Inflace v Turecku překonala 36 procent. Slabá lira vábí i Čechy, zájezdů přibývá

Turecká lira v nesnázích

V Turecku je superlevno

Meziroční inflace v Turecku se vyšplhala už na 36,1 procenta, za pouhý měsíc se ceny v zemi v průměru zvedly o 14 procent. Jenže tamní prezident Recep Tayyip Erdogan nadále pokračuje ve svéhlavé kariéře centrálního bankéře a odmítá razantní zvyšování úrokových sazeb. Slabé turecké měny využívají i Češi, pro které je nyní Turecko lákavou cestovatelskou destinací.

Léty prověřený ekonomický předpoklad říká, že zvyšováním úrokových sazeb se ekonomika tlumí, snižuje se zájem o úvěry a hypotéky a lidé naopak více spoří. Úprava úrokových sazeb patří mezi nejúčinnější nástroje centrálních bank, pomocí kterých mohou regulovat ekonomiku a ovlivňovat banky komerční. Takovému mechanismu ale turecký prezident Erdogan nevěří.

Navzdory všem analýzám se totiž rozhodl, že bude z pozice hlavy státu významně promlouvat do monetární politiky Turecka a ve finále tím ztěžovat práci centrálních bankéřů.

A tak zatímco ekonomičtí experti v Ankaře i ve světě bijí na poplach, Erdogan považuje zvyšování sazeb za původce všech problémů a „matku a otce všeho zla“. Podle něj by se měla turecká lira odpoutat od závislosti na zahraničních měnách. Erdogan se domnívá, že současná krize je pouhou přeháňkou, kterou lidé ustojí.

Fronty na chleba

Navzdory planým slibům tureckého prezidenta se ekonomická situace v zemi dále zhoršuje. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP. Ceny některých komodit rostou o desítky procent. Neustále se přepisují například ceny jogurtů a mléka, které meziročně zdražily až o 75 procent.

Klíčových komodit je navíc v zemi kritický nedostatek. Lidé stojí fronty na chleba i toaletní papír. A moc dobře vědí, kdo za to může. Nad Erdoganem, který je mnohými považován za autoritářského vůdce, se smráká. Už příští rok budou Turci rozhodovat o jeho znovuzvolení a současnou krizí si v průzkumech notně pohoršil.

Čechy Turecko láká

Ne každý má ale ze situace v Turecku těžkou hlavu. Slaboučká měna a relativně levné služby lákají do země turisty. A to jak z blízkých zemí typu Egypt, tak i z Česka.

„Co se týká Turecka, evidujeme zvýšený zájem například o poznávací zájezdy do Istanbulu i různé poznávací okruhy po Turecku. U leteckých pobytových zájezdů do Turecka, které nabízíme v rámci letní sezony od konce května až do konce října, se poptávka zvyšuje také,“ sdělila CNN Prima NEWS mluvčí společnosti Čedok Kateřina Pavlíková.

„Pokles turecké liry má vliv zejména na ceny zboží a služeb přímo v destinaci, ocení ho klienti při nákupu suvenýrů a jiného zboží třeba na tržištích a v jiných obchodech, ale také při útratě v restauracích a kavárnách na místě. Cenu zájezdu však pokles místní měny příliš neovlivní, jelikož kontrakty s hotely se uzavírají dlouho dopředu v eurech,“ doplnila.

Tagy: