„Jen“ vyrážka? Takovou bolest nikomu nepřeji, říká Radka. Zlehčovaný pásový opar měla dvakrát

Pod pojmem pásový opar si lidé nejčastěji představí nepříjemně vyhlížející vyrážku. Ačkoliv tento příznak k nemoci patří, kritická je bolest, které je nemocný vystaven. Paní Radka se s ní setkala dvakrát v rozmezí několika měsíců. „Bolest, která propukla... tu nikomu nepřeji,“ líčí. Virus, který pásový opar způsobuje, provází lidi už od dětství – ten samý totiž způsobuje plané neštovice. Ochránit se můžete prostřednictvím očkování.

„Téměř každé dítě prodělá plané neštovice. Virus varicella zoster poté zůstává v našem těle. Proto se pásovým oparem nelze ‚nakazit‘. Virus, který ho způsobuje, je virem planých neštovic. Po celý život může být v klidovém stadiu a nic nám neudělat, jenže se neví, zda se takzvaně probudí a začne působit potíže – tedy, že se objeví pásový opar,“ vysvětluje Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních nemocí FN Na Bulovce.

ČTĚTE TAKÉ: Vadná diagnóza zpozdila léčbu „tichého zabijáka“. Dnes má Marek metastázy a varuje druhé

Když člověk prodělá plané neštovice a vyrážka zmizí, přetrvá virus v buňkách, konkrétně v uzlinách míšních nebo hlavových nervů, kde „spí“ a je neaktivní.

„Jakmile však dojde k poklesu imunity – nejčastěji se jedná o důsledek stáří, nemocí jako cukrovka, astma, HIV, prodělávání chemoterapie či transplantace orgánů nebo kmenových buněk – může toho virus využít,“ podotýká odbornice. Co se týká věku, riziko se zvyšuje zhruba od padesáti let.

Bojím se, aby opar nepřišel potřetí, říká Radka

Dnes 45letá Radka si onemocněním prošla dvakrát, poprvé letos v březnu. „Myslím, že u mě nemoc propukla kvůli tomu, že jsem si nabrala více zaměstnání a snížila se mi imunita. Začalo to nenápadně: na boku stehna se mi udělala vyrážka. Ze začátku to bylo mravenčení, o zhruba dvě hodiny později to vypadalo, jako by mě něco kouslo, třeba komár,“ popisuje.

Podívala se na internet a „sebediagnostikovala se“. „Díky tomu u mě léčba začala velmi brzy. Přesto se mi vyrážka rozlezla přes půl nohy,“ podotýká. Při návštěvě praktické lékařky se nemoc potvrdila a byla jí nasazena antivirotika.

S hrůzou vzpomíná na bolest, kterou trpěla. „To, co propuklo, nikomu nepřeji. Přirovnala bych to k natržení krejčovského svalu, který jsem jako sportovec zažila. Určitě to není jako opar na puse, ta bolest není vůbec srovnatelná. Omezilo mě to i v práci. Bolest jde po nervech. Nemohla jsem spát, otočit se na bok, špatně se mi sedělo. Nejhorší bolest trvala zhruba pět dní,“ vzpomíná.

Kdyby ji měla bolest k něčemu, co znají všichni, zmiňuje ohradník kolem zvířat. „Jako když na něj sáhnete. Bolest vámi projíždí. Nedokážu si představit, když má někdo pásový opar na obličeji,“ říká s tím, že po dvou měsících se nemoc vrátila. Tentokrát měla vyrážku na ruce. „Projelo mnou: Proč? Proč znova? Je pravda, že na ruce se to nerozjelo tak moc. Nyní se bojím, aby nepřišla potřetí,“ dodává Radka.

Mezi další příznaky nemoci se vedle vyrážky a bolesti podle Státního zdravotního ústavu řadí horečka, bolest hlavy, ucha, zimnice, únava či žaludeční nevolnost.

Bolest může přetrvat i roky

Při nasazení léčby antivirotiky se virus „nezabije“, ale blokuje se jeho množení. „I když je pásový opar léčen brzy a správně, mohou se téměř u třetiny pacientů objevit komplikace po jeho překonání – takzvaná postherpetická neuralgie. Jde o bolesti v postižené části těla, které jsou velmi nepříjemné, až invalidizující. Mohou trvat týdny, měsíce nebo dokonce i roky,“ uvádí Roháčová.

Při komplikacích bývá mnohdy nutná hospitalizace, a to například v případě zánětu mozečku, mozkových plen a mozku a míchy nebo potížemi s očima. „Ne všichni pacienti jsou hospitalizováni, ale často se tomu nevyhnou,“ doplňuje odbornice.

Pásovému oparu ovšem lze předejít, a to očkováním. Vakcína se aplikuje ve dvou dávkách a ačkoliv není hrazena z veřejného zdravotního pojištění, pojišťovny na ni přispívají. Lékaři očkování doporučují především lidem starším 50 let a rizikovým skupinám.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Odklad těhotenství? Ženy platí za vyrovnání se mužům, otcové jsou submisivnější, říká profesor Krofta

Tagy: