Ani v 5. stupni rizika PES se lyžařská střediska nezavřou, věří Juračka

viceprezident České unie cestovního ruchu Jakub Juračka

INTERVIEW 21.12.2020

S velkými omezeními začala nedávno v tuzemsku lyžařská sezona. Otevřel jen zlomek skiareálů. Bez zahraniční klientely a s jednodenními hosty z tuzemska. Bude to stačit pro přežití areálů? Budou Češi lyžovat bez možnosti ubytování? A jak vůbec hodnotit takovou sezonu? Na tyto otázky v pořadu Interview odpovídal šéf Asociace horských středisek ČR a viceprezident České unie cestovního ruchu Jakub Juračka.

„Rozjelo se 33 středisek, i když nám počasí nepřálo. To se ale po 25. prosinci může změnit,“ uvedl viceprezident České unie cestovního ruchu Jakub Juračka. Situaci tak vidí optimisticky a nemyslí si, že by došlo na jejich zavření.

„Věříme nebo chceme věřit, že to nebude znamenat zavření a lyžařských středisek se to nedotkne,“ míní Juračka. Přenos v areálech prý nehrozí, a k zavření tak není důvod. Podle 5. stupně rizika tabulky PES však pravidla zatím s variantou otevřených středisek nepočítají.

„Vedeme neustále jednání a snažíme se přesvědčit i úřady,“ říká. Je to podle něj legitimní stanovisko, a to i přesto, že z alpských zemí spustilo sezonu pouze Švýcarsko. I tam se ale chystají zpřísňovat. Podle Juračky ale ne kvůli obavám z koronaviru. „Nemocnice jsou dost naplněné covidovými pacienty, a nezvládají tak nápor zranění, která mohou vzniknout na sjezdovce,“ míní. Další země, ve kterých se dá zalyžovat, jsou Finsko, Norsko nebo Švédsko.

Lyžování s sebou přináší i řadu pravidel. „Na sjezdovkách nedochází k dramatickému omezení, avšak musí se dodržovat takzvaný management front, což znamená, že by se lyžaři neměli potkávat bočním kontaktem na dva metry,“ to lze podle Juračky snadno ohlídat.

Dodržení podmínek je nejmenší zlo.

„Zákazníci jsou vděční, nemají problém nastupovat na vlek s rouškou. Veřejnost nemá co dělat a lidé jsou rádi, že můžou vyjet na hory se sklouznout. Dodržování podmínek je nejmenší zlo,“ doplňuje. Na sedačkových lanovkách se pak nemohou používat kryty proti větru a mrazu. Například parkoviště s sebou ale žádné omezení nenese.

„Pokud bychom přešli do 5. stupně, jde ještě zpřísnit. Můžeme dělit kapacitu dopravních zařízení. To ale zase vyvolá frontu dole,“ říká s tím, že se zatím tyto podmínky neřeší, protože jsou střediska v provozu.

Z 33 otevřených areálů je mnoho středisek, které v provozu nejsou. „Deset procent zvažuje, že neotevřou vůbec,“ tvrdí. Některým prý nepřálo počasí a neprospěla jim ani zmatená komunikace vlády. „Musíme využívat každého mrazivého dne a nelze čekat, že snad bude mrznout. S námi nikdo nejednal a řešilo se to na poslední chvíli,“ míní.

Propady budou podle Juračky opravdu rapidní. „První vlna koronaviru měla na loňskou sezonu dopad, propad za toto období činí půl miliardy korun,“ upozorňuje a dodává, že se málo připomíná, že na každou vydělanou korunu vydělá horský byznys dalších 5 korun pro stát.

Hotely teď bojují o přežití. „Provozovatelé hotelů děkují veřejnosti. Lidé neruší termíny, jen je posouvají. Veřejnost vnímá situaci i hrůzu, která se děje. Dosavadní programy antivirus zaplatí zaměstnance, ale z čeho se zaplatí elektřina, nájmy, plyn, poplatky, daně a tak dále. To nevypnete,“ doplňuje. Přitom na vánoční sezonu bývají hotely i dva roky dopředu vyprodané.

Bojuje tak alespoň za střediska. „My věříme ve zdravý selský rozum. U lyžování v přilbách, kuklách a rukavicích je opravdu riziko zanedbatelné,“ uzavírá.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Jakubem Juračkou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy:
Norsko Švédsko Švýcarsko lyžařský areál Google Finsko Lucie Hrdličková Česko lyžařské areály Česká unie cestovního ruchu Jakub Juračka Asociace horských středisek ČR Fórum cestovního ruchu České republiky