Hřbitov námořníků, kde vlny stoupají 15 metrů vysoko. Nejnebezpečnější průliv děsí dodnes

Jedná se o nejnebezpečnější průliv světa, kde se vlny vzdouvají do výšky až 15 metrů. Dříve byl součástí důležité obchodní trasy a jeho rozbouřené vody se staly hřbitovem pro tisíce námořníků. Řeč je o Drakeově průlivu, spojnici mezi Jižní Amerikou a Antarktidou, která podle americké CNN děsí námořníky i dnes.

Je to místo, kde příroda ukazuje člověku, kdo je tady pán.

Drakeův průliv pojmenovaný po anglickém korzáru Francisu Drakeovi fascinuje námořníky, objevitele a vědce už po staletí. Nachází se mezi jižním cípem Jižní Ameriky a Antarktidou, respektive Antarktickým poloostrovem. Není ale jen mostem kontinentů, slévají se zde také vody oceánů, Tichého a Atlantského.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Místo na Zemi, které známe méně než Mars. Vědci odhalili krajinu pod antarktickým ledovcem

To všechno vytváří z téměř tisíc kilometrů dlouhého a šest kilometrů hlubokého průlivu unikátní místo, které je postrachem i současných námořníků. Jeho pokoření trvá 48 hodin, uvádí americká CNN.

Hlavním strašákem jsou vlny. Skučící vítr totiž v Drakeově průlivu netlumí žádná pevnina a v oblasti často vznikají ledové bouře. Vlny se tříští o podmořské hory a boky lodě a vzdouvají se až do neuvěřitelné výšky patnácti metrů.

Dnes je Drakeův průliv především domovem cestovatelů a vědců, kteří směřují na Antarktidu. V minulosti byl ale z hlediska námořní dopravy mnohem důležitější. Podobně jako lodní trasy do Evropy významně zkrátil Suezský průplav, cestování do Ameriky usnadnil Panamský průplav otevřený v roce 1914.

Do té doby museli námořníci a obchodníci plující z Evropy dobře zvážit, jestli své zboží vyloží na východním pobřeží Severní Ameriky, nebo zda obeplují celou Jižní Ameriku. V takovém případě totiž museli proplout skrze Drakeův průliv. Při nebezpečných cestách zemřely tisíce námořníků.

Plavba plná strachu

Od těch dob se konstrukce lodí vyvinuly. Významně se také vylepšil odhad počasí v oblasti nebezpečné oceánské spojnice. Drakeův průliv je ale strašákem i pro současné námořníky.

„Musíte mít zdravý strach. Je to něco, co vás udržuje soustředěného, ostražitého, vnímavého k lodi a počasí. Musíte si být vědomi, že to může být nebezpečné. Že to nikdy není rutina,“ řekl pro CNN kapitán Stanislas Devorsine, který místem často proplouvá.

„Jsme velmi opatrní. Oceán je silnější než my. Nejsme schopni vyrazit za hrozného počasí. Plujeme na rozbouřeném moři, ale vždy s velkou bezpečnostní rezervou. Nehazardujeme,“ doplnil.

Drakeův průliv je oblastí extrémů. Námořníci mají dvě pojmenování, kterými definují cestu tímto místem. Buď jde o Drake Shake (Drakeův otřes), kdy je cesta nebezpečná a ledové vlny se vzdouvají vysoko nad okraj lodi, anebo se jedná o Drake Lake (Drakeovo jezero), kdy je hladina vody naopak podezřele klidná. Při každé cestě ale kapitáni vědí, že Drakeův průliv je místo, které umí překvapit.

VIDEO: Výletní loď Ikona Moří

Tagy: