Jako když statisíce Boeingů skončí na skládce. Pandemický odpad ohrožuje celou Zemi

Recyklace a snižování objemu odpadu – to byly ještě před pandemií jedny z hlavních výzev, kterým se svět věnoval. Jenže po příchodu viru jako by se na kupící se vrstvy smetí tak trochu zapomnělo. Produkce plastů a dalších odpadů je přitom během pandemie obrovská a lví podíl na tom mají roušky, testy i další hygienické předměty.

Během prvních měsíců pandemie distribuovala OSN mezi státy 1,5 miliardy kusů zdravotnických potřeb. Od roušek po ochranné obleky či rukavice. Většina z těchto předmětů skončila v koši. Šlo o objem odpadu, který byl ekvivalentem váhy 262 tisíc Boeingů 747.

Na děsivý objem odpadu přímo spojeného s pandemií koronaviru upozornila i Světová zdravotnická organizace (WHO) ve své 71stránkové analýze. Podle ní patří vedle roušek mezi problematické předměty také jednorázové rukavice.

WHO se rovněž odkazuje na studii, ze které vyplývá, že v roce 2020 se v průměru vyhodilo každý den 3,4 miliardy jednorázových roušek, které se obvykle vyrábějí z plastu. V lepším případě putovaly do koše, v horším případě se válely na ulicích. A ve státech, kde na tom nejsou s recyklací úplně nejlépe, často skončily v kanalizaci či v moři.

WHO navíc upozornila, že zhruba jedna třetina ze zdravotnických zařízení po celém světě nezvládá patřičně naložit se zdravotnickým odpadem.

Vedle hromady testů, roušek a rukavic pak tuny odpadu provázel ještě jeden proces – očkování. Po celém světě končily v koších jehly, injekční stříkačky či prázdné obaly od vakcín.

Podle odhadů jen prvních osm miliard dávek vakcíny vygenerovalo odpad o objemu 144 tisíc tun. Během pandemie se navíc zvedl objem smetí, které je spojované s dovozem jídla. Krabičky, umělohmotné příbory, sáčky – to všechno ještě více začalo zatěžovat životní prostředí.

Tagy: