Česko u zemí EU sonduje, jak vyřešit energetickou krizi. Existují dva návrhy, říká Síkela

Jozef Síkela

Dva návrhy řešení energetické krize

Mimořádná evropská rada pro energetiku, kterou ČR jako předsednická země svolala na pátek do Bruselu, bude probírat dva návrhy možných řešení vysokých cen energií. Česko nyní jako předsednická země zjišťuje názory jednotlivých členských zemí na dané návrhy, ve středu chce zveřejnit takzvaný předsednický souhrn, který postoje jednotlivých zemí shrnuje. Rada v pátek přijde s řešením, řekl novinářům ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Proti sobě nyní podle Síkely stojí dva návrhy. Jeden počítá s oddělením ceny plynu od ceny elektřiny. „To znamená, aby vysoké ceny plynu, které jsou právě předmětem energetické války, neovlivňovaly ceny elektřiny,“ uvedl Síkela.

Druhý návrh chce stanovit maximální ceny všech jiných výrob elektřiny kromě plynové. Česko zároveň podle Síkely pokračuje v jednáních o řešení energetické krize na národní úrovni.

„Napříč státy máme shodu v tom, že je správný okamžik, aby Česká republika radu svolala a že musíme podniknout určité kroky. Panuje naprostá shoda v tom, že musíme trhy zlikvidnit, to znamená, že musíme obchodníkům poskytnout dostatek likvidity, aby vůbec mohli obchodovat,“ uvedl dále Síkela. Jednotlivé členské státy již podle něj podnikají řešení, na stole ale může být i celoevropské řešení.

Problémy návrhů

Oddělení cen plynu od elektřiny může mít podle něj úskalí v tom, že může vést k vyšší spotřebě plynu. A v Evropě může být za určitých předpokladů nedostatek plynu, uvedl Síkela. Druhý návrh podle něj nemotivuje k vyšší spotřebě plynu.

Bez ohledu na to, jak evropská jednání dopadnou, připravuje Česko i vlastní řešení. „Mohu potvrdit, že probíhají jednání a připravují se opatření na zajištění stability cen energií v České republice pro všechny konečné uživatele, jak pro domácnosti, tak firmy, tak veřejný sektor,“ dodal Síkela.

„Během podzimu předložíme novelu energetického zákona, která zavede jednodušší pravidla pro instalaci obnovitelných zdrojů. V rámci novely se zaměříme také na komunitní energetiku, kdy budou moct domácnosti například sdílet elektřinu. Zajistí nám to levnou a bezpečnou energii,“ uzavřel.

Jednání jsou podle něj ve velmi pokročilé fázi a řeší se pouze detaily. Ministr dodal, že opatření by zřejmě byla pro každý sektor individuální.

Tagy: