Jak na podzim bojovat s covidem? Osobní odpovědnost a bez plošných opatření, radí experti

Náměstek ministerstva zdravotnictví Roman Prymula. Foto: Profimedia

Na podzim v Česku velmi pravděpodobně opět udeří covid. Experti Roman Prymula, Zdeněk Hostomský a Roman Šmucler v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS debatovali o tom, co by s ohledem na zkušenosti z posledních dvou let udělali jinak. Shodli se, že plošná opatření jsou už nyní zbytečná.

Odborníci i ministerstvo zdravotnictví varují, za covid se ve větším měřítku opět vrátí na podzim. Je pravděpodobné, že nakažených bude opět přibývat. Jak bychom ale měli na situaci reagovat, jaká zavést opatření a jakým se naopak vyhnout?

„Měli bychom opustit zhoubný princip ‚Máte covid? Gratulujeme. Umíráte? Zavolejte záchranku.‘ Měli bychom lidem v rizikových skupinách volat a zjišťovat, jak jim je. Případně by pacienty objížděly sestřičky. Je hodně věcí ke zlepšení zejména v zaměření na fokusované skupiny. Nemusíme volat 25letému sportovci, ale starší lidi můžeme sledovat klidně každý den,“ doporučil šéf stomatologické komory Roman Šmucler.

Biochemik Zdeněk Hostomský by apeloval zejména na osobní odpovědnost. „Jste v rizikové kategorii? Nechoďte do restaurace nebo na koncerty. Věříte, že vás rouška ochrání? Nasaďte si ji. Ale nenuťte ostatní, aby dělali práci za vás. Každý je zodpovědný za své zdraví,“ prohlásil.

Situace ale bude podle biochemika jiná než v uplynulých letech. Důvodem je absolvované očkování u velké části populace a získaná imunita. „Jsme na virus připraveni,“ podotkl Hostomský s tím, že dorazí také léky, které při včasném nasazení zajistí lehčí průběh nemoci.

Hostomský by se tak stejně jako Šmucler věnoval jednotlivým pacientům a nedělal opatření plošně. „Pseudoplošná opatření nenastanou. Čím dále se posouváme, tím koronavirus putuje do podoby, kdy je infekčnější, ale méně závažnější,“ přitakal exministr zdravotnictví Roman Prymula.

Další dávka očkování jen pro rizikové skupiny?

Velkým tématem je také čtvrtá dávka vakcíny, v pořadí již druhá posilující. Hostomský by další „booster“ klidně doporučil, zejména lidem v rizikových skupinách. S tím souhlasil Prymula podotkl, že u občanů z kriticky ohrožených skupin čtvrtá dávka vlastně supluje tu třetí.

Je ale otázkou, jaké látky budou k dispozici. „Měli bychom mít vakcínu, která bude korespondovat s variantou, která přijde. To se nám ale nemusí podařit. Registrace bude možná v září, což je pozdě. Je pak problematické doporučovat, abychom se očkovali původní vakcínou,“ vysvětlil své váhání Prymula.

Plošné testování už není třeba

Nutné podle expertů nebude ani další plošné testování obyvatel. Podle experta na zdravotní právo Ondřeje Dostála (Piráti) stát za 55 milionů covidových testů za uplynulé dva roky zaplatil až 35 miliard korun.

„Částka je to nepochybně vysoká, nás musí zajímat, kolik zaplatíme za zdravotní péči. Byl zde start pandemie, kdy jsme nic nevěděli, a bylo nutné všechno zjišťovat. Pak už stačí informace a aktuálním vývoji. Masivní testování v pozdější fázi není potřeba. Data ale na začátku opravdu chyběla,“ hájil tehdejší postup exministr zdravotnictví Prymula.

Hostomský by do budoucna volil jiný postup, aby se nemusely vyhazovat peníze. „Měli bychom se poučit a co nejvíce se vyhnout všemu plošnému. Jinak se to prodraží a nesplníme svůj cíl. Víme, kdo patří do rizikové skupiny. Netahejme do toho zdravé lidi,“ apeloval biochemik.

Tagy: