Inflace bude letos začínat dvojkou. ČNB odhadla, kdy se zdražování vrátí do normálu

Nakupování

Meziroční inflace zrychlila na 17,5 procenta

Ačkoli tempo růstu cen z měsíce na měsíc mírně klesá, v meziročním vyjádření bude tuzemská inflace ještě nějakou dobu stoupat. Je také vysoce pravděpodobné, že do konce roku se česká míra zdražování dotkne 20procentní hranice. Myslí si to Česká národní banka, ministerstvo financí i Česká bankovní asociace.

„Inflace během léta dále vzroste a s výrazným přispěním všech složek dosáhne ve třetím čtvrtletí v průměru přibližně 20 procent,“ uvádí Česká národní banka ve své nejnovější Zprávě o měnové politice, kterou má redakce CNN Prima NEWS k dispozici. V tomto odhadu je ČNB ve shodě s ministerstvem financí, které rovněž odhaduje vrchol meziroční míry inflace v okolí 20 procent, kam se má dostat v prosinci letošního roku.

Tuzemská centrální banka odhaduje, že ve zbytku letošního roku budou postupně slábnout nákladové tlaky, jež kulminovaly na jaře. Ty domácí ale v příštím roce opět začnou sílit. Vinu na tom ponese vývoj mezd. „V roce 2023 bude příspěvek mezd k růstu domácích nákladů postupně zesilovat v souvislosti se snahou o alespoň částečné zpětné dorovnání poklesu reálných příjmů z letošního roku,“ píší dále autoři zmiňovaného dokumentu. Do mzdových nákladů se také promítne předpokládané navýšení minimální mzdy od 1. ledna příštího roku o tisíc korun.

Zpět na dvě procenta až v létě 2024

Podle ČNB bychom měli počítat s tím, že inflaci budou ve zbytku roku živit stále ještě i domácí poptávkové tlaky. Bude totiž doznívat silná domácí poptávka podpořená využitím zbývajícího objemu vynucených úspor, které Češi nahromadili během dvou covidových let. Přispívat k poptávce bude také silný trh práce, kde se míra nezaměstnanosti bude i nadále pohybovat kolem 2,5 procenta, a bude tak suverénně nejnižší v celé Evropské unii.

Inflace v meziročním vyjádření začne podle České národní banky klesat až během prvního kvartálu příštího roku. Pod dvoucifernou úroveň však spadne spíše až na začátku třetího čtvrtletí, tedy během letních měsíců roku 2023. K dvouprocentnímu cíli by se ale měla vrátit až na přelomu jara a léta 2024, pod horní hranici (tři procenta) tolerančního pásma se pak inflace v Česku dostane už během jarních měsíců.

Reálné výdělky klesnou letos i příští rok

Podobný scénář vyplývá také z aktuální prognózy České bankovní asociace. Podle ní se meziroční míra inflace ještě letos přiblíží 20 procentům, za celý letošní rok pak dosáhne průměrné míry 15,7 procenta. „Inflace v nejbližších měsících kvůli dalšímu zdražování energií a potravin zamíří až do blízkosti 20 procent a následné odeznívání inflačních tlaků bude jen velmi pozvolné,“ komentoval prognózu ČBA Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.

Podle České bankovní asociace se inflační průměr v roce 2023 sníží na 8,3 procenta a ke konci příštího roku už by se meziroční míra inflace měla dostat na dohled 4procentní hranici. A kvůli vysoké inflaci pak ČBA očekává pokles kupní síly českých mezd nejen v letošním, ale i příštím roce. Letos si čeští pracující reálně pohorší o 8,5 a v roce 2023 o 1,5 procenta, odhadují analytici České bankovní asociace.

Tagy: