Höschl: Covid změnil nakupování a výuku. Už to nikdy nebude jako před pandemii

Cyril Höschl

INTERVIEW 26.11.2020

Pandemie koronaviru má důsledky na každodenní život běžného člověka. Může se projevit i zhoršením duševního zdraví. Je mezi pacienty s duševními poruchami nárůst? Co hrozí seniorům v izolaci? A co by lidé měli dělat, když mají obavy o svůj duševní stav? Hostem pořadu Interview na CNN Prima NEWS byl ředitel Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ) a psychiatr Cyril Höschl.

Známý lékař lidem radí, aby svým starším příbuzným pomáhali i obyčejnými telefonáty. Kvůli pandemii koronaviru je totiž mnoho seniorů v izolaci kvůli obavám z možné nákazy, což se může projevit steskem po rodinách. „Komunikace je nesmírně důležitá a ta izolace zejména na Vánoce je skutečně traumatizující,“ řekl Höschl moderátorce Lucii Hrdličkové.

Seniorům by tak jejich mladší příbuzní měli volat klidně i párkrát denně. Důležité také je, aby měli důchodci vyžití. „Měli bychom zapojit zdravý rozum a poskytovat jim co nejvíce zábavy. Například jim zařídit nějakou práci,“ uvedl psychiatr s tím, že se může jednat i o drobnou činnost, která však důchodcům pomůže lépe strávit čas v izolaci.

Samotná pandemie pak podle něj výrazně obrátí život, jak jsme jej dosud znali, naruby. „Je pravda, že pandemie změnila strukturu každodenního života obrovskému množství lidí, protože museli přepnout do módu, na který předtím nebyli zvyklí,“ prohlásil v pořadu Interview Höschl.

Zmínil k tomu například distanční výuku dětí, které jsou školou povinné. Podle psychiatra bývá pro jejich rodiče velice obtížné starat se o domácnost a ještě pomáhat menším dětem s učivem. „Obdivuju obě strany, jak ty rodiče, kteří toho musejí mít dost, tak i učitele, kteří na to nikdy nebyli trénováni,“ dodal ředitel NÚDZ.

Svět se posune jako po vynálezu knihtisku, říká Höschl

Lidstvo by se však podle něj po době koronavirové mělo posunout jiným směrem. „Určitě nás posune někam jinam, protože jsme byli nuceni například nakupovat přes e-mail či vyučovat a komunikovat distančně. To se nikdy nevrátí do doby předtím. Svět se posune podobně jako vynálezem knihtisku,“ dodal Höschl.

V pořadu Interview také zaznělo, že pandemie koronaviru může mít další negativní důsledek. Nejen, že kvůli němu můžou umírat lidé a zkrachovat různé podniky, ale izolace se může projevit také na duševním zdraví. Höschl řekl, že se na něj aktuálně nejvíce obrací pacienti s depresivními či úzkostnými stavy.

Vzhledem k tomu, že Národní ústav duševního zdraví je střediskem, kam se pacienti dostanou až po doporučení psychiatrů, Höschl vidí i jasný nárůst. „K nám se dostávají pacienti až na doporoučení. Je to zhruba dvakrát až třikrát vyšší množství než v době před pandemií,“ sdělil psychiatr.

Lidé, kteří na sobě pociťují problémy duševního charakteru, ať už jde o deprese, úzkost či i jen problémy se spánkem, by však neměli okamžitě vyhledávat pomoc ve specializovaných zařízeních. „Úplně na začátku je dobré začít s tím, co ta moje porucha obnáší, s vlastním průzkumem,“ řekl Höschl.

Dalším stupněm je linka pomoci či krizové centrum, které může pacienty dále odkázat na psychiatry v okolí. Pokud ani jejich pomoc nezabere, může až poté pacient zamířit do specializovaného střediska, které následně může navštěvovat buď jen ambulantně, nebo v horších případech může být i hospitalizován. „Je to vícestupňový proces podle závažnosti. Je rozumné nechodit hned s kanonem na vrabce,“ vysvětlil Höschl.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Cyrilem Höschlem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: