Hradecká škola prohrává soudy se studenty. Školné vymáhala neoprávněně nebo nesprávně

Hradecká škola Sion High School prohrává soudy se studenty.

Soukromá škola Sion prohrála několik soudů se studenty

Soudy vydaly svá první rozhodnutí v kauze hradecké soukromé střední Sion High School. Škola žalovala několik studentek a studentů kvůli údajnému nedoplatku na školném. Podle zamítavých rozsudků ho ale vymáhala neoprávněně nebo nesprávně. Jeden z celkem pěti verdiktů už nabyl právní moci.

Loni byla v posledním ročníku školy. Kromě stresu z toho, zda je ke zkoušce z dospělosti dobře připravená, zažívala Tereza Baladová i další tlak. Škola od ní najednou začala vymáhat zpětně domnělý nedoplatek na školném, a to v nemalé výši – nakonec soudně. „Žalovaná částka byla něco přes 43 tisíc s tím, že se k tomu přidaly nějaké úroky z prodlení. Řádově by to tedy bylo asi 80–100 tisíc celkem,“ upřesnil Terezin otec Tomáš Balada.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Školné by zvýšilo kvalitu českých univerzit, tvrdí ekonomové. Bek popsal plány ministerstva

A desítky až stovky tisíc korun požadoval provozovatel školy i po dalších studentkách. Z jejich výpovědí vyplynulo, že školní informační systém Edupage téměř po celou dobu studia žádné nedoplatky neukazoval.

V jedné z kauz je už rozsudek pravomocný. „Soud věc uzavřel úsudkem, že (studentka) v tu dobu nebyla způsobilá uzavřít smlouvu, kde se zavázala k plnění v řádech desítek tisíc, resp. přes 150 tisíc celkově,“ potvrdil advokát David Zdeněk.

S tím ale nesouhlasil provozovatel Sion High School Denis Doksanský. „Podle jejich názoru ty žaloby neměly být směřovány vůči studentům, ale měly být směřovány vůči rodičům, což naprosto neodpovídá zvyklosti,“ podivil se.

V jiném případě se ale soud podobnými procesními záležitostmi nezabýval a rovnou posuzoval podstatu věci, tedy jestli škola měla na údajné nedoplatky nárok. Žalobu zamítl. „Rozhodl o tom, že žaloba není důvodná proto, že mezi účastníky bylo ujednáno jiné školné, než kolik si nyní škola nárokuje,“ uvedl advokát Zdeněk.

To se podle něj shoduje s tvrzením studentek nebo jejich rodičů. „To, že neměly studentky nedoplatek na školném, vyplývá z e-mailové komunikace, ze screenů ze školního informačního systému a potvrzují to i svědectví některých dalších studentek,“ doplnil.

Vydírání?

Provozovatel školy měl dívky vydírat, že pokud údajný nedoplatek neuhradí, nebudou připuštěny k maturitě. „Byly jsme z toho v šoku, jestli vůbec budeme maturovat, nebo ne,“ vzpomínala Baladová. „Jsme zvyklé od něj slýchat věty jako: ,Moc si nevyskakujte, holky, určitě chcete odmaturovat,‘“ dodala jiná, dnes již bývalá studentka, která si nepřála být jmenována.

Matka další dívky pak uvedla, že její dceři Doksanský přerušil studium. „Den před maturitou si dceru vzali do kanceláře, kde jí řekli, ať podepíše papíry, že s ní ukončují studium a že ji vyhazuje ze školy,“ popsala.

To ale provozovatel školy odmítá. „Nikdo z těch studentů neměl přerušené studium, všichni byli připuštěni k maturitám,“ prohlásil s tím, že soudy smetly žaloby většinou kvůli procesním pochybením. Přestože by jeho škola mohla podat nové žaloby na rodiče bývalých studentek a studentů, nejspíš to podle něj neudělá.

Tagy: