Hejtmani apelují na přísnější celostátní opatření. Zdravotnictví přestává fungovat, tvrdí

360° 23.11.2021

Některé nemocnice se blíží k vyčerpání svých kapacit. Podle hejtmanů Libereckého a Jihomoravského kraje je potřeba zavést celostátní opatření a omezit konání hromadných akcí. Nestíhají ani záchranné služby. Ty zvažují, že přejdou na traumaplán a budou upřednostňovat urgentní případy. Jako první vyhlásila v úterý stav hromadného ohrožení osob nemocnice v Kyjově, to je znamení, že negarantuje poskytování péče na standardní úrovni.

Počet nových případů koronaviru rychle stoupá a některé nemocnice se blíží na hranu svých kapacit. Pokud se nic nezmění, nemocnice situaci podle hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha (KDU-ČSL) nezvládnou. ‚‚Zdravotnictví přestává fungovat a obávám se, že v horizontu deseti dnů úplně zkrachuje,“ uvedl Grolich v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Právě v tomto kraji leží Kyjov.

Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (SLK) nemá smysl zavádět opatření jen v jednotlivých krajích. „Pokud chceme udělat opatření, tak dává smysl to omezit celostátně,“ řekl Půta. Na jejich zavedení apeluje i Grolich. „Ministerstvo zdravotnictví se musí probrat a skrz hygieny nařídit opatření,“ míní hejtman Jihomoravského kraje.

Oba hejtmani se shodují, že tvrdý lockdown není potřeba. Podle nich by pomohlo zakázat například akce nad určitý počet návštěvníků. „Někdo to už musí říct. Pokud se to bude dít, tak to nemocnice nezvládnou a dostaneme se na čísla, která jsme ještě neviděli,“ obává se Grolich. ‚‚Bude víkend, kdy se budou rozsvěcet stromy, je to riziková situace. Jsem rád, že u nás se ruší stánky nebo akce,‘‘ popsal Půta. Podle něj je omezení hromadných akcí první a nutný krok.

Na případech z nemocnic se ukazuje, že očkování pomáhá. „Do nemocnic nesměřuje tolik lidí, kteří potřebují ventilaci. Jsme na tom lépe než na jaře. Většina těžkých případů jsou neočkovaní,“ řekl Půta. Podle něj je potřeba chovat se rozumně a každá z ohrožených skupin by měla omezit sociální kontakty, s čímž ale žádné nařízení nepomůže.

Grolich připomněl, že nestíhá ani zdravotnická záchranná služba, která prý v posledních deseti dnech funguje na 135 procent. „Proto zvažuje, že bude postupovat podle takzvaného traumaplánu, tedy že některé výjezdy odloží a bude jezdit k urgentnějším,“ popsal.

Tagy:
nemocnice omezení Jihomoravský kraj CNN Prima NEWS Liberecký kraj KDU-ČSL hygienická stanice hejtmani Ministerstvo zdravotnictví zdravotnická záchranná služba koronavirus pandemie koronaviru Kyjov Jan Grolich Martin Půta 360° Starostové pro Liberecký kraj Nemocnice Kyjov