Brambory za dvě koruny, jehněčí za lidovou cenu. Kde jsou tak levné Velikonoce?

Kde se daly a pořád ještě dají pořídit nejlevnější suroviny na slavnostní velikonoční menu? I když tuzemské obchodní řetězce před svátky pořádaly slevové závody, ve srovnání s některými evropskými zeměmi zažil český zákazník jen kosmetické snižování cen. V cizině jsou obchodníci většími grandy. Hlávka zelí za 4,50 Kč, delikatesní hovězí květová špička na steaky, rostbíf, pečeni nebo tatarák za 210 Kč za kilogram a kuřecí stehna za 67 Kč za kilogram, to jsou některé velikonoční ceny v zemi vzdálené od Prahy asi 1200 kilometrů. Polsko to tedy nemůže být.

V Bibli lze najít i zmínku o nepoctivém kupci: „Efrajim je kramář, v ruce má falešná závaží, rád klame.“ Dějiny se pořád opakují a velikonoční britský deník Daily Mail informuje, že zákazníci těžce nesou klamavé nabídky výrobců i obchodních řetězců, pokud jde o čokoládová vajíčka. Ve Spojeném království je děti hledají na velikonoční neděli (Easter Sunday), v trávě na zahradě nebo doma pod skříněmi či v dalších skrýších.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ve světě bojují s nedostatkem vajec, jak je na tom Česko? Hrozí zdražení, varují ekonomové

Smršťování velikonočních vajíček

Zákazníky hlavně urážejí kejkle výrobců tohoto tradičního svátečního pamlsku. „Prodej velikonočních vajíček letos klesl o 600 tisíc. V důsledku odporu spotřebitelů kvůli rostoucím cenám a zároveň nižší gramáži jednotlivých výrobků,“ píše Daily Mail. Vajíček se prodalo o 12 procent méně než v loňském roce, to je propad o 200 tisíc liber. Například obří vejce z mléčné čokolády značky Mars snížilo gramáž z 252 g na 201 g, tedy o 20 procent. Cena ovšem zůstala stejná, zákazník zaplatí tři libry. Takzvané smršťování potravinových výrobků Britové kritizují opakovaně.

Tolik tedy o nakupování na velikonoční stůl z té horší stránky. Češi dočasně pracující ve Velké Británii nicméně vyprávějí, že slevy na potraviny jsou právě před svátky jara nejvýhodnější za celý rok. „S ničím takovým se doma v Praze nesetkám ani náhodou,“ říká 32letý Lukáš u chladících pultů s masem v hypermarketu ASDA, s nímž na anglický nákup vyrazil i reportér CNN Prima NEWS.

Jehněčí kýta za lidovou cenu

Lukáš kupuje na nedělní velikonoční pečínku nejkvalitnější část hovězí zadní kýty (top rump roast), v České republice je tento kus označován jako květová špička. Tohle je maso na globálně proslulý rump steak, Rakušané a Němci ho používají na proslulý tafelspitz, poslouží i na skvělý tatarák, rostbíf či pečeni, po prošpikování i na svíčkovou. V řetězci ASDA nyní vyjde kilogram na 210 Kč (slevy platí do 2. dubna, i v úterý mají Britové volný den), a to při aktuálním kurzu 1 libra za 30 korun. Tesco má ještě o libru větší slevu. V českých obchodech začíná i před Velikonocemi cena za květovou špičku na úrovni 300 korun za kilo a končí někde na částce 700 korun za bio kvalitu nebo dovoz z Argentiny.

Jehněčí kýtu s kostí, tradiční ozdobu velikonoční neděle ve Velké Británii, nabízí řetězec ASDA za 171 Kč. V České republice začíná cena na 400 korunách. Kilogram vepřové pečeně si Angličané mohou na svátky dopřát za 110 Kč a třeba kuřecí stehna za 67 Kč, tento druh kuřecího si ale obdobnou cenu udržuje po celý rok.

Kilo cibule za 4,50 koruny

Nejde jen o maso, k jehněčí či hovězí pečeni patří brambory a zelenina. Až do 2. dubna si lze například v síti Tesco koupit dvoukilogramové balení za pouhých 15 pencí čili za 4,50 Kč. Kilogram brambor vyjde na směšnou částku 2,25 Kč. Za hlávku zelí nebo tuřínu zákazník zaplatí také 4,50 Kč, za stejnou cenu koupí i kilogram mrkve nebo cibule. Řetězec ALSA prodává za 4,50 Kč i brokolici (350 g) nebo čerstvé fazolové lusky (200 g).

I když jsou ve Velké Británii potraviny levnější než v České republice, mzdy jsou tam stále vyšší. Takzvané národní životní minimum (minimální mzda) se loni od dubna zvýšilo na 10,42 libry (GBP), tedy na 312 Kč za hodinu. Minimální mzda v České republice činí 112,50 Kč.

Penzisté musejí šetřit

Chůva či recepční sice ve Spojeném království dostanou částku odpovídající minimální mzdě, tedy asi 47 tisíc korun měsíčně, pracovník v pneuservisu už ale dosáhne na 65 tisíc a stavební dělník na 70 tisíc Kč. Řidič kamionu bere 74 tisíc Kč – podobně jako třeba svářeč trubek, IT manažer až 120 tisíc a pilot asi 170 tisíc v korunovém přepočtu.

Britové se ale hlasitě ozývají, že zdražování služeb a potravin jim výrazně snižuje životní standard. Největší dopad to má na samoživitelky a penzisty, i v Anglii ale mají dobře propracovaný systém příspěvků na bydlení. Žadatel je ovšem přísně lustrován, například důchodce nesmí mít na účtu více než 16 tisíc liber, poté nárok na dávku ztrácí.

Plná státní penze je ve Velké Británii stanovena na 203,85 libry týdně a v dubnu se bude zvyšovat o deset procent. Přepočteno jde asi o 24 tisíc korun měsíčně, což je pouze o pár tisíc vyšší částka, než jakou nyní bere i značná část českých důchodců. Přechod do starobní penze je v království za kanálem La Manche bolestnějším sociálním zlomem než v České republice, proto většina budoucích důchodců pilně spoří. V supermarketech jsou také viděni hlavně u regálů s nejlevnějším zbožím a velikonoční slevy přijali s vděkem.

Obchodní ředitel britské společnosti Tesco Ashwin Prasad řekl aktuálně britským médiím, že velikonoční slevy jsou i jistým druhem sociální pomoci: „Jsme rádi, že takto umožňujeme oslavit Velikonoce i rodinám s velmi omezeným rozpočtem nebo penzistům.“

Na zdraví s ručně sbíraným chmelem

Téměř každý druh výrobku má ve velkých britských řetězcích levnější variantu než v České republice po celý rok, ale to už je na jiný typ článku. Akční ceny nabízejí i hospody, třeba řetězec Wetherspoons. Na bílou sobotu jsme s 32letým českým pracovníkem Lukášem zkusili pivo Wight Squirrel, pintu (0,56 litru) za 2,63 libry (78,9 Kč).

Pivo je možná jediný výrobek, který je ve Spojeném království výrazně dražší než v Česku. V tomto případě ovšem šlo o bio pivo z řemeslného pivovaru na ostrově Wight s vlastní bio chmelnicí. S ručně sbíranými chmelovými šiškami. Tak pěkné Velikonoce do Česka. Na zdraví! Cheers!

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ceny potravin budou klesat

Tagy: