Jak v době krize ušetřit? Přečtěte si praktické rady odborníků, které lze hned využít

Ilustrační foto - šetření

Co na to vaše peněženka 6.4.2022

Jak mohou domácnosti v době zdražování efektivně ušetřit? Praktické rady představili v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS náměstek ředitele měnové sekce České národní banky Luboš Komárek a analytik České spořitelny Michal Skořepa. Při nákupu například pomůže seznam, u pohonných hmot sdílené dojíždění.

„Zapamatujme si pravidlo 7–2–1. Sedmdesát procent jsou nutné výdaje, které neovlivníme – daně, účty za elektřinu nebo léky. Dvacet procent je mimo jiné tvorba rezervy na horší časy, jinak je domácnost zranitelná. A deset procent je nakupování toho, co se nám líbí,“ vysvětlil Komárek z ČNB.

Řada domácností ale doporučené poměry míchá. Když je pak peněz nedostatek, jsou podle Komárka tři možnosti, jak situaci zvládnout. „Nejprve omezit výdaje, pak se pokusit zvýšit příjmy, což ale není jednoduché, protože u nás není zabudovaná možnost krátkodobých úvazků, třetí možnost je si půjčit,“ uvedl expert.

Michal Skořepa přidal triky, pomocí nichž lze ušetřit při nakupování. „Lepší je chodit na nákup se seznamem. Když jsme navíc hladoví, ihned se útraty za potraviny zvyšují,“ konstatoval expert z České spořitelny. A poradil vyčíhat si příznivější ceny, třeba mléko nakupit do zásoby, aby člověk vydržel do dalších slev. Skořepa rovněž doporučil se nedívat, jaké zboží je u pokladny. „Prodejci často využívají tyto stojany jako marketingový tah, zejména pro malé děti," dodal.

A co se zdražujícími pohonnými hmotami? „U dopravy je možnost domluvit se s někým, kdo dojíždí stejnou cestou. Není to sice komfortní, možná budeme muset občas čekat, ale náklady jsou poté poloviční,“ řekl Michal Skořepa v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

Co se týče zdražování energií, má většina domácností možnost stáhnout teplotu o stupeň či dva. „Možná to za dlouhé rukávy opravdu stojí,“ podotkl Skořepa.

Možností, jak ušetřit, je podle expertů opravdu hodně. „Ani nemluvím o kouření nebo hospodách. Na dovolenou také jezdit nemusíme, ale vím, že se to poslouchá těžko,“ prohlásil Skořepa.

Luboš Komárek z České národní banky na závěr prozradil, že doma řadí potraviny podle expirace, aby nedošlo k jejich vyhazování či zbytečnému plýtvání.

Tagy: