Jak vypočítat výši penzí či důchodový věk? Nijak, státní kalkulačka to už neumí

Pevná hranice důchodového věku padne. Současná generace třicátníků bude nejspíše čekat pár dekád, než se definitivně dozví, kdy nastoupí do penze. S klíčovými body důchodové reformy, kterou představila vláda Petra Fialy (ODS), pro tuto chvíli nepočítá ani kalkulačka České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Skrze tu si zájemci mohli spočítat orientační výši penzí i datum odchodu do důchodu. Kdy přijde její alternativní verze, která by reflektovala představené změny, není zatím jasné. „Dokud nebude reforma schválená legislativně, není možné udělat jasné úpravy,“ řekl redakci CNN Prima NEWS ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Již fungující Informační důchodová aplikace (IDA) slouží jako orientační nástroj, podle něhož si lze namodelovat budoucí výši penzí či datum odchodu do důchodu. Kdo si nebyl jistý, co ho za pár desítek let čeká, kalkulačka mu rychle pomohla vytvořit si alespoň hrubou představu. Aplikace má zájemce připravit na to, „jak by mohl vypadat jejich život v důchodu“.

Po čtvrteční tiskové konferenci, kde Fialův kabinet představil konsolidační balíček i pilíře důchodové reformy, musí kalkulačka projít nemalou proměnou. Jinak nebude plnit svůj účel, když jsou nyní známy velké změny v českém penzijním systému. Dokud ale klíčové normy neprojdou Poslaneckou sněmovnou, Senátem a ve finále i Pražským hradem, nepůjde aplikaci přemodelovat, aby reflektovala avizované novinky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šetřit budou všichni. Všichni, kteří nemají vinici a kamarády mezi politiky

Podle Mariana Jurečky by v tomto ohledu mohl resort přijít s dočasným řešením. „Dokud nebude vše schválené legislativně, logicky tam nejde udělat žádnou úpravu. Teoreticky ale můžeme udělat ještě nějakou alternativní kalkulačku, třeba v příštích měsících. Mohla by ukazovat budoucí důchod na základě navrhovaných parametrů. Vedle ní by byla ta současná, která vše počítala podle aktuální platné legislativy,“ nastínil ministr práce a sociálních věcí pro CNN Prima NEWS.

V tuto chvíli nemá představu, v jakém časovém horizontu by „alternativní“ kalkulačka mohla vzniknout. Reportérovi uvedl, že se jedná o provázání důchodové aplikace s osobním bankovnictvím. Kromě svého zůstatku na účtu či informací o hypotéce by pak lidé viděli i budoucí očekávatelný důchod.

„Byl by pak schopný říct, zda je jeho dosavadní životní strategie dobrá či adekvátní, nebo s ní musí něco dělat,“ doplnil Jurečka.

S důchodovou kalkulačkou počítala (a nejspíše nadále počítá) chystaná osvětová kampaň. Ta má cílit především na lidi mezi 18 a 55 lety – tedy ty, kterých se změny v penzijním systému budou přímo týkat. Podle ministerstva totiž mnozí netuší, jak a z čeho se důchody skládají. Součástí osvětové kampaně má být rovněž videospot a speciální web k důchodové reformě.

Důchod v 65 letech? Už nikoliv

Ve světle změn v penzích by se řadě lidí kalkulačka hodila – i proto, že pevný věk odchodu do důchodu s největší pravděpodobností padne. „Na základě dat generace, která dosáhne v populačním ročníku 50 let, se pro ni jasně stanoví výše věku pro odchod do důchodu. V koalici je shoda na tom, aby průměrná doba pobírání důchodů v budoucnu byla 21,5 roku,“ oznámil Jurečka na vládní tiskové konferenci.

Podle posledních dat ČSSZ lidé berou důchod průměrně 24 let – tedy o 2,5 roku více, než kam se chce ministr s novými pravidly pro důchody dostat. Šéf resortu ale slíbil současné generaci mladých, že nepůjdou do penze až v 70 letech, jak se v některých politických kruzích jednu chvíli skloňovalo.

Nejdříve se hranice odchodu do penze začne zvyšovat po roce 2031. Demografové ale varují před tím, že se do důchodu chystají tzv. Husákovy děti. Na počátku roku 2022 byla poprvé nejpočetnější skupinou kategorie lidí ve věku 45 až 49 let. Ročníky narozené v 70. letech tak budou v české populaci nejsilnější i v příštích desetiletích.

Právě stárnutí populace je hlavním argumentem současné vlády. Zatímco v roce 2002 pracovali na jednoho důchodce tři lidé, podle dosavadního systému by v roce 2050 nastala situace, kdy by byl tento poměr vyrovnaný.

Tagy:
důchodci Marian Jurečka důchodová reforma důchody ČSSZ kalkulačka reforma Česká správa sociálního zabezpečení penze Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky starobní důchod ministr práce a sociálních věcí České republiky důchodový věk