Jihomoravští vinaři hrozí stěhováním za hranice. Děsí je možné zdanění tichých vín

Jihomoravští vinaři

Vinaři z Moravy zvažují přesun podnikání do ciziny

Někteří vinaři na jižní Moravě zvažují, že své podnikání přesunou do ciziny. Je to reakce na možné zdanění nešumivých vín. Podle vlády je stále ve hře. V Rakousku nebo na Slovensku na tichá vína platí nulová spotřební daň. Pokud by vinaři své hrozby naplnili, stát by přišel o DPH i daň ze zisků.

Někteří vinaři na jižní Moravě vážně přemýšlejí o tom, že část svých produktů začnou prodávat v cizině. Třeba jedno z velkých vinařství z Valtic na Břeclavsku se na tuto variantu připravuje. „Máme nějaké tři minuty odsud sklep v Rakousku. Pokud by byla zvýšena spotřební daň, chceme dát možnost zákazníkovi, aby si pro stejné víno zajel do Rakouska, kde si ho může koupit bez spotřební daně,“ vysvětlil CNN Prima NEWS ředitel vinařství Valtice David Šťastný.

ČTĚTE TAKÉ: Shoda na zdanění tichého vína? Návrh ministra je nesmyslný, říká prezident Svazu vinařů

Přenesením prodeje do Rakouska, na Slovensko nebo do Německa by vinaři mohli své produkty prodávat asi o polovinu levněji. Odvedená daň z přidané hodnoty by pak skončila v rozpočtech našich sousedů. „Žijeme ve svobodném prostředí, jsme součástí jednotného evropského trhu, takže je to rozhodnutí každého, je jedno jestli je to zámečník nebo vinař,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

„Tato daň by se neměla zavádět. Měli bychom si vážit toho, že máme svoje vinaře. Je to tradice a stát by měl vybírat daň někde úplně jinde,“ shodli se dotázaní vinaři. Lidé oslovení v anketě CNN Prima NEWS pak uvedli, že by se jim nevyplatilo jezdit pro víno za hranice. „Určitě bych nejela nikam jinam, budu víno nakupovat vždycky tady,“ řekla jedna z respondentek.

Vinné sklepy jako celní sklady

Mezi argumenty odpůrců zdanění se nejčastěji objevuje hlavně papírování navíc. Vinařům se nelíbí ani to, že se vinné sklepy proměnily v celní sklady, což by zkomplikovalo vinařskou turistiku. „Celníky máte ve dvoře neustále. Teď se musí zavést celní sklad, mnohem více agendy, kontrolní systém bude stát hodně peněz,“ vysvětlil Radomil Baloun z Velkých Pavlovic.

„Je potřeba dosáhnout takového řešení, aby byrokracie zvlášť třeba drobné vinaře nezatížila tak, že to nebudou schopni vůbec dělat,“ uvedl v pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS Petr Fiala (ODS). Vinaři záměr zdanit víno dlouhodobě kritizují s tím, že by Česko bylo jedinou evropskou vinařskou zemí, kde by daň nebyla nulová. Zároveň argumentují tím, že by přestali být konkurenceschopní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čas říct si o vyšší plat je právě teď, tvrdí experti. Nesmí se to ale přehnat, upozorňují

Tagy: