Klimatická změna může mít vliv i na domácí mazlíčky. Jaký?

Hladiny řek klesají, ledovce tají a bláznivé počasí typické pro máj se stalo celoročním standardem. Přírodní zdroje těžíme na hranici možného, ale naše domácí mazlíčky úzkostlivě opečováváme a dopřáváme jim to nejlepší. Měli bychom si však uvědomit, že klimatická změna, kterou svým jednáním působíme, se významně odrazí i na jejich životech, nejvíce pak na zdravotním stavu.

Pojďme si nejdřív vymezit, co změnami klimatu rozumíme: Jde o soubor změn v charakteru počasí a z toho vyplývajících proměn ledovců, oceánů i povrchu Země. Změny se dále projevují tornády, lesními požáry, suchem nebo záplavami, ale také velkými teplotními výkyvy a postupným zvyšování průměrné teploty.

Příroda na to reaguje po svém. A nejenom ona. Změny se zamlouvají hlavně parazitům. „Změny klimatu můžou mít na distribuci zvířat velký vliv. Nejen, že se klíšťata šíří až k nám a jejich domácí druhy pronikají až do vyšších nadmořských výšek; klimatická změna nám také přinesla teplejší zimy. A právě díky nim jsou klíšťata aktivnější delší dobu, sezóna se tak prodlužuje. Probouzejí se dříve, nebo dokonce zůstávají aktivní po celý rok. To se samozřejmě významně odráží v šíření chorob přenášených klíšťaty a v konečném důsledku zasahuje naše mazlíčky,“ dokládá specialistka na výzkum parazitů doktorka Christina Strube.

Změny klimatu mají totiž 4 hlavní důsledky:

1. Rozšiřování parazitů

Neustálý nárůst teplot svědčí organismům, které mají schopnost přenášet původce nemocí.

2. Přibývání nemocí

Původci nemocí mohou domácím zvířatům způsobit velké zdravotní problémy.

3. Změny chování

Extrémy v počasí (bouřky, vedra, …) mazlíčkům, kterým nejlépe prospívá rutina, způsobují stres.

4. Jsme v tom s nimi

Ale nejenom naši chlupáči jsou v ohrožení. Proti nemocem a parazitům lidstvo není imunní.

Teplé počasí příznivě ovlivňuje reprodukci přenašečů (množí se mnohem rychleji), jejich biotopy, distribuci i hojnost druhů. Některé exotické druhy tak zvládnou přežít i tam, kde by na ně dřív byla zima. Přibývá také nových druhů. Migrující ptáci k nám mohou zavléci nepůvodní druhy klíšťat. Ty zdejší krajinu ještě nemohou osídlit a rozmnožovat se, ale pokud bude teplota dále stoupat, podaří se jim to. „Výskyt leishmaniózy je ukázkovým příkladem působení klimatické změny. Dnes zní neuvěřitelně, že před dvaceti lety byla pokládána za exotickou mimoevropskou nemoc,“ dokládá Ezio Ferroglio, profesor parazitologie z Turínské univerzity.

Kdo chytá v žitě a kdo ve vysoké trávě?

Za období, která jsou pro parazity hotové žně, pokládáme jaro a podzim. Jenomže se změnami klimatu mají sezónu praktický celý rok. Nejznámějšími parazity jsou blechy, klíšťata, komáři a kotoule. Ale tím výčet záškodníků nekončí. Patří k nim i široká paleta z třídy pavoukovců řádu roztočů, tedy členovci. Nemůžeme zapomenout ani na blechy, vši, všenky a komáry, což je hmyz. Každý z nich číhá na naše miláčky někde jinde a každý má svůj vlastní způsob parazitování. Jakmile se přichytí na kůži své kořisti, začíná sát krev. Čím déle to dělá, tím spíš se může hostitel nakazit některou z nemocí.

Nejlepší ochranou je samozřejmě prevence. Na klíšťata buďte připravení v hustých lesech. Blechám se líbí na zahradách. Tady si počkají na vaši kočku nebo psa a nakladou na ně vajíčka, která si mazlíčci donesou domů. Po vylíhnutí najdou blechy útočiště v pelíšku, kobercích nábytku a dalších. Spousta lidí se mylně domnívá, že blechy žijí na svém hostiteli, ale to je omyl –⁠ drží se v jeho prostředí. Proto jakmile máte doma blechy, počítejte s dezinfikováním celého domova, popřípadě deratizací. Komáři mají rádi vlhko, takže se zdržují u menších vodních ploch, jako jsou bažiny nebo močály, ale také v loužích. Doporučujeme tedy udržovat okolí domu suché, trávu posekanou a domov uklizený –⁠ pravidelným úklidem totiž předcházíte vývoji parazitů v každém stádiu.

Zakousnutí takového tvora není pochopitelně nic příjemného –⁠ kůže našich mazlíčků reaguje neodbytným svěděním. Zvíře se drbe tak, že je schopné si klidně i ublížit. Ale to by nebylo to nejhorší. Největší průšvih je, že paraziti na zvíře přenesou nemoc, kterou si pak zvířata předávají mezi sebou, nebo ji přenesou na samotného člověka. K těmto nemocem patří zmiňovaná lymeská borelióza, babesióza, ehrlichióza, leishmanióza a dirofilarióza. To všechno jsou nemoci, jejichž následky nepatří zrovna k zanedbatelným a zvířátko dokáží pěkně potrápit.

Všímejte si

Je jasné, že se kvůli parazitům nebudete se psem procházet jenom v centru města a kočku přestanete pouštět ven. Naštěstí jsou tady různé antiparazitní přípravky, repelentní obojky nebo tablety. Každý preferuje něco jiného. I tak se ale může stát, že vašeho mazlíčka ukořistí klíště nebo blecha a nakazí ho. Jak to poznat?

Pokud má mazlíček problém způsobený parazitem, můžeme u něj pozorovat několik náznaků. Zvíře bude letargické, unavené, bude se mu hůř vstávat a nebude chtít moc běhat ani chodit na procházku, protože ho budou trápit ztuhlé klouby. Dásně zblednou, stolice nebo moč změní barvu a nebude mít chuť žrát. Sledujte i přehnané projevy jako častější štěkání nebo mňoukání. Pokud máte jakékoliv podezření, že s vaším miláčkem není něco v pořádku, zastavte se u veterináře. Nenechte se ukolébat ani nastupující zimou –⁠ toto roční období ztrácí svou sílu, zatímco parazité ji nabývají.

Tagy: