I nejvíce nakažený okres roztočil pípy, výčepní z Opavska očkování moc nevěří

Pivo je pivo. A chuť na čepované si štamgasti z Opavska nenechají zkazit statistikou, takže na předzahrádce starosvětské hospody Na Rynku v Dolním Benešově je v pondělí odpoledne plno. Zatímco Praha v pondělí ráno hlásila 54 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel za týden, tady v okrese Opava eviduje ministerstvo zdravotnictví 163 infikovaných za posledních sedm dnů. Nejvíce v celé republice.

Vláda přitom plánovala, že zahrádky otevře jen v okresech, kde počet infikovaných klesne pod 75 na 100 tisíc obyvatel za týden. V rámci celé republiky to těsně platí (74), okres Opava ale normu překračuje víc než dvojnásobně. Přesto se i na Opavsku od rána točilo pivo a plnily zahrádky, a to také v městečku Dolní Benešov, kde přepočet nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dnů vystoupal dokonce na číslo 371.

„Konečně jsem se dostal mezi lidi, na to jsem se těšil od prosince. Zase u stolu s kamarády! A pěkně s obsluhou, ne jak někde u výdejního okýnka,“ pochvaluje si benešovský penzista Čestmír Výtisk. Mimochodem trojnásobný mistr světa ve sjíždění divokých řek, v roce 1973 zdolal peřeje himálajské řeky Dudh Kosi se startem v nadmořské výšce 4 243 metrů. „Sjížděl jsem řeku pod Mount Everestem, tak teď mi trocha zimy nevadí. Hlavně, že mají výborně načepované pivo.“

Němci by Opavsko uzavřeli

Kdyby se česká vláda držela původních plánů, v okrese Opava by zatím zahrádky musely zůstat zavřené. Region v pondělí vykazoval 163 infikovaných na 100 tisíc obyvatel, což je třeba v Německu alarmující číslo, kdy se v postiženém okrese vyhlašuje přísný lockdown.

Německý pandemický plán, tzv. Corona Notbremse, přikazuje tvrdá pravidla v každém okrese, kde počet nakažených tři dny po sobě překročí 100 na 100 tisíc obyvatel za týden. Platí tam zákaz vycházení, uzavření maloobchodu a služeb (kromě potravin), provozování sportu a omezuje se i školní výuka.

Nic z toho ovšem v okrese Opava neplatí. A lidé se bezstarostně domlouvají na večerní posezení u půllitrů.

Covid mají dělníci i rodina starosty

„Kvůli nákaze teď hygiena uzavřela továrnu na hračky Lena, tam se to dost šířilo,“ prozrazuje hospodský Lukáš Murcek z restaurace Na Rynku. Starostu Dolního Benešova Martina Štefka jsme nesehnali na radnici ani na telefonu.

„Covid teď máme v rodině, táta proto raději zůstal v karanténě na Slovensku, kde byl minulý týden na pohřbu,“ prozrazuje starostův syn, rovněž v karanténě.

Výčepní a spolumajitel hospody Murcek naznačuje, že na rozšíření infekce COVID-19 mohou mít vinu i kolegové z konkurenčních podniků v městečku, kteří v minulých týdnech údajně rezignovali na dodržování epidemiologických nařízení.

„Zatímco my jsme měli úplně zavřeno, jinde byla plná zahrádka a sedávalo se tam i uvnitř.“ Konkrétnější být nechce, jistý druh kolegiality musí ctít i ke konkurenci.

623 nakažených na 100 tisíc obyvatel

Nákaza se hojně šíří i v obci Chuchelná na Opavsku, u které ministerstvo zdravotnictví uvádí týdenní přírůstek 623 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Do restaurace na místní fotbalové hřiště přicházíme těsně po otvírací hodině, ve dvě odpoledne. Protože je pouhých dvanáct nad nulou, první host si místo piva objednává čaj s rumem. „Večer snad bude plno,“ věří majitelka vesnické hospody Martina Nevřelová.

Půlroční pauza podnikatelku zranila ve středně těžkém rozsahu. Musela pustit druhou hospodu v centru obce, neboť už nebyla schopna platit nájemné. „Majitel objektu mi ho navíc i v této těžké době pořádně navýšil,“ vypráví. Propustila i zaměstnance. „Rodinu musel držet nad vodou můj manžel, který dělá truhláře. Kdybychom oba pracovali v hospodě, tak fakt nevím.“

Hospodská Nevřelová je ráda, že vláda ustoupila od požadavku, aby musela lustrovat hosty a žádat po nich potvrzení o vakcinaci či negativní test. V Chuchelné by to ani nebylo lehké. „Chlapi tady v dědině očkování vůbec nevěří,“ prozrazuje za štamgasty.

V pivovaru proti vakcínám

V nedalekém Rohově stojí jeden z nevyhlášenějších malých pivovarů v okrese Opava. A pečou tady i proslulá vepřová kolena. Stejně jako v Chuchelné se tu ale nevěří na vakcinaci, však tu také nikde není patrný ani náznak vládní očkovací kampaně. A výčepní Emília Gubovová patří k zásadním odpůrcům očkování.

„Když začal covid, najednou se během půl roku našla vakcína. Nebylo to náhodou všechno připravené? Nevyráběla se vakcína už dva, tři roky, protože z toho bude dobrý byznys? Takže se není o čem bavit,“ má jasno rázná rohovská výčepní. A až se následující večery zaplní rozhlehlá pivovarská zahrada, bude asi podobně kalibrovat i do hostů.

Komu věří slezské končiny

Podle psychologů bývá hospodský díky své pozici často i takzvaným názorovým vůdcem v celé hospodské komunitě. A pokud zpochybňuje očkování, může ovlivnit i většinu štamgastů. „Letos budu mít šestapadesát let, a pokud mě k očkování stát nedokope násilím, tak si to píchnout nenechám,“ tvrdí Emília Gubovová, než roztočí další výtečné regionální pivo.

„Covid si někdo někde vyrobil, pak ho vypustil, no a teď tu je. Já tu nemoc nepodceňuji, ale tyhle vakcíny jsou rychlokvašky a jejich dopad na lidské zdraví nikdo nezná,“ myslí si hospodská.

A hrdě se hlásí i ke zdrojům informací: „Říká se, že to jsou dezinformátoři, ale člověk se musí na každý problém dokázat podívat ze všech stran.“ Vládní očkovací plán tady ve Slezsku, a navíc v končinách až kdesi na hranici s Polskem, prostě selhává.

Tagy: