Jsou podchlazení a zmlácení. Pil jsem vodu z močálu, říká migrant z polské hranice

Zmatek na bělorusko-polské hranici

Napětí na hranici Běloruska s Polskem

Bělorusové násilím naléhají na migranty, aby překonali hraniční plot do Polska. Lidé v zóně nikoho nemají co jíst. Tak popisuje situaci na hranicích Polska a Běloruska jeden z uprchlíků, kterému se podařilo dostat do uprchlického tábora v Bělostoku.

U hraniční linie mezi Polskem a Běloruskem se už shromáždily čtyři tisíce migrantů z Blízkého východu a Afriky. Z obou stran jsou obklopení vojáky. Ti Běloruští se údajně násilím snaží uprchlíky donutit k tomu, aby hranici do Polska překonali. Pro americkou CNN to řekl Jussef Atalláh, 37letý migrant, kterému se na třetí pokus podařilo do Polska dostat.

V rozhovoru pronesl, že ho po příjezdu k běloruské hranici strážní brutálně zmlátili a zlomili mu nos. „Vzali nás do zakázané zóny. To byl první pokus překonat hranice do Polska,“ sdělil Atalláh, podle kterého Bělorusové odmítli migrantům poskytnout zdravotnickou a humanitární pomoc. Vojáci jim měli přikázat, že mají jít do Polska, ne zpátky do Běloruska.

Atalláhovi se posléze podařilo hranici překonat a se svými druhy utíkal polským strážím. Skupina se rozprchla a muž strávil sám v lese tři dny. Neměl co jíst. V lese našel jen kostku cukru. K pití měl vodu z bažiny. Nakonec ho objevila polská policie, která ho zavezla do uprchlického centra.

Polští strážci už byli podle Atalláha mnohem vstřícnější. „Jsou k nám velmi milí. Vzali mě do nemocnice, zdravotníci tam byli neuvěřitelní. Lékař mi dokonce dal oblečení,“ popsal pro CNN.

Zima a nedostatek jídla

Na polské hranici působí dobrovolná skupina humanitárních pracovníků, kteří migrantům pomáhají. Také oni kritizují podmínky, v jakých musejí migranti přežívat. Do kraje už přišla zima, uprchlíci často nemají teplé oblečení, jsou podchlazení a podvyživení.

„Ještě před pár týdny by mi přišlo nemyslitelné, že v 21. století musejí děti a těhotné ženy žít v západní civilizaci uprostřed lesa. Trpí nikoli kvůli vážným nemocem, ale kvůli chladu a nedostatku jídla a pitné vody,“ sdělila pro CNN polská zdravotnice Kaja Filaczynsková.

Tagy: