Brutální záběry: Ukrajinci rozdrtili ruský konvoj. Věže tanků létaly vysoko do vzduchu

Ukrajinská 36. brigáda námořní pěchoty provedla na východě země úspěšný úder proti ruskému konvoji tanků a další těžké technice. Využila k tomu protitankové raketomety včetně obávaných amerických Javelinů. Podle analytiků došlo k demolici minimálně tří tanků a jednoho bojového vozidla pěchoty BMP. Konkrétní okolnosti záběrů, které ukrajinští mariňáci zveřejnili, je však v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Způsob, jakým ‚oštěpaři‘ z naší brigády ničí ruská obrněná vozidla v Doněcké oblasti, je opravdové umění,“ komentovala 36. brigáda zveřejněné záběry. Na nich je vidět ruský konvoj těžké techniky, který projížděl silnicí nedaleko obce Vodjane. Tato vesnice se nachází kousek od Doněcku, a to severovýchodním směrem.

„Ukrajinská 36. brigáda zastavila postup kolony ruských tanků na východní frontě,“ konstatovala analytická stránka s názvem Special Kherson Cat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdy a kde udeří ukrajinská protiofenziva? Rusy děsí, že to stále nevědí, tvrdí expert

O něco konkrétnější byl pak twitterový účet Ukraine Weapons Tracker: „Tři ruské tanky (pravděpodobně T-80BV) – a k tomu modernizované bojové vozidlo pěchoty BMP-2M – byly zničeny ukrajinskou 36. brigádou námořní pěchoty. Ta k demolici využila protitankové raketomety včetně Javelinu. Na videu je kromě jiného vidět působivý ‚vrh‘ věží.“

Tím stránka narážela na jednu z katastrofických explozí, při níž věž tanku vyletěla několik metrů do vzduchu. Masivní výbuch způsobilo zřejmě vzplanutí munice uvnitř stroje, k čemuž došlo kvůli požáru tanku po ukrajinském zásahu. Video ukazuje i další přesné ukrajinské údery. Kvůli jednomu z nich museli okupanti velmi narychlo opustit hořící vozidlo BMP.

Hrdinové z Mariupolu

Ukrajinská 36. brigáda námořní pěchoty se v minulosti proslavila především kvůli bitvě o Mariupol, která se odehrála na jaře minulého roku. Právě vojáci z 36. brigády společně s muži z pluku Azov bojovali o Mariupol až do samotného konce. Ukrajinci fatálně obklíčené přístavní město bránili skoro tři měsíce, a to de facto bez možnosti zásobování – chyběla jim munice, voda i potraviny.

Museli se vypořádávat s každodenním bombardováním, což je postupně donutilo stáhnout se až do rozsáhlého ocelářského komplexu známého jako Azovstal. Zatímco se ruská armáda na jaře minulého roku směrem z jihu i východu posouvala dál do ukrajinského vnitrozemí, v přímořském Mariupolu nadále svítila malá žlutomodrá tečka odporu.

Ani s hromadícím se počtem zraněných a mrtvých se obránci města nehodlali vzdát. Učinili tak až 20. května, prakticky bez jakýchkoliv zásob.

Tagy:
válka tank tanky silnice Ukrajina raketomet Rusko Donbas vojenský konvoj Mariupol obrněné vozidlo brigáda Doněck těžká technika mariňák Ozbrojené síly Ruské federace Azov Javelin Doněcká oblast námořní pěchota BMP tanková věž Vodyane Ukrajinská 36. brigáda námořní pěchoty