Index rizika epidemie PES je nejnižší od začátku roku, nakažených je o třetinu méně

Aktuální covidová statistika

Index rizika protiepidemického systému PES, kterým se řídí opatření proti šíření nemoci COVID-19, klesl ve středu z úterních 84 bodů na 81 bodů ze sta. Je tak nejnižší od začátku roku, ačkoli se stále drží na úrovni nejvyššího, pátého stupně pohotovosti PES. Případů covidu v ČR přibylo v úterý 10 725, asi o třetinu méně než před týdnem. Podíl pozitivních testů klesl oproti minulému úterý ze 40 na 30,8 procent. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

I v neděli a pondělí byly počty nově nakažených i podíly pozitivních případů nižší než za stejné dny před týdnem.

V úterý také mírně klesl počet lidí, kteří s COVID-19 skončili v nemocnici. Před týdnem bylo hospitalizovaných skoro 7 400, zatímco toto úterý 7 267. Z toho asi 1 100 pacientů bylo ve vážném stavu. Počet hospitalizovaných klesl i ve srovnání s pondělkem, kdy bylo v nemocnicích 7 396 lidí s covidem.

Nejvíce se nyní nákaza stále šíří v Královéhradeckém kraji. Tři z pěti okresů kraje mají nyní jedny z nejvyšších počtů nově nakažených ze všech regionů Česka. Nejvýrazněji přibylo z celé země nakažených na Trutnovsku, a to za uplynulých sedm dní zhruba 1 119 případů COVID-19 v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Na Rychnovsku týdenní nárůst činil 935 případů a na Náchodsku 981. Mezi regiony s nejvyššími nárůsty počtů nakažených v Česku patřily také Opavsko s 975 případy a Chebsko s 900 případy.

Reprodukční číslo se snížilo z 1,12 na 1,01

Ve středu klesly všechny ukazatele pro výpočet indexu PES. Tzv. reprodukční číslo se snížilo z 1,12 na 1,01. Pokles pod hodnotu jedna se pokládá za začátek zpomalování šíření nemoci, protože ukazuje, že jeden pozitivně testovaný v průměru nakazí méně než jednoho dalšího člověka.

Rizikové skóre PES se vypočítává kromě reprodukčního čísla také z údajů o průměru počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny, čtrnáctidenního průměru nakažených mezi seniory a podílu hospitalizovaných lidí s covidem, u kterých se nákaza prokázala až v nemocnici. Všechna tato kritéria ve středu ve srovnání s úterým poklesla. Například podíl hospitalizovaných, u nichž nákaza nebyla prokázána před hospitalizací, klesl z 52 na 51 procent.

Rizikové skóre PES se na úroveň nejvyššího stupně pohotovosti dostalo už 18. prosince 2020. Vláda pak rozhodla o zpřísnění opatření ze čtvrtého na pátý stupeň od 27. prosince. Od té doby v Česku stále platí opatření pro pátý stupeň pohotovosti, ačkoli po vánočních svátcích na tři dny index klesl na úroveň čtvrtého stupně. Od 30. prosince je index opět vytrvale nad hranicí nejvyššího stupně PES, která činí 76 bodů. Na začátku ledna byl dokonce na 90 bodech, což byla nejvyšší hodnota indexu od jeho zavedení loni na podzim.

Kraje v Česku začaly testovat centrální registrační systém pro očkování proti COVID-19, který se má v pátek otevřít nejdříve pro lidi starší 80 let. Někteří hejtmani ale mají výhrady k jeho fungování. Po úpravách, které vyplynuly z diskuse s kraji a dalšími aktéry plánované vakcinace, vláda ve středu projedná metodiku očkování, jak ji připravilo ministerstvo zdravotnictví. Tématem se bude ve středu zřejmě zabývat i Ústřední krizový štáb. V Česku pokračuje očkování zdravotníků a seniorů v domovech vakcínou od firem Pfizer a BioNTech a dorazilo prvních 8 400 dávek od společnosti Moderna.

Tagy: