Jak Češi oznámkovali vládu? Jedničky za Izrael či odvahu, pětky za ceny potravin a komunikaci

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na jednání vlády 3. ledna 2024

Najdou se peníze pro české zdravotnictví?

Jak by si vláda premiéra Petra Fialy (ODS) vedla ve známkování jako ve škole? Šlo by o „typického“ trojkaře. Připomíná to průzkum, který ukázala agentura STEM na úterní tiskové konferenci Centra pro informovanou společnost (CIS). Zatímco nejvíce jedniček kabinet nasbíral díky postoji k Izraeli nebo odvaze „činit nepopulární kroky“, pětky naopak obdržel za boj s rostoucími cenami potravin či krocení státního dluhu. Špatně ovšem dopadla i komunikace směrem k občanům, u čehož CIS zdůraznil, že je jedním z důvodů, proč se Česku nedaří potírat dezinformace a hybridní hrozby.

„Čeští političtí představitelé ve svém programovém prohlášení tvrdili, že hybridní hrozby a obrana proti dezinformacím jsou pro ně prioritou. Reálný posun v oblasti konkrétních opatření však byl dosud minimální,“ uvedla na tiskové konferenci Andrea Michalcová, ředitelka CIS. Její slova pak podpořil nejen falešný ruský prezident Vladimir Putin vytvořený umělou inteligencí, ale také dříve publikovaný graf agentury STEM, ve kterém měli Češi oznámkovat počínání současného kabinetu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Díky, že jste jako soudruzi ze Slovenska, chválí Česko falešný Putin. Video varuje před hrozbami

Systém byl jednoduchý – respondenti měli udělit vládě známku od jedničky (nejlepší) po pětku (nejhorší) v 25 kategoriích. „Jsou to nejrůznější oblasti oznámkované jako ve škole. Kdybyste hledali komunikaci vlády k občanům, našli byste ji na druhé pozici odspodu,“ konstatoval na tiskové konferenci Jiří Táborský, jeden z analytiků agentury STEM.

Pouhé jedno procento dotazovaných by vládě udělilo jedničku za komunikaci. Valná většina lidí sáhla spíše po čtyřce nebo pětce. Nejhůře ovšem kabinet dopadl v boji proti růstu cen potravin, energií a dalšího zboží – v této kategorii byla vláda jednoznačným „pětkařem“.

Horší známky dostala pětikoalice (jelikož průzkum vznikl dlouho před odchodem Pirátů) také za kroky v důchodové reformě, změny ve školství, podobu úsporného a daňového balíčku či v sociální politiku. Nejvíce trojek získala vláda u podpory firem a podnikání nebo u výstavby silnic a dálnic.

Nejlépe si naopak současná vláda vedla v zahraniční politice, a to konkrétně v postoji k izraelsko-palestinskému konfliktu – deset procent dotazovaných udělilo jedničku, 25 procent dvojku, 52 procent trojku. Přísných respondentů, kteří rozdávali čtyřky a pětky, bylo 14 procent.

Přívětivějšího známkování se kabinet Petra Fialy dále dočkal díky odvaze dělat nepopulární opatření, předsednictví v Radě Evropské unie a evropské politice obecně, postoji k Ukrajině a Rusku či posilování obranyschopnosti země.

Varováním je i „Graf blbé nálady“

Táborský z agentury STEM posléze ukázal ještě jeden graf, který upozorňoval na skepticismus v české společnosti. Podle něj nadpoloviční většina respondentů (56 procent) má za to, že se situace na domácí půdě nevyvíjí správným směrem. Jednoznačného optimismu se drží jen 15 procent dotazovaných.

„Pracovně mu říkáme Graf blbé nálady,“ podotkl Táborský s komentářem, že je na vládě, aby se snažila mnohem efektivněji komunikovat s občany. Zástupci CIS upozornili, že Česko již delší dobu tápe nejen v komunikaci, ale také v boji s hybridními hrozbami.

Foltýn na dezinformace nestačí

V roce 2022 vláda vytvořila post zmocněnce pro oblast médií, který obsadil mediální manažer Michal Klíma. Po necelém roce kabinet ale funkci zrušil, agenda boje proti vlivu cizí moci připadla poradci pro národní bezpečnost Tomáši Pojarovi. Letos v květnu vláda schválila, že koordinátorem strategické komunikace se stane bývalý náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn.

To ale podle Michalcové nestačí. „Pokud si česká vláda a společnost neuvědomí míru závažnosti hybridních hrozeb a nepodniknou potřebné kroky, může nás potkat stejný osud jako Slovensko,“ dodala na tiskové konferenci s odkazem na sílící napětí ve společnosti i dění ve slovenské politice, kde dochází v celé řadě institucí k náhlým personálním obměnám či útokům na zástupce médií.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda hodí Bartošovu digitalizaci stavebnictví do koše. Začneme na zelené louce, řekl Kupka

Tagy:
Izrael průzkum politika STEM deepfake tisková konference dezinformace graf vláda Česko známkování hybridní hrozba vláda Petra Fialy politika průzkum Centrum pro informovanou společnost Jiří Táborský