Indická varianta děsí Evropu. Je čtyřikrát nakažlivější a může za horší průběh nemoci

Ve Velké Británii přibylo za posledních sedm dní více než 30 procent nově potvrzených případů nákazy koronavirem. Zhruba 90 procent z nich má na svědomí varianta delta, kterou známe jako indickou mutaci. Ta je přitom nejnebezpečnější ze všech dosud známých verzí SARS-CoV-2.

První letní den měl být ve Spojeném království rovněž dnem, kdy se země rozloučí s protiepidemickými opatřeními. Jenže britský premiér Boris Johnson přišel týden před plánovaným definitivním rozvolněním s nemilou zprávou: Poslední vlna rozvolnění začne až 19. července.

„Čelili jsme těžké volbě. Mohli jsme pokračovat podle plánu s tím, že je zde reálná šance, že virus předběhne vakcíny a budou následovat další tisíce úmrtí, jimž by se dalo zabránit. Nebo můžeme naší NHS (Národní zdravotnická služba, pozn. red.) dát několik důležitých týdnů na podání zbytku vakcín těm, kteří je potřebují,“ napsal Johnson na Twitter.

Čtyřnásobek originálu

Na vývoj situace ve Velké Británii už zareagovaly další evropské země, které omezily cestování z ostrovů. Obávají se totiž rozšíření indické varianty koronaviru, která se zdá být nejen výrazně nakažlivější než originální verze viru, ale zřejmě způsobuje i horší průběh onemocnění COVID-19.

Podle studie vládní agentury Public Health England, na kterou odkazuje časopis The Economist, se indická varianta (mutace delta) dokáže šířit asi 2,5krát rychleji než originál viru. Přitom interval odhadu této rychlosti je velmi široký a pohybuje se od zhruba 1,9 až po 4. Údaj lze interpretovat jako reprodukční číslo viru, tedy kolik dalších lidí nakazí člověk, jenž je sám indickou mutací infikován.

Jde o poměrně dramatický nárůst rychlosti šíření viru, obzvláště v kontextu nakažlivosti britské varianty odhadované asi na 1,5násobek původního viru SARS-CoV-2. Indická varianta je navíc výrazně nakažlivější než varianta brazilská, která je schopná se přenášet asi dvakrát rychleji než originální virus, a rovněž nakažlivější než varianta jihoafrická.

Očkování chrání před hospitalizací

The Economist rovněž zmiňuje studii amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, která vychází z laboratorních experimentů. Podle ní je nakažlivost indické varianty zapříčiněna větší schopností viru obejít obranu protilátek, dokonce bez ohledu na to, zda byly vyvolány předchozí infekcí, nebo očkováním. Public Health England pak uvádí, že riziko hospitalizace v důsledku nakažením indickou mutací roste o 32 až 289 procent ve srovnání s mutací britskou. Tím pádem lze předpokládat, že indická mutace bude také smrtelnější.

V souvislosti s šířením indické mutace se přirozeně diskutuje o účinnosti vakcinace proti ní. Podle studie Public Health England dvě dávky očkování látkou firmy AstraZeneca chrání z 92 procent před hospitalizací v důsledku nákazy variantou delta. V případě očkování vakcínou Comirnaty od firem Pfizer/BioNTech je tato ochrana až 96procentní. Je tedy pravděpodobné, že i v případě masivnějšího rozšíření indické mutace by nemělo dojít k přetížení zdravotnického systému, jako jsme tomu v Česku byli svědky při druhé vlně pandemie.

Tagy: