Kortikoidy jsou normální součást léčby covidu. Z lékaře Drbala jsem zděšen, říká Husa

K léčbě nemoci COVID-19 se běžně užívají i kortikoidy. Informace o jejich účincích nejsou podle přednosty Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno Petra Husy ničím novým. Reagoval tak na apel imunologa Karla Drbala z Univerzity Karlovy, který nechápal, proč se kortikoidy nepoužívají.

„Kortikoidy se běžně používají, není to žádná novinka. Samozřejmě jsem slyšel jeho vystoupení (imunuloga Karla Drbala, pozn. red.) a byl jsem zděšen. Musím říct, že mě to velice šokovalo, co je schopen imunolog vytvořit,“ komentoval výroky svého kolegy Husa.

Drbal v kontroverzním rozhovoru pro Echo24 poukazoval na to, jak se tyto léky k léčbě covidu nevyužívají, a přitom jsou jednoduše k dostání. „Generické léky se používají a byly na ně provedené studie i na covid. Jedná se hlavně o kortikosteroidy. To znamená látky, které se běžně klinicky používají na desítky diagnóz, ale pohříchu nejsou v rukách praktiků. Těm tuto základní léčbu komunita lékařských specialistů upírá,“ prohlásil Drbal.

Uvedl, že nechápe, jaký by pro to mohl být důvod. „Jestli je to obava, že by s tím neuměli praktici zacházet... Ale když už by neuměli zacházet s kortikoidy, nevím, s čím jiným by praktik měl zacházet, že?“ podivoval se. Podle Drbala jde o běžnou léčbu, která se používá i pro jiné diagnózy v souvislosti s plicními chorobami.

Jenže podle Husy se kortikoidy k léčbě COVID-19 běžně využívají. „Podávají je praktičtí lékaři, nevidím v tom žádný problém. My je rutinně dáváme hospitalizovaným pacientům,“ doplnil přednosta Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno.

Kortikoidy snižují imunitu

O účinnosti kortikoidů psal už před rokem britský web BBC. Široce dostupný a levný lék dexametazon významně snižuje riziko úmrtí u pacientů s těžkým průběhem, uvedli britští vědciVyplynulo to z výzkumu, během kterého zhruba dvěma tisícovkám pacientů podávali nízké dávky tohoto kortikoidu.

Lék přitom překvapivě imunitu tlumí, neposiluje. „Ačkoliv to při léčbě infekce může znít paradoxně a člověk by čekal spíš látky imunitu povzbuzující,“ komentoval jeho užívání například letos v únoru imunolog Michal Křupka.

Ačkoliv se odborníci na řadě aspektů pandemie neshodnou, jedno je jisté. Nemoc sílí a je zapotřebí jednat. „V současné době si myslím, že bavorský model je optimální – žádný lockdown, ten by sice přinesl okamžitý efekt –⁠ a možná k tomu dojde, ale samozřejmě s sebou přináší ekonomické ztráty,“ poznamenal Husa.

O zpřísnění opatření inspirovaných bavorským modelem rozhodne podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) ve čtvrtek vláda. Zpřísnění by mělo platit od pondělí. Shrnuli jsme pro vás, co vše se může s jeho zavedením změnit.

Tagy: