Inflace v Česku trhá rekordy. Experti radí, do čeho se dnes vyplatí investovat

Exekuce

Jak se chránit před inflací?

Inflace trhá rekordy. V listopadu vystoupala na šest procent a růst bude dál, v příštích měsících o další celá procenta. Peníze uložené na účtech ztrácejí hodnotu a otázkou je, jak své úspory ochránit. Oblíbené investice do nemovitostí se totiž také nemusí vyplatit.

Spotřebitelské ceny v Česku rostou velmi rychlým tempem. „Vrcholu inflačního bychom měli dosáhnout v prvním kvartále roku 2022,“ říká investiční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select Richard Bechník.

Další expert varuje, že návrat do normálu možná nastane až v přespříštím roce. „Já se obávám, že při souhře okolností může inflace na začátku příštího roku začínat číslem osm. K normální inflaci se začneme vracet až v roce 2023,“ řekl redakci CNN Prima NEWS hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Zboží zdražuje a klesá hodnota peněz – za stokorunu si toho koupíme méně než před čtvrt rokem. A to ohrožuje především úspory. Vnímají to i běžní lidé. „Nějaký peníze bych chtěl věnovat tomu, že si zařídíme lepší bydlení s rodinou. Určitě nemám doma žádný peníze schovaný,“ říká jeden z dotázaných. Další pak říká, že ani velké úspory nemá.

Podle odborníků by lidé měli své peníze využít například k investování. „Proto by nutně měli s penězi nějak naložit – buďto je utratit, nebo je investovat,“ říká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Podle ekonoma investiční skupiny Martina Slaného je však velký problém najít v dnešní době takový investiční nástroj, který by s přehledem pokryl inflaci.

V Česku tolik oblíbené investice do nemovitostí se podle některých expertů už nemusí vyplatit, protože situace na trhu dnes představuje značný risk. „Může se stát, že spousta domácností už nedosáhne na hypotéku. Pak se nabízí alternativa nemovitostních fondů, kde skutečně můžete začít investicemi od jedné koruny,“ dodává Bechník.

Za bezpečnou ochranu úspor považují ekonomové také protiinflační dluhopisy, které vydává i ministerstvo financí. Jejich výnos se totiž řídí tím, jaká je právě inflace.

Tagy: