Izraelka v Praze: Nekontrolovatelně jsem plakala. Žiju noční můru, bojím se o své rodiče

Shromáždění na podporu Izraele v Praze, 9. října 2023

Od soboty se každý den modlím za všechny. Ráno, odpoledne, v noci před spaním. Žiju noční můru, svěřila se redakci CNN Prima NEWS mladá izraelská studentka Dina. Ačkoliv studuje v Německu, zrovna byla na návštěvě své kamarády v České republice, když došlo k útoku palestinských radikálů na izraelském území. Její rodina pochází ze severní části země, kde panuje obří napětí – i kvůli Libanonu. „Strašně se bojím o své rodiče. Neviděla jsem je dva roky. Chci je ještě vidět živé a zdravé,“ řekla reportérovi.

Déšť, zima, vítr. Nic z toho neodradilo stovky lidí k tomu, aby pod svými deštníky vyjádřily na pražském Václavském náměstí podporu Izraeli. Židovský stát se v sobotu stal terčem překvapivého koordinovaného útoku, který nepřežilo již přes 800 lidí. A jak se zdá, ani zdaleka nepůjde o finální bilanci – mezi izraelskou armádou a radikály z hnutí Hamás i jejich spojenci probíhají krvavé boje u Pásma Gazy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šéf Hamásu si užíval útoky v televizi z Kataru, přežil i atentát. Kdo je Ismáíl Haníja?

To vše zdálky sleduje 24letá studentka filologie Dina, která přijela z Berlína za svou kamarádkou do Prahy. Když se v sobotu ráno probudila, byla v šoku. „Nemohla jsem uvěřit vlastním očím, co se děje. Začala jsem nekontrolovatelně plakat. Kamarádka mě uklidňovala, objímala mě, že to musí být jen nějaký malý teroristický útok. Po pár hodinách se ukázalo, že to bylo přesně naopak. Byla jsem zoufalá,“ zavzpomínala na traumatickou událost.

I to je ostatně důvod, proč se zúčastnila pondělního shromáždění na podporu Izraele. Podle ní nejeden člověk židovského původu zažívá stejné trápení. „Mluvila jsem tu se starší paní, byla stejně nešťastná jako já. Smutnila, že spousta nevinných lidí přišla o život – a další o něj teprve přijdou,“ pokračovala Dina, zatímco její česká kamarádka Karolína nad ní držela deštník.

Velký strach má o své rodiče, kteří údajně bydlí na severní hranici Izraele. Třebaže ten nečelil útokům radikálních bojovníků, obavy panují z Libanonu. „Strašně se bojím o své rodiče. S Libanonem nemáme dobré zkušenosti, na hranicích docházelo k menším potyčkám prakticky neustále. A když teď čtu všechny ty analýzy, že útok na jihu byl jen zastíracím manévrem pro invazi na severu, špatně se mi z toho spí. Neviděla jsem rodiče dva roky. Chci je ještě vidět živé a zdravé,“ podotkla mladá vysokoškolačka.

Do rozhovoru následně vstoupila Karolína, která poznamenala, že se s jejími rodiči zná. Obě dívky se totiž setkaly na jednom z výletů, Češka pak následně Izrael navštívila a jednou u Diny i přespávala. „Jsou to ti nejzlatější lidé, které jsem kdy potkala. Skromní a štědří zároveň. Strašně moc doufám, že se jim nic nestane,“ připojila se Karolína.

Jak celá situace odpadne, nechtěla ani jedna ze slečen odhadovat. Obě se nicméně obávají, že se dění na Blízkém východě jen tak neuklidní, spíše naopak. „Od soboty se každý den modlím za všechny. Ráno, odpoledne, v noci před spaním. Žiju noční můru,“ řekla Dina na závěr rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Měli jít na koncert, teď děkují Bohu

Na shromáždění přišel s izraelskou vlajkou i český student, který se reportérovi představil jako Martin Hromádka. Izrael navštívil už několikrát, o to víc ho drásá, co se nyní v jeho oblíbené zemi děje.

„Samozřejmě jsem si neprostudoval úplně dokladně současnou politickou situaci v Izraeli, takže netuším, jestli k tomu útoku létaly ve vzduchu nějaké indicie. Ale minimálně to, co jsem viděl – ulice poseté mrtvolami mladých a nevinných lidí – se přece omluvit nedá. Mám tam kamarády, bojím se o ně,“ řekl na otázku, proč se dostavil na Václavské náměstí.

S podobnou motivací přišel také Jan Mirek, podle svých slov čerstvý inženýr robotiky. Část svých studií prý strávil v Tel Avivu, část jeho tehdejších spolužáků se původně chystala na osudný koncert na jihu Izraele. Právě tam došlo k masakru více než 200 lidí, část z nich radikálové unesli do Pásma Gazy.

„Měli velké štěstí, dva lidé totiž onemocněli a zbytku se nechtělo jet bez nich, takže nakonec nechali lístky propadnout. Teď děkují Bohu, že je zachránil. Unikli smrti,“ řekl Mirek těsně předtím, než se shromáždění dalo do zpěvu a formálně se rozpustilo. Někteří pokračovali i poté – déšť je domů nevyhnal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak funguje izraelský protiraketový systém Iron Dome? Podívejte se níže na rozbor od reportéra CNN Prima NEWS Jakuba Říhy.

Tagy: