Indická mutace je záhadný zabiják. Podle expertů umí obelstít imunitní systém

Indická mutace život v miliardové asijské zemi doslova paralyzovala.

Dvě studentky v Hradci Králové mají podle Arenbergera indickou mutaci koronaviru (zdroj: CNN Prima NEWS)

Předchází ji děsivá pověst, na svědomí má statisíce nakažených a tisíce mrtvých denně. Vzbuzuje strach i proto, že stále zůstává dost tajemná. Do Česka podle všeho dorazila indická mutace koronaviru. CNN Prima NEWS vysvětluje, proč je tahle exotická varianta tak nebezpečná.

Do Česka se dostal nezvaný host z daleka, ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) o víkendu oznámil podezření na první případ indické mutace koronaviru v republice. Pokud novinku z Královéhradeckého kraje oficiálně potvrdí i Národní referenční laboratoř, nebude to zrovna povzbudivá zpráva.

Variantě B1617 se říká hrozivým výrazem jako ze sci-fi filmu: dvojitý mutant. V miliardové Indii s ní podle oficiálních statistik ulehá 350 tisíc lidí denně, ve skutečnosti bude však tohle číslo ještě mnohem vyšší.

Co se o ní ví? B1617 v sobě obsahuje dvě mutace, které se dlouho vyskytovaly výhradně odděleně. Jejich výzkum je na úplném začátku, podle některých informací nicméně hrozí zejména tím, že spolu umí lépe unikat protilátkám u lidí, kteří nemoc již dříve prodělali.

Dosud není oficiálně potvrzeno, zda je indická mutace infekčnější nebo odolnější vůči současným vakcínám. Pokud by se však dokázala vyhnout imunitní odpovědi těla, posunulo by to náš boj s nákazou o mnoho měsíců zpátky.

Tuhle možnost přitom nelze zcela vyloučit. „Vypadá to, že se šíří rychleji než dříve existující varianty,“ prohlásil například Rakéš Mišra, ředitel Centra pro buněčnou a molekulární biologii v Hajdárábádu.

Vyhýbá se mutace imunitnímu systému?

Indii B1617 v posledních týdnech doslova paralyzovala. Podle tamních odborníků skutečně existuje výrazná podobnost s mutacemi, které jsou snadněji přenositelné a vakcíny na ně zabírají s menší intenzitou. „Dvojitá mutace může viru umožnit, aby se vyhnul imunitnímu systému a snadněji se šířil,“ varoval indický virolog Šahíd Džamíl.

Jeho kolegové objevili novou variantu viru při sekvenování genomu na začátku dubna, spekulovalo se o ní již v polovině března. Skládá se z mutací E484Q a L452R, které se nacházejí v tzv. spike proteinu viru – tedy v hrotu, jímž SARS-CoV-2 proniká do lidských buněk.

Mutace E484Q je podobná variantě E484K, identifikované u brazilské a jihoafrické varianty. Způsobuje vyšší odolnost jak vůči protilátkám po překonané nemoci, tak proti těm z očkování. Pokud by se jí povedlo výrazně změnit tvar bílkoviny, protilátky by nemusely virus efektivně rozpoznat a neutralizovat.

Což může být v kombinaci s L452R skutečný průšvih. O této variantě se totiž předpokládá, že zvyšuje schopnost vázat se na buňky lidského hostitele. L452R podle americké studie zvyšuje přenos virů přibližně o 20 procent, účinnost protilátek naopak snižuje o více než 50 procent.

„Varianta B1617 má všechny znaky velmi nebezpečného viru,“ potvrdil lékařský expert William A. Haseltine.

K mutacím virů dochází běžně. V případě koronaviru jich bylo zaznamenáno už přes 12 tisíc, většina z nich nevyvolává závažné komplikace. Pokud se však šíří volně a bez zásadnějšího omezení, může dojít k nebezpečnější kombinaci.

Tou kmen pocházející z Indie bezesporu je.

Indickou mutaci do ČR přivezla studentka z Indie

V této asijské zemi jen za pátek zemřelo s covidem 2 263 lidí, většina lůžek na tamních odděleních intenzivní péče je obsazená, krematoria nestíhají spalovat mrtvé. Varianta B1617 byla navíc detekována už v nejméně deseti dalších zemích včetně USA, Británie, Austrálie a Nového Zélandu.

V Česku od konce roku 2020 převládá britská mutace, která je oproti původnímu koronaviru sice nakažlivější, současné vakcíny na ni ovšem působí. Koncem března se v republice potvrdily též dvě desítky nakažených jihoafrickou mutací. Ta je agresivnější, všechny vakcíny a léky proti ní nemusí dostatečně fungovat. Velmi nebezpečná je rovněž brazilská varianta, jež byla v dubnu potvrzena u dvou případů na Děčínsku.

Existenci indické mutace v Česku potvrdil ministr zdravotnictví Arenberger v sobotním rozhovoru pro deník Právo. Podle něj ji do země zřejmě přivezla studentka z Indie. „Paradoxně nebyla nemocná ona, ale její indická spolubydlící,“ řekl Arenberger, který ujistil, že případ by měl být relativně dobře vytrasován. „Nákaza se zásadně nerozšířila, protože nebyla výuka.“

Tagy: