Hokej jako za komunismu. Putin nechce talenty pouštět do NHL, napřed musí hrát v Rusku

Ruský hokej dodával do zámoří každý rok řadu talentovaných hráčů. S tím je však alespoň na nějaký čas konec. Vyplývá to z vyjádření hráčského agenta Šumiho Babajeva. Ten tvrdí, že sám ruský prezident Vladimir Putin nechce mladé hokejisty pouštět do NHL, dokud si své neodslouží napřed v Rusku. Nejedná se ani zdaleka o první případ pronikání hokeje a potažmo sportu do geopolitické situace ve světě, kterou značně otřásá právě ruská invaze na Ukrajinu.

„Máme příkaz od prezidenta, podle kterého by mladí hráči měli zůstat tady v Rusku,“ řekl Babajev v rozhovoru pro ruskou televizi MatchTV.

KOMENTÁŘ: Hokejové finále Ruska a Ugandy? Putin plánuje olympiádu přátelství, zve i Ukrajinu

Není přitom konkrétně jasné, co to znamená být v ruské KHL „mladým hráčem“. Zahraniční portály zaměřující se na hokej ovšem tipují, že jednotliví hráči budou muset odehrát v Rusku čtyři či pět let a zároveň budou muset mít po vypršení smlouvy. Pokud by tyto podmínky splnili, mohli by pomýšlet na přesun do zámoří.

Hráčský agent Babajev pro jmenovanou televizi promluvil v souvislosti se svými dvěma klienty. Útočník Damir Žafjarov a obránce Nikita Jevsejev totiž nenastupují v Kazani a Babajev si jejich jménem stěžuje, že je jejich trenér, bývalý kouč ruské sborné Zinatulja Biljaletdinov, diskriminuje. Žafjarov měl přitom za sebou velmi úspěšné sezony v jiných klubech a Jevsejev platí za talent ruského hokeje, který byl draftován do NHL.

Pokud takový zákaz pro mladé talenty skutečně bude platit, pro mnohé kluby NHL to bude znamenat další vrásky. Některé z nich totiž čekají na ruské supertalenty, aby jim pomohly k lepším výsledkům. Kanadský web Dose jmenuje například Philadelphii Flyers, která má ve své stáji nadějného útočníka Matveje Mičkova. Ten však Rusko kvůli novým pravidlům a platné smlouvě do roku 2026 jen tak neopustí.

Situace připomíná doby před pádem komunismu. V době železné opony totiž platilo, že hráči žijící v komunistických zemích nesměli za moře do nejlepší ligy světa odcházet. Alespoň ne do té doby, než si své odehráli v reprezentaci. Řada hráčů kvůli tomu naskočila do NHL až třeba po 30. narozeninách. Jiní ze svých domovů emigrovali, aby si v zámoří mohli zahrát. Z českých příkladů lze jmenovat například střelce zlatého gólu z Nagana Petra Svobodu či nynějšího generálního manažera reprezentace Petra Nedvěda.

„Vracíme se k pašování hráčů jako v 80. letech,“ komentoval na sociální síti X jeden z hokejových fanoušků.

Odstrašující případ Fedotov

Nejedná se ani zdaleka o první případ, kdy se hokej a sport prolíná do situace ve světě v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Nedávno se právě Flyers pokoušeli angažovat brankáře Ivana Fedotova.

Ten však naprosto nečekaně obdržel povolávací rozkaz do ruské armády a hovořilo se o tom, že za podpis s týmem NHL v době války bude odeslán na stanoviště za polární kruh. Nakonec měl strávit vojenskou službu v příznivějších podmínkách v Rusku na pevnině. Po návratu začal hrát za CSKA Moskva, přestože před rokem podepsal smlouvu s Philadelphií.

Moskva však na sportovním poli může slavit jiný úspěch – ruští sportovci podle všeho budou za určitých podmínek moci startovat na letních olympijských hrách v Paříži. A to navzdory faktu, že se proti účasti Rusů zvedla vlna nevole.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čeští hokejisté si dost pravděpodobně nezahrají na turnaji pořádaným NHL

Tagy:
Vladimir Putin komunismus NHL hokej Philadelphia Flyers Rusko Kontinentální hokejová liga ruská invaze na Ukrajinu Matvej Mičkov Ivan Dmitrijevič Fedotov