Jsou připraveni na nejhorší. Preppeři radí, co si sbalit do evakuačního zavazadla

Preppeři se připravují

Víte, kdo jsou preppeři? Název pochází z anglického slova prepare, tedy připravit. Preppeři jsou lidé připraveni na ty nejhorší životní situace. Dopředu se vybavují věcmi, které by jim umožnily přežít v případech válečných konfliktů nebo náhlých přírodních katastrof.

Buď vždy připraven. I když tohle heslo vykřikovali pionýři za dob normalizace, ve skutečnosti je to heslo skautské a patří i k prepperům. A začíná se samozřejmě zásobami balené vody nebo potravin.

„Stojí za to mít doma věci na 14 dní, třeba špagety. Ty starší mám navrchu, takže pak beru ty staré. Obecně to ale chce věci, který jím a spotřebovávám,“ popisuje odborník na osobní připravenost, který si přeje zůstat v anonymitě.

Někteří jsou podobně připravení už roky. „Vemte si, že byly vysloveny hrozby atomovými zbraněmi, tak je přirozené, že se naleznou lidé, kteří se chtějí takovým způsobem zajistit proti velké katastrofě. Je ovšem otázka, jestli to jejich zajišťování bylo k něčemu dobré,“ říká psycholog Karel Humhal.

K věcem, na které bývají takzvaní preppeři vždy připraveni patří nejen válečné konflikty, ale i přírodní katastrofy a s tím související rabování nebo blackout. Člověk je podle prepperů opravdu připravený, když má zajištěno jídlo, pití, bezpečí, přístřeší a také dobré sousedské vztahy.

„Jeden člověk sám přežívá v krizových situacích špatně. Potřebujete velkou rodinu nebo společenství, což typicky jsou sousedi,“ míní dále prepper. Nejen preppeři v poslední době začali myslet víc i na vlastní obranu.

„S tím, jak se vyvíjí svět, a to nejenom s událostmi na Ukrajině, se enormně nyní zvyšuje a ještě počítám zvýší počet žádostí o zbrojní průkazy. Lidí, co by chtěli sebe a své blízké bránit se zbraní, přibývá,“ sdělil instruktor speciální přípravy Pavel Černý.

K dokonalé připravenosti podle prepperů patří i znalost vlastního okolí, kde by mohly být případné úkryty, a chybět nesmí ani připravené evakuační zavazadlo. „Kdo je připraven, není překvapen. Mít v evakuačním zavazadle všechno na všechny situace znamená, že byste ho ani nemusel odnést,“ varuje dále Černý.

Evakuační zavazadlo by mělo mít maximálně 25 kilo, u dětí je horní hranicí 10 kilo a nemělo by v něm chybět jídlo, pití, léky, hygienické potřeby, doklady, peníze, cennosti, mobilní telefon s nabíječkou, něco teplého na sebe a něco na zabavení.

Tagy: