Kluziště i spoluhráči. Hertl si musí zvyknout, hájí ho Hlinka. Nechápe absenci Chlapíka

Jaroslav Hlinka očekává pro další české zápasy na MS změny.

Co Čech, to trenér! (516)

Český tým je zatím na mistrovství světa v hokeji 50procentní. Na úvod zvládl celkem v pohodě přehrát Brity, ale pak narazil v duelu se Švédskem. Značně oslabený výběr „Tre Kronor“ národní tým uzemnil především gólovou smrští z úvodu druhé třetiny. Není však důvod ke skepsi, shodli se hosté v pořadu Co Čech, to trenér! na CNN Prima NEWS. Těmi byli fotbalový trenér Petr Rada, hokejová legenda Jaroslav Hlinka a reprezentační lékař Tomáš Vyskočil.

Šnůra skončila na šesti vítězných zápasech v řadě. Rozjíždějící se českou reprezentaci pod vedením nového trenéra Kariho Jalonena přibrzdili Švédové vítězstvím 5:3. „Fandil jsem, příprava jim vyšla. A mistrovství není o jednom zápase, je to dlouhodobý turnaj,“ podotkl v pořadu Co Čech, to trenér! Petr Rada, který nedávno opustil post kouče ve fotbalovém Jablonci. „Vybrali jsme si to teď. Věřím, že se vrátíme s plackou,“ zůstával i přes švédský nezdar pozitivní známý fotbalový bouřlivák.

Prohra byla poměrně dost diskutovaná i skrze to, že Seveřané rozhodně nedorazili na šampionát v Helsinkách v nejsilnější možné sestavě. Trenérský štáb přijmul takřka tři desítky omluvenek a i kvůli absenci mnoha person proti Čechům Švédové točili jen 15 hráčů. Což v hokeji nebývá zvykem.

Kdo bude podle vás nejproduktivnějším hráčem české hokejové reprezentace na MS ve Finsku?

„Zápřah potřebují. Jsou na to nastavení. Něco podobného by mělo být ve fotbale,“ odmítl Rada, že by to měla být velká nevýhoda. „Patnáct hráčů stačí, zejména hokejisté z NHL jsou zvyklí na zápřah. Někdy je to výhodnější, že jsou v tempu. Záleží, jak dlouho takto budou hrát. Ke konci turnaje už by mohly docházet síly,“ připojil svůj pohled Jaroslav Hlinka, čtyřnásobný vítěz extraligy se Spartou Praha a mistr světa z roku 2001.

Hertl ví, že má být lídr

Podle něj bude muset kouč Jalonen udělat několik změn. Zatím září první útok s Romanem Červenkou, ale další formace za ním značně zaostávají. „Změny asi přijdou, protože je to teprve začátek turnaje, dá se s tím hýbat. Je třeba najít chemii, teď je na to čas. Až přijde play-off, tam už musí mužstvo ladit. Do té doby se Kari Jalonen nebude bát s tím míchat, dělat změny,“ míní sportovní ředitel Sparty.

Očekávání zatím příliš nenaplňuje Tomáš Hertl, na papíře největší hvězda Jalonenova výběru. Útočník San Jose Sharks, který nedávno podepsal osmiletý kontrakt v celkové hodnotě 1,45 miliardy korun, potřebuje podle hostů Co Čecha více času na adaptaci. Za nároďák přeci jen naskakuje po dlouhých sedmi letech.

„Není zvyklý na široké kluziště, na jiné spoluhráče, jiný systém. Ví, že má být lídr. Je těžké se s tím vším popasovat. Je to složité i pro daleko zkušenější spoluhráče,“ vyjmenovává příčiny Hlinka. „Jeho čas teprve přijde,“ dodal hokejový lékař Tomáš Vyskočil.

V pořadu padla i otázka, jestli na české soupisce neměl figurovat Filip Chlapík. Nejproduktivnější hráč uplynulé sezony extraligy byl opomenut už Filipem Pešánem při nominaci na olympijské hry. Teď se neobjevil ani ve finálních plánech Jalonena. „Nenesl to dobře. Jednoznačně tam měl (Chlapík) být,“ prozradil Hlinka.

Souhlasil i Petr Rada. „Je to jako kdyby Jean-David Beauguel byl Čech a nevzali by ho do reprezentace,“ zmínil fotbalového útočníka z Francie, který v právě skončené sezoně válel v dresu Viktorie Plzeň a dostal se na metu 19 gólů. „Musím před ním smeknout, určitě si tu nominaci zasloužil. Kdy jindy by měl dostat šanci,“ řekl k Chlapíkovi fotbalový trenér.

Další zápas na světovém šampionátu ve Finsku hraje národní tým v úterý proti Rakousku (15:20).

Tagy:
Švédsko CNN Prima NEWS trenér hokej mistrovství světa v hokeji fotbal sport česká hokejová reprezentace Tomáš Hertl Petr Rada Co Čech, to trenér! Tomáš Vyskočil Filip Chlapík Mistrovství světa v ledním hokeji Kari Jalonen MS v hokeji 2022 Jaroslav Hlinka