Hrozí u nás politický chaos a ústavní krize, varuje exministr spravedlnosti Pospíšil

Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09)

Jsme na hraně ústavní krize, varuje exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09). Rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) zrušit části volebního zákona stejně jako další politici vesměs vítá. Nechápe ale, proč verdikt přišel osm měsíců před volbami. Zákonodárci musejí totiž rychle vymyslet, jakým způsobem se budou mandáty nově přepočítávat.

„Rozhodnutí Ústavního soudu je správné. Současný systém diskriminoval malé strany, takže jsem moc rád, že vytvořil podmínky pro to, aby hlas každého voliče měl stejnou váhu,“ řekl CNN Prima NEWS bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09).

Zdůraznil, že je pro něj ale nepochopitelné, proč přichází až po třech letech od podání návrhu a osm měsíců před volbami. „Hrozí tak politický chaos, který nás může stavět na hranu ústavní krize,“ varuje Pospíšil.

Podle něj by měl premiér Andrej Babiš urychleně začít vyjednávat s opozicí o úpravách volebního zákona. To už ostatně oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který svolává schůzku všech parlamentní stran.

„Musejí se dohodnout a přijmout jasná pravidla, podle jakých se bude volit. Nyní je to už na zákonodárcích, aby našli takové řešení, které tuto nově nabytou rovnost hlasů zajistí,“ zhodnotil Pospíšil.

Kalousek: Rychetský jednal před 20 lety protiústavně

Rozhodnutí ÚS vítají i Piráti a Starostové. Podle nich byla doposud narušená rovná politická soutěž. „Věřím, že ve Sněmovně i Senátu najdeme rychlou shodu, první schůzka má proběhnout již v úterý. Na koaliční spolupráci Pirátů a Starostů se verdiktem Ústavního soudu samozřejmě nic nemění,“ uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

To CNN Prima NEWS potvrdil i předseda STAN Vít Rakušan. „Změny dávají větší šanci menším stranám a to je dobře. Nedíváme se na to pragmatickým pohledem, že STAN je teď v koalici, tak z toho nebudeme mít radost. Dlouho jsme si zažili realitu té strany, která překročila těsně pět procent. V minulých volbách jsme potřebovali na zisk jednoho mandátu přes 40 tisíc hlasů, vítězné ANO 19 tisíc hlasů,“ podotkl Rakušan s tím, že rozhodnutí Ústavního soudu výrazně napomohlo tomu, aby hlas každého člověka z různě velkého kraje, a ať už volí jakoukoliv stranu, měl stejnou hodnotu.

„Náš volební systém znevýhodňuje malé politické strany. Vítězná strana potřebuje na mandát 19 tisíc hlasů, lidovci třeba dvakrát tolik. Chceme rovné volby. Je škoda, že na rozhodnutí čekáme od roku 2017 a přijde v roce voleb,“ popsala šéfka lidoveckého senátorského klubu Šárka Jelínková.

Že ÚS oznámil změny poměrně krátce před volbami, kritizoval i poslanec a předseda Ústavně právního výboru Marek Benda (ODS). „Jsem z toho trochu nešťastný, protože Ústavní soud měl rozhodnout před rokem nebo před dvěma, ale rozhodnul těsně před volbami. Navíc zrušil přepočítávací fórum, to je podle mě trochu nefér,“ prohlásil Benda.

„Už se to stalo v roce 2009, kdy zrušil volby těsně před tím, než se měly konat. Ale politikům nezbývá, než se s tím pokusit nějakým způsobem poprat a přijít s návrhem, který umožní volby na podzim uskutečnit. Nedokážu si představit, že bychom je odkládali,“ dodal s tím, že během měsíce až dvou by se politici na nové podobě voleb mohli domluvit.

„Volební zákon se upravoval, aby se znevýhodnily menší strany. Částečnou nápravu a spravedlivější podmínky proto vítám. Rozhodnutí však mělo být rychlejší,“ uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil středu za „velký den“ šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského. Připomněl totiž, že to byl právě Rychetský, kdo před dvaceti lety jako místopředseda vlády Miloše Zemana novelu volebního zákona, která diskriminovala menší strany, připravil. „Dnes v roli předsedy Ústavního soudu Rychetský definitivně potvrdí, že tenkrát jednal protiústavně,“ podotkl Kalousek.

Tagy: