Inflace je jako rakovina. Z nejhoršího ještě nejsme venku, varuje ekonomka Matesová

Co na to vaše peněženka 7. 9. 2022

Inflace se chová jako rakovina. Když nebude léčena, tak nás zahubí. To říká k dlouhodobému souboji české vlády s rostoucími cenami různých komodit ekonomka a bývalá zástupkyně České republiky při Světové bance Jana Matesová. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS zároveň poznamenala, že Česko ještě není z nejhoršího venku. Podle jejích slov by bylo lepší situaci jednoduše vydržet, aby se prohnala co nejrychleji. Hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek si postěžoval, že česká vláda premiéra Petra Fialy (ODS) zaspala při řešení energetické krize.

Matesová ve vysílání CNN Prima NEWS řekla, že velmi vysokou míru inflace je potřeba zkrotit, neboť nás ohrožuje ze všeho nejvíce. V této věci zmiňuje, že ke zlepšení situace bude muset přijít stagnace nebo kontrakce ekonomiky, ideálně krátkodobá či mírná, aby byla znovu nastolena rovnováha. „Inflace je jako rakovina,“ dodala Matesová s tím, že když se nebude léčit, postupně nás dožene a zahubí.

Podle ní i Dufka je velká část inflace tvořená tzv. inflací příležitostí. „Některé zboží nám zdražuje, aniž by k tomu byl racionální důvod. V porovnání se zbytkem Evropy vypadáme jako exotická země,“ řekl hlavní ekonom Banky Creditas. Mezi takové zboží řadí oblečení či obuv. Matesová pro změnu zmínila elektroniku.

Vyšší ceny, než je nezbytně nutné, u takových produktů se podle Dufka dají snížit pouze jediným způsobem. „Může se to zlikvidovat jedině tím, že budeme nakupovat méně, budeme méně vybírat a když na to přijde, tak budeme vybírat v zahraničí,“ uvedl ekonom.

Bývalá zástupkyně ČR při Světové bance si ovšem všímá, že lidé za spoustu věcí utrácí méně peněz než v uplynulém roce. „Lidé přestali přijímat strategii odborníků ‚vyčerpáme vaše úspory‘,“ poznamenala Matesová. Za zbožím si navíc Češi mnohdy raději dojedou za hranice, kde je vyjde levněji.

Jaké vedou cesty z inflační krize?

Inflace je ovšem stále velmi vysoká a dle slov Matesové „nejsme z nejhoršího venku“. „Když to chvíli vydržíme, budeme z toho venku rychle,“ nastínila jednu z cest ekonomka. Druhá cesta, která dle ní vede třeba přes tlačení na růst mezd, by Česko mohla přivést až do kolapsu.

Podle Matesové se právě v otázce tlaku na růst mezd mocně projevuje prezidentská volba. „Názory chytrého pána Středuly jsou teď vyloženě škodlivé,“ řekla ekonomka k postavě předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), který na vládu apeluje právě kvůli růstu platů a který zároveň před časem oznámil svoji kandidaturu na prezidenta.

Podle ní tak vývoj inflace bude záležet na tom, zda vláda ustojí svoji pozici před oním tlakem. Zároveň kabinet jinak pochválila, že se mu z jejího pohledu podařily věci „téměř nemožné“ „Máme kapacitu v LNG terminálech, máme dohodu o solidaritě s evropskými zeměmi,“ připomněla vládní kroky směrem k plynové krizi Matesová.

Dufek si pro změnu postěžoval, že pokud někde vláda zaspala, tak v řešení energetické krize. „Jsme mnohem pomalejší než země kolem nás. Slovensko zafixovalo ceny elektrické energie. Udělala to i Francie či Polsko,“ pokračoval Dufek s dovětkem, že podobné opatření už nyní chystá Německo. „My jsme v tomto zaspali a řešení teprve hledáme,“ dodal ekonom.

Tagy: