Sošku s výbušninou donesla dívka, řekl Just o útoku na blogera. Promluvil o zřejmé spojitosti

Za výbuchem v petrohradské kavárně, kde zahynul vlivný ruský válečný bloger Vladlen Tatarskij, mohou stát různé skupiny, uvedl spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just. Skutečnost, že atentát nemusel být dílem Kyjeva, vyjádřili i mnozí vojenští analytici. Podle Justa zde lze najít jasnou spojitost se smrtí Darji Duginové, na kterou byl loni v srpnu taktéž spáchán bombový útok.

„Spekuluje se, že za výbuchem mohou stát buď ukrajinské tajné služby, nebo že by mohly být důvodem spory uvnitř takzvané donbaské a proválečné skupiny,“ popsal Just ve vysílání CNN Prima NEWS. K výbuchu došlo v neděli, a to v kavárně v Petrohradu, kde měl Tatarskij besedu. „Měla k němu přijít nějaká dívka a věnovat mu sošku, která měla být naplněna výbušninou, a jakmile došlo k předání, explodovala a zabila Tatarského,“ dodal spolupracovník CNN Prima NEWS.

Just doplnil, že vyšetřovací výbor ruské federace hovoří o tom, že se mělo jednat o cílený atentát, ruská propagandistická média zas hovoří o tom, že za atentátem stojí Ukrajina. Šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin však překvapil, když v neděli prohlásil, že za smrt Fomina a ruské ultranacionalistické osobnosti Darji Duginové „nebude vinit kyjevský režim“, informoval Institut pro studium války.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kyjev vyznamenal 21letého „Predátora“. Podívejte se na nejautentičtější záběry z války

Právě se smrtí Duginové, která byla dcerou ultranacionalistického ruského ideologa Alexandra Dugina a loni v srpnu zahynula při explozi vozu, je některými případ spojován. „Spojitost je očividná, oba byli výraznými stoupenci války, výraznými odpůrci Ukrajiny, neuznávali ji za suverénní národ. Spojuje je i to, že byli mediálně významní, proto se spekuluje, že by mohlo jít o pokračování série atentátů, které začaly Duginovou,“ vysvětlil Just.

Zástupce proruských separatistů na východní Ukrajině Denis Pušilin a mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v neděli z blogerovy vraždy obvinili Kyjev. „Je nutné podotknout že výsledky se těžko dozvíme, vyšetřování bude odpovídat pohledu ruského režimu, aby vyvolal ještě větší nenávist vůči Ukrajině,“ sdělil Just.

ISW k tomu uvedl, že Zacharovová a Pušilin „podle všeho ignorují skutečnost, že Tatarskij a další váleční blogeři běžně kritizují ruské ministerstvo obrany a resort zahraničí“. Podle poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajla Podoljaka je smrt Tatarského výsledkem vnitřních bojů a rivality mezi různými skupinami v Rusku.

Varování pro Prigožina?

Institut pro studium války zároveň podotkl, že Tatarskij sice byl „prominentní postavou v ruském nacionalistickém proválečném informačním prostoru, ne však výrazně více než někteří jiní“. Američtí analytici se proto přiklánějí k verzi, že atentát na něj je součástí širší eskalace vnitřních konfliktů v Rusku týkajících se Vagnerovy skupiny.

Atentát na blogera může být varováním pro Prigožina, který ve stále větší míře zpochybňoval zásadní tvrzení Kremlu o válce na Ukrajině, píše se ve zprávě ISW. Cílem ruských činitelů podle ní může být využít tento atentát k posílení autocenzury v řadách té části ruské společnosti, která kritizuje vývoj takzvané speciální vojenské operace. Tato událost dále prohloubí rozdělení v komunitě ruských válečných blogerů, což může v důsledku hrát ve prospěch snah Kremlu konsolidovat kontrolu nad informačním prostorem.

Podle ruských úřadů bylo v Petrohradu dalších 32 lidí zraněno, z toho deset těžce. V souvislosti s útokem byla zadržena Darja Trepovová, narozená v roce 1997. Podle ruského protiteroristického výboru (NAK) naplánovaly atentát na blogera ukrajinské rozvědky se zapojením agentů z řad osob, které spolupracují s Navalného Fondem boje proti korupci, uvedla agentura Interfax. Výbor zároveň uvedl, že zadržená žena je Navalného aktivní podporovatelkou.

Na videozáznamu zveřejněném ruským ministerstvem vnitra žena přiznává, že na místo atentátu přinesla předmět, který později explodoval. „Přinesla jsem tam sošku, která vybuchla,“ uvedla na videu žena vyslýchaná někým, kdo není vidět v záběru. Odmítla ale odpovědět na otázku, kdo jí sošku předal, načež asi 20vteřinový záznam náhle končí.

Ředitel fondu Ivan Ždanov jakékoli zapojení své organizace do atentátu odmítl. „Tomu se opravdu nevěnujeme (...) Propagandistu jednoduše odstranili sami lidé z FSB (ruské tajné služby, pozn. red). Dělají to od roku 2014, vesele vraždí a tráví jeden druhého,“ komentoval případ na sociálních sítích. Ruské úřady označily fond  v roce 2021 za extremistický a zakázaly jeho činnost.

Čtyřicetiletý Tatarskij, vlastním jménem Maxim Fomin, byl významný představitel ruských válečných novinářů, v roce 2014 začínal jako bojovník za proruské separatisty na východě Ukrajiny, poté se z něj stal bloger. „Byl však docela radikální ve svých vyjádřeních, a ne všechny korespondovali s pohledem Kremlu – kritizoval korupci v ozbrojených silách i pomalý postup na Ukrajině,“ dodal Just.

Tatarskij, kterého na sociální síti Telegram sledovalo 560 tisíc lidí, měl vazby na vagnerovce, Kreml, vedení separatistické Doněcké lidové republiky i ruské nacionalisty, kteří ovládají informační prostor v Rusku od začátku války proti Ukrajině.

Tagy: