Hrozí nedostatek ropy, s maržemi se neustále kouzlí. Ceny paliv opět porostou, varoval Kovanda

Ekonom Lukáš Kovanda

Co na to vaše peněženka 5.10.2023

Na světovém trhu hrozí největší nedostatek ropy od roku 2007, tvrdí hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. V následujících týdnech proto podle něj může dojít k opětovnému růstu cen pohonných hmot. Za dosavadním zdražení navíc nestojí pouze externí vlivy, ale i „kouzlení“ s maržemi ze strany čerpadlářů, těžařů či rafinérií, doplnil ekonom v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Naopak podle ekonoma a premiérova poradce Štěpána Křečka nás v dohledné době čeká stagnace cen benzinu a nafty.

Podle Kovandy po krátkém „uklidnění“ cen paliv přijde jejich opětovný růst. „Na světovém trhu s ropou hrozí největší nedostatek minimálně od roku 2007. Je to dáno tím, že Saúdská Arábie a Rusko, které jsou klíčovými světovými producenty a vývozci, škrtí svoji těžbu. Očekával bych, že třeba od poloviny října se může cenový růst pohonných hmot v České republice obnovit,“ zhodnotil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Levný benzin, potraviny i neřesti. Předvolební boj v Polsku graduje, těží z něj i Češi

Podle Křečka mohou čeští spotřebitelé naopak počítat se stabilizací cen. Rizika, která zmiňoval Kovanda, jsou prý navíc promítnuty již do současné cenotvorby. „Zaplaťpánbůh vidíme na ropném trhu, že se cena snižuje. Po měsících růstu konečně nastal zlom. Bohužel ale oslabuje koruna vůči dolaru. Tedy zatímco platíme méně dolarů, korunová cena se moc nemění. Spíše očekávám, že teď budou ceny stagnovat. Rozhodně není ve výhledu další dramatický růst, 50 korun za litr nehrozí. Myslím, že se budeme pohybovat okolo 41 korun za litr benzinu i nafty, jejichž ceny se velice sblížily,“ odhadl Křeček. Navzdory očekávanému růstu cen nehrozí 50 korun za litr ani podle Kovandy.

Vedle dalších vlivů je podle Kovandy za cenovými výkyvy z posledních měsíců „kouzlení“ s maržemi. „Kouzlí se s nimi neustále. Čerpadláři budou říkat, že ne, ale jeden je má nizoučké, a druhý o stovky procent vyšší. Je tady obrovský manévrovací prostor, aby s maržemi hýbali. Pak jsou tu distributoři pohonných hmot a rafinérie, tam všude se neustále s maržemi hýbe. Každý by to dělal, maximalizuje svůj zisk. Na tom není nic špatného. Je to normální chování v tržní ekonomice. Jenom nemají říkat, že jsou vždy korektní a marže drží, jak nejníže mohou,“ doplnil ekonom.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Cena nafty brzy přeskočí benzin. Za litr řidiči mohou zaplatit i přes 50 korun, míní ekonom

Tagy: