Jako když se hroutil Sovětský svaz. Rusko už nezvládá hasit potyčky ve svém regionu

Ruský důstojník Anatolyj Sidorov přiletěl kontrolovat situaci v Arménii (19. 9. 2022).

Válka na Ukrajině (22.9.2022 6:00)

V posledních týdnech se z území, kde se po dekády rozkládal Sovětský svaz, stal sud s prachem. Rusko vyčerpané válkou na Ukrajině už totiž podle zahraničních pozorovatelů nezvládá udržovat v regionu stabilitu, a v oblasti proto narůstá napětí i počet lokálních půtek. Třaskavá může být situace v sousedních státech, v Arménii, Tádžikistánu, Gruzii nebo Čečensku.

Jednou z hlavních motivací Ruska pro vstup do války na Ukrajině byla snaha obnovit územní rozmach z dob Sovětského svazu a upevnit politický vliv u svých regionálních sousedů. Jenže paradoxně se děje úplný opak.

Kyjev odmítá pod ruskými útoky kapitulovat, a dokonce svou úspěšnou protiofenzívou donutil Rusko k vyhlášení mobilizace. Kreml tak bude muset upřít na Ukrajinu ještě větší pozornost, což vyhovuje zejména jeho blízkým sousedům. Překotný vývoj událostí připomíná napjatou atmosféru, která předcházela rozpadu Sovětského svazu.

„Kvůli marastu na Ukrajině už není Rusko tak ceněný spojenec,“ zhodnotil prestižní časopis Time. Slábnoucí vliv Moskvy se v posledních dnech projevuje hned na několika frontách.

Arménie a Ázerbájdžán

Horký konflikt doutná především mezi státy na Kavkazu. Kvůli dlouholetým potyčkám rozmístilo Rusko v regionu Arménie a Ázerbájdžánu mírové jednotky, aby předešlo sporům mezi oběma státy. Jenže kvůli válce na Ukrajině Moskva podstatnou část jednotek povolala na frontu a na Kavkazu to znovu vře. Arménci a Ázerbájdžánci se v posledních týdnech opakovaně ostřelovali.

Gruzie

Podle webu Politico rostou autonomní tendence i v zemi, která v minulosti už několikrát poznala ruskou zlost – v Gruzii. Řada politiků i občanů ve státě smýšlí prozápadně a v ulicích měst vlají ukrajinské vlajky. Kvůli strachu z Moskvy se ale Gruzie nepřidala k západním sankcím, za což Tbilisi kritizoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Gruzínský politik Irakli Kobakhidze před časem dokonce vtipkoval o tom, že se nabízí možnost otevřít druhou frontu proti Rusku právě z Gruzie. Což vcelku vykresluje náladu v maličkém státě, který si v roce 2008 zažil ruskou invazi.

Experti upozorňují, že konflikty mohou vzniknout také v některých ruských republikách v čele s Čečenskem nebo Dagestánem.

Tádžikistán a Kyrgyzstán

Napětí stoupá rovněž ve střední Asii, kde využívají nepozornosti ruského obra Tádžikistán a Kyrgyzstán k ozbrojeným potyčkám. Také z této oblasti Rusko před časem stáhlo část mírových jednotek.

Rétoricky vůči Rusku přitvrzuje i Kazachstán, kterému se dostalo v otázce územní celistvosti podpory od Číny. Peking prohlásil, že respektuje územní integritu Kazachstánu.

Moldavsko

Za další region, ve kterém narůstají protiruské tendence, považuje Politico Moldavsko. Moldavsko smýšlí prozápadně, a dokonce se v červnu stalo kandidátskou zemí Evropské unie. Rychlejšímu politickému postupu na západ ale zemi brání problematický region Podněstří, kde zůstávají proruské jednotky.

Tagy: