Vláda nemá peníze, tak si je vezme od studentů. Havlíček tepal Skopečka kvůli školnému na VŠ

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) a místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO)

360° 13.9.2023

Vládě chybí peníze ve školství, a tak je vezme od studentů. To není systémový postup, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) a odmítl zavedení školného nebo zápisného na vysokých školách. Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Skopečka (ODS) ale peníze ve školství dlouhodobě rostou.

Zápisné na vysokých školách je podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) jednou z cest, jak do vysokého školství dostat víc peněz. S tím souhlasí i místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). „Samozřejmě bych se nebránil debatě o školném na vysokých školách v takové míře, aby to bylo dostupné pro drtivou většinu společnosti. A pro ty, kteří by měli hlouběji do kapsy, aby existovalo něco jako sociální stipendium,“ řekl Skopeček v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Vysoká škola je pode něj o tom, že člověk investuje do své kvalifikace, která následně přináší na trhu práce vyšší mzdy.

ČTĚTE TAKÉ: Šetřit na školství je krátkozraké, tvrdí expert: Vraťte superhrubou mzdu a splníte sliby

Místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) ale podotkl, že se nikdy neprokázalo, že školné na vysokých školách automaticky vede k vyšší kvalitě vzdělávání. „Nikde není psáno, že nám budou z té školy vycházet lépe vzdělaní studenti,“ řekl Havlíček a zdůraznil, že spousta studentů se navíc dostává do sociálních problémů například kvůli vysokým nákladům na bydlení nebo stravu. „Celá řada studentů už musí mít jednu, někdy dokonce dvě brigády,“ sdělil Havlíček a dodal, že je nejen proti zavedení školného, ale zejména proti zápisnému.

Havlíček kritizuje kabinet za nesystémovost. „Vládě chybějí peníze a přijde s tím, že se bude platit zápisné na vysokých školách. To není systémový postup. Vládě chybí peníze, tak si je vezmeme třeba na studentech,“ řekl Havlíček.

Podle Skopečka ale peníze ve školství rostou. „Když se podíváme na kapitolu školství ve státním rozpočtu v nějaké delší časové řadě, tak je to položka, která roste jako jedna z nejrychlejších. „Když se podíváme na desetiletý vývoj, tak se ta částka zdvojnásobila. Kdybychom započetli inflaci, tak je to samozřejmě posun jiný, ale je to dramatický nárůst. Jestli dnes někdo mluví o tom, že ve školství je málo peněz, ať se podívá na tu časovou řadu,“ sdělil Skopeček.

Upřednostnil by ovšem úspory jinde než ve školství. „Budu první, který bude bojovat za to, aby se šetřilo jinde než na školství. Ale i ve školství stejně jako ve zdravotnictví a v jiných oblastech se musíme bavit o tom, že peníze, které tam daňoví poplatníci posílají, musíme nějakým způsobem prověřit testem efektivity,“ řekl Skopeček.

Tagy: