Investování je pro každého, kdo utratí méně, než vydělá, radí lidem odborník z Amundi

Hostem Interview Plus byl Petr Šimčák ze společnosti Amundi.

Interview PLUS 24.5.2023

Investování by mělo být běžnou součástí finančního chování každého člověka. V pořadu Interview Plus to prohlásil Petr Šimčák, CIO společnosti Amundi, který v rozhovoru popsal základní chyby, jakých se investoři na trzích dopouštějí. Všem pochybením podle něj kraluje jeden faktor – netrpělivost.

Poslechněte si celý rozhovor formou podcastu

Vysoká inflace motivuje Čechy k investování. Je ale investování úplně pro každého?

„Každý, kdo utratí méně, než vydělá, by měl investovat. Investice je jen jiný název pro odložení spotřeby či spoření. Peníze pod polštářem nebo stavební spoření – to všechno je investiční rozhodnutí. Pokud si budete odkládat pět procent měsíčně do akciového penzijního fondu, je to také investiční rozhodnutí, které může být pro každého. Pokud chcete spekulovat na burzách, tak je to rovněž investiční rozhodnutí. Ale to už pro každého není,“ prohlásil v Interview Plus Petr Šimčák, CIO společnosti Amundi.

Hlavní chyby investora

  • absence investičního plánu
  • propadnutí iluzi snadného zisku
  • nervozita vykoupená ztrátou

Začátečník při investování často dělá chyby. A jeho pochybení ho později mohou odrazovat od další možnosti zhodnocovat úspory.

„Nejčastější chybou investora je, že nemá dlouhodobý finanční plán, ani strategii. Dnes se také stává, že v době vysokých úrokových sazeb se investor namlsá vysokých výnosů na fondech peněžního trhu, pak ale zkusí něco rizikovějšího a přichází deziluze. Třetí chybou je ‚kup draze, prodej levně‘.  Koupím něco, co hodně vydělalo a nejsem připraven na to, že to může klesnout dolů a v panice prodávám,“ vypočítal specialista Amundi hlavní investiční minely.

Podle něj začátečník na trzích často očekává nekonečný růst portfolia. Z vlastních chyb pak může vyvozovat špatné důsledky.

„Přirovnal bych to k tomu, když si v zimě obkléknete tričko s krátkým rukávem a vyběhnete na ulici. Odstonáte to a pak nebudete chtít s tričkem na ulici ani v červnu. Spojíte si to s tričkem. Ne s tím, že tehdy byl leden. Na burzách je také někdy dobrá doba a někdy špatná doba,“ vysvětlil Šimčák.

Typy investorů

Úspěšného investora definuje především trpělivost. „Já znám jen jeden typ investora, a to je konzervativní investor. Jeho zadáním je porazit inflaci a získat něco navíc, nechce spekulovat. Někdo je odvážnější a snese kolísaní hodnoty, někdo je úzkostnější a citlivější na krátkodobé výkyvy. Netrpěliví jsou skoro všichni. Ideální investor je ten, který má dlouhodobý plán, má stanovené cíle,“ zmínil Šimčák, ředitel úseku investic společnosti Amundi.

Ten v Interview Plus také vymezil hlavní rozdíly mezi dlouhodobým investorem a spekulantem, nebo profesionálním traderem.

„Trader potřebuje schopnost časovat trh, potřebuje disciplínu, štěstí a znalosti. Běžnému investorovi -  normálnímu člověku - stačí trpělivost, plán a dlouhý čas na trhu. Nepotřebuje ani moc velké znalosti, pokud neinvestuje do konkrétních akcií, ale využívá podílové fondy nebo ETF, což jsou fondy obchodovatelné na burze. Nejsou řízeny aktivními manažery (jako podílové fondy), ale řídí se pasivně vývojem cen aktiv a kopíruje jejich pohyb.“ uzavřel specialista.

Tagy: