Indie situaci nezvládá, krematoria jsou přeplněná. Mrtvé spalují i na ulici

Statisíce nově nakažených a stovky úmrtí za den, taková je koronavirová bilance v Indii. Tamní nemocnice jsou přeplněné a bojují s nedostatkem kyslíku. V katastrofálním stavu se ocitla také krematoria, zejména pak v hlavním indickém městě Nové Dillí. Kvůli jejich přeplněnosti spalují zemřelé v provizorních venkovních hromadných kremačních zařízeních.

„Oběhal jsem spoustu krematorií, ale všichni mě odmítali. V jednom mi řekli, že jim došlo dřevo,“ uvedl pro agenturu Reuters Nitish Kumar, který se snažil zajisti pohřeb pro svou matku. Její tělo byl nucen držet doma téměř dva dny, než se mu podařilo najít místo pro její zpopelnění. Nakonec ho našel v provizorním hromadném kremačním zařízení na parkovišti, které se nachází vedle krematoria na severovýchodě Dillí.

Indie hlásí již pátý den v řadě rekordní denní bilanci nových koronavirových infekcí. Za uplynulých 24 hodin zaznamenala 352 991 nových případů nákazy. Nemocnice v Dillí a dalších městech byly nuceny odmítat pacienty poté, co tam došly zásoby kyslíku a nemocniční lůžka. Bilance lidí, kteří po nemoci COVID-19 zemřeli, se přes noc zvýšila o 2 812.

„Naše nemocnice je úplně plná, a pokud dojde k propuštění pacienta, jeho místo nahradí další během několika minut,“ konstatoval Amit Thadhani, ředitel nemocnice Niramaya v Bombaji. „Lidé stojí ve frontě před nemocnicí a snaží se dostat dovnitř. Denně nám každých třicet vteřin volají lidé a pokouší se pro své blízké sehnat lůžko,“ uvedl ředitel nemocnice s tím, že většinou se jedná o lidi, kteří se nachází v kritickém stavu a potřebují nemocniční péči.

„Nemáme dostatek kapacit, proto dochází k velké úmrtností,“ řekl pro deník The Guardian Thadhani s tím, že na novou vlnu pandemie upozorňoval už v únoru, nikdo mu však tehdy nevěnoval pozornost.

Pomoc lidé hledají na sociálních sítích

Stejně kritická situace je i v další nemocnici v Bombaji. „Zhroutil se celý systém zdravotní péče a lékaři jsou vyčerpaní,“ řekl lékař Jalil Parkar. „Máme nedostatek lůžek, nedostatek kyslíku, léků, vakcín proti covidu i testů,“ uvedl Parkar s tím, že pro covidové pacienty otevřeli další křídlo nemocnice. Přesto to nestačilo. „Některé pacienty jsme proto museli dát do chodby,“ doplnil.

Lidé se tak nacházejí v zoufalé situaci, o pomoc začali žádat na sociálních sítích. S hashtagy #CovidSOSIndia a #COVIDEmergency hledají pro své blízké kyslík, nemocniční lůžka či krevní plazmu. V příspěvcích uvádí nejen svá jména, ale i bydliště a telefonní kontakty. Mnozí ve snaze pomoci příspěvky sdílejí na svých profilech. Jednou z nich je Sweta Dashová. „Sháníme nemocniční lůžko pro 23letou ženu, která je ve 25. týdnu těhotenství. Je covid pozitivní a potřebuje plicní ventilátor,“ napsala.

Později však musela příspěvek aktualizovat. „Děkuji všem, kteří ho retweetovali. Žena bohužel zemřela,“ dodala.

Indický premiér Naréndra Módí vyzval obyvatele, aby se chovali co nejobezřetněji a aby se nechali v nejbližším možném termínu očkovat. „Tato bouře otřásla národem,“ řekl. Jeho vláda však čelí kritice, že sama polevila v ostražitosti a povolila konání obřích předvolebních mítinků. Ještě minulou sobotu totiž Módí hrdě hlásil, „že ještě nikdy neviděl takové obrovské davy“ na svých politických akcích. Indický premiér, stejně jako většina zúčastněných, na sobě neměl roušku. Ještě ten den země zaznamenala rekordních 234 tisíc nově nakažených koronavirem a 1 341 úmrtí. Čísla od té doby stále rostla.

Tagy: