Jurečka mrzačí důchodový systém, míní Hrnčíř. Třicet let se nic nedělo, reagoval Kohajda

člen sněmovního rozpočtového výboru Michael Kohajda (nestr. za KDU-ČSL) a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD)

360° (114)

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) předvádí mrzačení důchodového systému, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD). Jurečky se ale zastal člen sněmovního rozpočtového výboru Michael Kohajda (za KDU-ČSL), který podotkl, že za posledních 30 let se v reformě penzí neudělalo nic lepšího. Hnutí ANO podle něj zradilo voliče, jelikož nepředložilo protinávrh. Ekonomka Ilona Švihlíková vedle toho kritizovala, že se debata zužuje na zvyšování věku odchodu do důchodu, ale penzijní systém je přitom daleko komplexnější.

Ministr práce Jurečka se v pondělí sešel s prezidentem Petrem Pavlem, aby jednali o reformě důchodového systému. Opoziční hnutí účast zrušilo, velké neshody panují zejména u zvyšování věku odchodu do penze. Podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Jana Hrnčíře (SPD) lze řešení nalézt i bez zvýšení věku. „To, co Marian Jurečka předvádí a říká tomu důchodová reforma, je ve skutečnosti mrzačení důchodového systému,“ uvedl Hrnčíř v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: ANO urazilo celý stát, míní o schůzce k důchodům Schmarcz. Správný krok, oponoval Kulidakis

Podle něj je třeba dívat se na reformu komplexně. „Musíme se starat o to, abychom dobře vybrali daně a sociální pojištění. Máme tady třeba obrovský problém s exekucemi – máme čtyři miliony exekucí na 630 tisíc lidí, přičemž v průměru dluží asi milion korun. Pokud se tihle lidé dostanou do systému, bude to přínos v řádech desítek miliard,“ popsal Hrnčíř. Dodal, že na to vše je potřeba se komplexně podívat a potom navrhnout důchodovou reformu. „Nemůžeme to dělat způsobem, že ořežeme předčasné důchody, prodloužíme věk odchodu do penze a budeme říkat, že to je důchodová reforma,“ dodal Hrnčíř.

Podotkl, že celé jednání mu nepřijde férové. „Je to takové divadlo pro média. I ty návrhy, které jsme dávali, se vlastně nikde nezapracovaly. Opozice měla dělat jen takové křoví,“ řekl Hrnčíř.

Ministra práce a sociálních věcí se ale zastal člen sněmovního rozpočtového výboru Michael Kohajda (za KDU-ČSL). „Za posledních 30 let se neudělalo nic lepšího. Několik vlád to odkládalo a teď Marian Jurečka přichází s komplexní úpravou. Mně je úplně jedno, jak to budeme nazývat, ale je to zásadní úprava systému a musíme si říct, že to děláme pro to, aby systém byl dlouhodobě udržitelný,“ uvedl Kohajda.

Zároveň podotkl, že své voliče zradilo hnutí ANO. „Každý politik, který byl zvolen, dostal nějakou důvěru lidí, kteří pro něj hlasovali a má se bít za své voliče. To znamená, že si má připravit argumenty a to, co chcete druhé straně předestřít jako protinávrh a má jít k jednacímu stolu. A toto reprezentanti hnutí ANO nesplnili,“ podotkl Kohajda.

To, že se debata zužuje na zvyšování věku odchodu do důchodu, vadí ekonomce Iloně Švihlíkové. „Když se podíváte na důchody, tak to je kombinace toho, jak vypadá ekonomika, trh práce, jak se vyvíjejí mzdy a spousta dalších parametrů. Je to obrovský balík a my vytáhneme jeden parametr a řekneme, že zvýšíme věk odchodu do důchodu. Já u té debaty úplně trpím,“ sdělila Švihlíková.

Zdůraznila, že debata by se měla vést komplexně. „Měla by teoreticky vytvořit prostor na dekády. Víme, že přijdou velké změny na trhu práce – robotizace, digitalizace, umělá inteligence – a bezesporu bude trh práce za 10 let vypadat jinak než teď. Musíme vytvořit nějaký manévrovací prostor,“ podotkla Švihlíková.

Mluví se také o tom, že poměr pracujících na důchodce se snižuje. Myšlenka, že by měl být jeden pracující na jednoho důchodce, je ale podle Švihlíkové zastaralá. „Nemyslím si, že je hlavní ten poměr lidí, kteří pracují a kteří jsou v důchodu. Hlavní je, jak ta společnost vytváří bohatství a jak ho pak rozdělí,“ míní ekonomka.

Tagy: