rukojmích

Nejmenovaný americký představitel, na kterého se odvolává agentura Reuters, řekl, že se Izrael chystá schválit dohodu, která počítá s propuštěním 50 lidí unesených Hamásem výměnou za osvobození 150 palestinských vězňů a čtyř až pětidenním příměřím. Základní obrysy dohody jsou podle zdroje jasné, ale nic není definitivní, dokud nebude schválena. „Jsme velmi, velmi, velmi blízko,“ řekl později v úterý Biden novinářům o možném propuštění až desítek rukojmích.

Dohoda se týká především žen a dětí

V úterý večer v Izraeli zasedal nejprve úzký válečný kabinet, pak širší bezpečnostní kabinet a nyní začala jednat vláda. Premiér Netanjahu v úvodním proslovu řekl, že Izrael válku po příměří nezastaví. „Jsme ve válce a budeme v ní pokračovat, dokud nedosáhneme všech svých cílů. Zničíme Hamás, osvobodíme všechny naše unesené a pohřešované a zajistíme, že v Gaze nebude žádná strana, která by představovala hrozbu pro Izrael,“ řekl. Americký prezident Biden podle Netanjahua pomohl dohodu vylepšit tak, aby počítala s propuštěním většího počtu rukojmích.

Člen válečného kabinetu a ministr bez portfeje Benny Ganc v úvodu zasedání vlády řekl, že obsah dohody je „těžký a bolestný z lidského hlediska, ale je to správná dohoda“.

Podle ToI dohodu o rukojmích podpoří většina 38členného kabinetu, navzdory nesouhlasu krajně pravicových stran Náboženský sionismus a Židovská síla (Ocma Jehudit).

Hamás uvedl, že zadržuje asi 210 z přibližně 240 rukojmích unesených z Izraele během krvavého útoku 7. října. Další radikální skupina Palestinský Islámský džihád (PIJ) údajně zadržuje zbytek rukojmích.

Hamás podle ToI propustí nejméně 50 izraelských zajatců, zejména žen a dětí, výměnou za čtyřdenní klid zbraní a propuštění 150 až 300 palestinských vězňů. Podle listu Haarec bude propuštěno 30 dětí, osm matek a 12 dalších žen. V Pásmu Gazy je podle Haarecu zadržováno více než 30 rukojmích mladších 18 let a nejméně 13 matek, které byly uneseny spolu s dětmi. Dohoda podle ToI také počítá s dovozem paliva a zboží do Pásma Gazy. Izrael naopak obyvatelům izolované oblasti neumožní vrátit se na sever pásma, kde armáda pokračuje v ofenzivě.

Podle zdroje ToI bude Izrael výměnou za rukojmí propouštět palestinské vězeňkyně a mladistvé, kteří se pak vrátí do míst svého bydliště, mimo jiné ve východním Jeruzalémě a na okupovaném Západním břehu Jordánu. Izraelský bezpečnostní kabinet, jenž v úterý večer zasedá, podle zdroje s obsahem dohody souhlasí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Při útoku na školu v Gaze zemřelo nejméně 50 lidí, tvrdí Palestinci. Izrael zprávu prověřuje

Zdroj ToI také upřesnil, že palivo bude do Pásma Gazy dodáváno pouze v době klidu zbraní. Izraelská armáda během šestihodinového okna v rámci příměří nebude nad Pásmem Gazy používat drony shromažďující zpravodajské informace. Izraelská tajná služba Šin Bet bude ovšem sbírat zpravodajské informace i během přestávek v boji.

Největší diplomatický počin od začátku konfliktu

Islamistické organizace v Pásmu Gazy drží nejméně 237 lidí, které unesly během bezprecedentního útoku na jih Izrael 7. října, píše Al-Džazíra. Nejméně 20 z nich jsou zemědělští pracovníci z Thajska, národností je mezi rukojmími asi 40. Izraelská armáda podle BBC uvedla, že mezi drženými je 20 dětí. Dosavadní diplomatické snahy vedly k propuštění čtyř lidí, dvou Izraelek a později i dvou amerických občanek.

Několik desítek rukojmích podle Hamásu padlo za oběť izraelskému bombardování, avšak taková tvrzení je nemožné ověřit. Izraelská armáda oznámila, že během operací nedaleko nemocnice Šífa nalezla dvě těla žen, které byly do Pásma Gazy odvlečeny na počátku října.

V izraelských věznicích bylo podle Al-Džazíry před 7. říjnem asi 5 200 Palestinců, další zhruba tři tisíce od té doby zatkly bezpečnostní složky na okupovaném Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě. Dětí je podle stanice v izraelských věznicích nejméně dvě stě.

Případná dohoda by byla největším diplomatickým počinem téměř sedm týdnů po začátku současné války mezi Izraelem a hnutím Hamás. Izrael pokračuje v rozsáhlé vojenské kampani v Pásmu Gazy s cílem zničit vojenskou infrastrukturu teroristů a zajistit, aby se na budoucí vládě v oblasti islamistické hnutí nepodílelo.

Tagy: