Politolog kritizuje Pavlův podpis pod důchody: Chová se jak chytrá horákyně. Jurečka ho vítá

Prezident Petr Pavel při výročí okupace

Otálením kolem podpisu pod novelu důchodového pojištění se prezident Petr Pavel dopustil chyby. Myslí si to politolog Lukáš Valeš, který hlavu státu zkritizoval ve vysílání CNN Prima NEWS. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka ale prezidenta ocenil a řekl, že se jedná o krok k udržitelnému důchodovému systému.

„Všechno naznačovalo tomu, že novela nebude podepsána a důchodci si od příštího roku polepší více. Musím konstatovat, že pan prezident se poněkolikáté chová jako chytrá horákyně. Nejdříve hýří statečností a kritikou v případě zmírnění valorizace penzí. Pak se nakonec přikloní na stranu vlády,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Valeš.

ČTĚTE TAKÉ: Na opravdovou reformu důchodů nemáme, řekla Matesová. Popsala překážky nejen v ekonomice

Politolog připomíná, že tímto způsobem by ústavní činitel neměl postupovat. „Přijde mi to podivné a divím se, že se tak prezident chová,“ dodal Valeš.

Ekonom Vladimír Pikora v pořadu K věci řekl, že rozhodnutí Pavla je velkou úlevou pro celý vládní kabinet. „To, že to podepsal, je z tohoto pohledu dobře. Samozřejmě, někteří lidé budou říkat, že celá reforma je od základu špatně, těm rozumím. Nejhorší co je, je nejistota,“ řekl Pikora.

Vládní politici Pavlův podpis vítají. Okamžitě poté, co Hrad oznámil, že prezident novelu podepsal, reagoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Vítám rozhodnutí prezidenta Pavla podepsat novelu o důchodovém pojištění. Jako vláda chceme těmito změnami docílit, aby důstojné důchody pobírala nejen současná, ale i budoucí generace. Jsme zodpovědní za udržitelnost důchodového systému. Podle toho jednáme,“ uvedl.

Obdobně reagoval i místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). „Vítám rozhodnutí prezidenta republiky nevetovat a podepsat novelu zákona o důchodovém pojištění. Omezit nadužívané předčasné odchody do penze je potřebné jak z hlediska udržitelnosti penzijního systému, tak z hlediska napjatého trhu práce. Stejně nezbytné je upravit ve vysokoinflačním prostředí způsob valorizace penzí. Je to dobrý posun pozitivním směrem. Nicméně i tak musí změny v průběžném systému penzí v budoucnu pokračovat a být hlubší, demografický trend je neúprosný,“ dodal.

Tagy: